Hyppää sisältöön

Eläintarhaluvan menettänyt Kuusamon suurpetokeskus voi pysyä kiinni koko kesän

Suurpetokeskus odottaa hallinto-oikeudelta eläintarhalupaa. Jos lupa tulee, suurpetokeskuksessa käynnistyy suuri remontti.

Kuusamon suurpetokeskuksen Sulo Karjalainen ja Aina-karhu keväällä 2022.
Kuusamon suurpetokeskus pysynee kiinni lähes koko kesän. Kuvassa suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalainen ulkoiluttaa Aina-karhua keväällä 2022. Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen

Kuusamon suurpetokeskus ei avaudu yleisölle ennen elokuuta, jos silloinkaan, toteaa suurpetokeskuksen toimitusjohtaja Pasi Jäntti. Suurpetokeskuksella odotetaan parhaillaan oikeuden päätöstä eläintarhaluvasta.

Keskus on ollut kiinni viime vuodesta saakka.

– Mikäli päätös on kielteinen, valitamme todennäköisesti korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Jäntti toteaa.

Kuusamon suurpetokeskuksen tulevaisuus on ollut vaakalaudalla syksystä saakka. Syyskuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto perui keskuksen eläintarhaluvan, koska keskus ei ollut avin mukaan korjannut toimintaansa vastaamaan eläinsuojelulakia ja lupaehtoja.

Avi myös määräsi eläimet lopetettaviksi. Suurpetokeskus haki päätökselle kiireellistä täytäntöönpanokieltoa.

Hallinto-oikeuden syksyllä tekemän päätöksen mukaan eläimiä ei ole tarvinnut kuitenkaan toistaiseksi lopettaa eikä sijoittaa muualle.

Pasi Jäntin mukaan Kuusamon suurpetokeskuksen kaikki eläimet on tarkastettu ja hoidettu talven aikana aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kehotti viime talvena Kuusamon suurpetokeskusta järjestämään eläinten hammashoidon kuntoon toukokuun loppuun mennessä.

Pasi Jäntin mukaan Suurpetokeskuksessa aloitetaan iso aitaremontti heti, jos hallinto-oikeudelta tulee myönteinen päätös keskuksen toiminnan jatkamiselle.

Jäntti toteaa, että suunniteltu remontti on useiden satojen tuhansien arvoinen ja sen myötä suurpetokeskuksen olosuhteita kohennetaan merkittävästi.

Suosittelemme sinulle