Hyppää sisältöön

Söpöysvaroitus! Pikkuruiset telkät hyppäsivät kotipöntöstään Kuopiossa – lintujen pesintä on sujunut koleudesta huolimatta hyvin

Sade ja kosteus koettelevat lintujen pesintää kylmyyttä enemmän. Pikkulintujen hautovat emot pärjäävät koleassa kelissä.

Kissan hyökkäyksestä selvinneet telkän poikaset jättivät pesänsä sunnuntaina, paljastaa kuopiolaisen harrastajan pönttökamera. Video: Hannu Tervo
Jukka Eskanen

Viime viikkojen kolea keli ei ole suuresti vaikuttanut lintujen pesintään. Toistaiseksi poikasia on lähinnä vasta rastailla ja variksilla.

Hyönteisiä syövillä pikkulinnuilla on vielä hautomisvaihe menossa. Tiaisilla ja kirjosiepoilla poikasia on kuoriutumassa ennen kesäkuun puoliväliä. Toiveissa on nyt kuivaa ja lämmintä poutakeliä.

Lintuyhdistys Kuikan sihteeri Liisa Tolvanen arvioi poikueita tuhoutuvan, jos kylmät kelit jatkuvat pitkään. Sade ja kosteus koettelevat lintuja tosin vielä kylmyyttäkin enemmän.

Linnunpoikasten todellinen kohtalon kysymys on ravinnonsaanti poikasvaiheessa. Jos ravintoa ei tule riittävästi, osa poikasista voi menehtyä pesään.

Telkän poikaset jättivät jo pesäpöntön

Kuopiolainen Hannu Tervo kertoi telkkien pesinnän seuraamisesta pönttökameralla omassa pihapiirissään aiemmin keväällä. Munat olivat vaarassa joutua kissan suuhun, mutta kissa ei saanut rikottua munia.

Tervon pönttökamera paljasti telkän poikasten kuoriutuneen perjantaina 2. kesäkuuta. Yksi muna jäi kuoriutumatta. Sunnuntaina 4. kesäkuuta poikaset jättivät jo pöntön, sillä emo ei ruoki niitä pönttöön.

Telkkänaaras poikasineen vesilintukosteikolla
Mustavalkoiset telkkäpoikueet ovat tuttu näky monelle luonnon ystävälle Suomessa. Kuva: Mika Moksu / Yle

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 6.6. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle