Hyppää sisältöön

Näin Messengerin uusista ryhmäkeskusteluista pääsee eroon: helpoin tapa on olla tekemättä mitään

Kevään aikana ilmestyneet yhteisökeskustelut ärsyttävät ja kummastuttavat. Ne voi kuitenkin surutta ohittaa.

Facebook Messenger
Facebook-ryhmistä lähetetään nyt yhteisökeskusteluja Messengeriin. Kuva: EPA-EFE
Marika Harjumaa

Puhelin kilahtaa Messenger-viestin merkiksi. Kun riennät katsomaan viestiä, näetkin jonkin oudon ryhmän nimen. Tai saatat muistaa kuuluvaasi tuolla tavalla nimettyyn ryhmään Facebookissa, mutta mikä ihme tämä viestiketju Messengerin puolella on?

Facebookin emoyhtiö Meta ilmoitti viime syksynä lanseeravansa yhteisökeskustelut. Niiden piti tuoda mullistavasti yhteen Facebook-ryhmät ja Messenger-viestit, mutta osa käyttäjistä on kokenut uuden palvelun ärsyttäväksi.

Käytännössä yhteisökeskustelu toimii kutakuinkin näin: Facebookissa on esimerkiksi ryhmä nimeltä Rintajärven uimarit. Ryhmän ylläpitäjä voi aloittaa yhteisökeskustelun Messengerissä, jolloin kaikki ryhmään kuuluvat henkilöt saavat siitä ilmoituksen.

Keskustelua voidaan käydä yleisellä tasolla, tai ylläpitäjä voi antaa sille aiheen, kuten ”Joko jäät ovat lähteneet Rintajärvestä”?

Näin pääset eroon ryhmäkeskustelusta

Jos haluaa jutella muiden ryhmäläisten kanssa Messenger-viestein, ryhmän nimeä painamalla pääsee mukaan keskusteluun.

Jos ei halua osallistua ryhmäkeskusteluun, silloin helpoin tapa ohittaa se on olla tekemättä mitään.

Ryhmäkeskustelun nimi jää Yhteisöt-välilehden alle. Jos sen olemassaolo vaivaa, puhelimella ryhmän voi poistaa klikkaamalla Yhteisöt-sanan vieressä olevaa Muokkaa-kohtaa.

Sen jälkeen pääset helposti poistamaan ryhmäkeskusteluita.

Messengerissä lista erilaisista ryhmäkeskusteluista.
Kuva: Marika Harjumaa / Yle

Pöytäkoneella riittää, kun menee ryhmän nimen päälle ja valitsee sieltä kolme pistettä ja sen jälkeen painaa Poista keskustelu -kohdasta.

Näin eroat keskustelusta, johon liityit

Jos haluaa käydä kurkkaamassa keskustelun sisällön ja erota sen jälkeen, sekin käy helposti.

Puhelimella keskustelun sisällä ollessa painetaan ryhmän nimen vieressä olevaa kuvaketta. Sen jälkeen avautuu tällainen näkymä, jossa alimpana on mahdollisuus poistua keskustelusta.

Erilaisia toimintoja Messengerissä. Alimpana punaisella Poistu keskustelusta.
Kuva: Harjumaa Marika / Yle

Pöytäkoneella ryhmästä poistuminen käy samoin kuin koko ryhmän poistaminen. Ryhmän nimen yhteydessä olevien kolmen palluran kautta pääsee painamaan Poistu keskustelusta -kohtaa.

Yksityiskohtaisempia ohjeita yhteisökeskusteluihin osallistumisesta ja niiden aloittamisesta löydät täältä.

Keskustelu tavoittaa paremmin kuin päivitys

Sosiaalisen median ja viestinnän asiantuntija Piritta Seppälä Viestintä-Piritta oy:stä kertoo, että Facebook on pitkään panostanut ihmisten välisen vuorovaikutuksen lisäämiseen. Yhteisökeskustelut ovat luonteva askel tällä polulla.

– Yhteisökeskustelulla tavoittaa tehokkaammin ihmisiä kuin itse Facebook-ryhmässä. Algoritmien vuoksi käyttäjältä jää monia Facebook-ryhmien julkaisuja näkemättä, ellei hän ole erikseen tilannut niistä ilmoituksia.

Seppälän mukaan yhteisökeskustelu on myös hyvä tapa kerätä ihmisiltä nopeasti näkökulmia eri asioihin. Messenger-keskusteluun voi tulla paremmin vastauksia kuin Facebook-ryhmään tehtyyn postaukseen.

Viestiketjussa keskustelu voidaan myös kokea helpommaksi tavaksi kommentoida kuin Facebook-julkaisun kommentointi.

– Näistä keskusteluista on varmasti hyötyä monille toimijoille, mutta niiden käyttö vaatii suunnitelmallisuutta, ettei se käänny itseään vastaan. Jos minut yhtäkkiä kutsutaan itselleni epäoleelliseen yhteisökeskusteluun, saatan lähteä pahimmillaan koko ryhmästä pois.

Seppälän mukaan yhteisökeskusteluominaisuus vaikuttaisi olevan vielä testausvaiheessa. Se ei esimerkiksi ole käytössä vielä kaikissa ryhmissä eikä kaikissa maissa.

Mikä Facebookia vaivaa, kun käyttäjät pakenevat?

Suosittelemme