Seinäjoen vastaanottokeskuksella alkavat muutosneuvottelut.
Neuvottelut johtuvat Maahanmuuttoviraston (Migri) järjestämästä kilpailutuksesta, jonka SPR:n Länsi-Suomen piiri hävisi. Muutosneuvottelut koskevat lähes 1900:aa vastaanottokeskuksen asiakasta ja 55:tä työntekijää.
Seinäjoen vastaanottokeskuksen sopimuksen irtisanominen koskee tässä vaiheessa SPR:n toteuttamia hajapalveluja.
– Se tarkoittaa käytännössä asiakkaita, jotka asuvat meidän vuokraamissamme vuokra-asunnoissa, ja myös kuntamallia ja yksityismajoitusta, selventää Seinäjoen vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Satu Skinnari-Luoma.
Etelä-Pohjanmaalla Ukrainan sotaa paenneita on autettu kuntamallilla, jossa 12 kuntaa on tarjonnut majoituspalveluja vastaanottokeskuksen kanssa tehdyllä sopimuksella. Kuntamallin majoitusta ovat tarjonneet Kauhava, Alajärvi, Kuortane, Kurikka, Evijärvi, Kauhajoki, Lappajärvi, Lapua, Ähtäri, Alavus, Isokyrö ja Vimpeli.
Toistaiseksi Seinäjoella Törnävän Piirin alueella toiminta jatkuu, mutta muutosneuvottelut koskevat myös Törnävällä työskenteleviä.
– Laitospuolta tämä tieto ei vielä ainakaan toistaiseksi koske, Skinnari-Luoma sanoo.
Törnävän Piirin alueella on vastaanottokeskuksen toimisto ja 300 laitospaikkaa. Tällä hetkellä keskuksessa asuu 120 ihmistä.
Törnävän kohtalo vielä auki
Muutosneuvottelut voivat johtaa kuitenkin koko vastaanottokeskuksen toiminnan lopettamiseen ja irtisanomisiin, kerrotaan SPRn Länsi-Suomen piiristä.
Elokuun alusta palveluita alkaa tuottaa kilpailutuksen voittanut Kotokunta Oy. Siihen asti Törnävällä kaikki jatkuu kuten ennenkin.
SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminanjohtaja Tero Hintsa kehuu työntekijöidensä hyvää henkeä ja hyviä tiloja, joissa palveluja on tarjottu. Kotokunta Oy:n väki aikoo tulla katsomaan Törnävän tiloja vielä tällä viikolla.
– Meillä on todella hyvä henkilökunta ja toivotaan, että mahdollisimman moni pääsisi heille töihin, Hintsa sanoo.
Keskuksessa työskentelee johtajan ja apulaisjohtajan lisäksi sairaanhoitajia, lähihoitajia, sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliohjaajia, ohjaajia sekä kriisi- ja perhetyöntekijöitä. Lisäksi tarvitaan etuuskäsittelijöitä, toimistosihteereitä ja kuntakoordinaattoreita.
Hintsa korostaa, että vaikka vastaanottotoiminta onkin nyt mahdollisesti katkolla Etelä-Pohjanmaalla, vastaanottotyö jatkuu keskeytyksettä Kotokunnan toteuttamana.
Myös kilpailutuksen voittaneen Kotokunnan tavoitteena on, että muutos näkyisi mahdollisimman vähän.
– Lähdetään siitä, mikä on asiakkaan kannalta paras, sanoo Kotokunnan toimitusjohtaja Juhani Pälve.
Hän toteaa, että ensimmäisellä kilpailutuskierroksella Migri avasi uusia keskuksia eikä vanhoja jatkettu. Nyt toive on ollut päinvastainen.
Kilpailutuksen jälkeen Migri aikoo avata Etelä-Pohjanmaalla kaksi vastaanottokeskusta, joista toisen Seinäjoelle ja toisen muualle hyvinvointialueelle. Toisen paikkakunnan nimi ei ole vielä tiedossa.
Uutista päivitetty 5.6.2023 klo 17.59
Lisää aiheesta: