Hyppää sisältöön

Turkin presidenttiä muistuttavaa nukkea yritettiin sotkea verellä – poliisin mukaan teko ei ollut rangaistava

Teko jäi poliisin ennalta estävän toiminnan vuoksi yrityksen asteelle. Kunnianloukkauksen yritys ei ole Suomen rikoslaissa rangaistava teko.

Presidentti Erdogania esittävä nukke makaa lattialla.
Turkin presidentin epäilty kunnianloukkaus jäi yrityksen asteelle. Kuva: Kurdistan-solidaarisuusverkosto
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi on saanut päätökseen paljon huomiota herättäneen rikosepäilyn tutkinnan, jossa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğania muistuttava nukke yritettiin sotkea verellä mielenilmauksessa maaliskuussa.

Mielenosoittajat ilmaisivat vastustavansa Turkin sotatoimia Pohjois-Syyrian kurdialueilla. Poliisin mukaan teko ei ollut rangaistava.

– Teko jäi yrityksen asteelle poliisin ennalta estävän toiminnan vuoksi. Kunnianloukkauksen yritys ei ole rikoslaissa rangaistava teko. Tämän takia asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juha-Matti Suominen tiedotteessa.

Mielenosoituksen järjestäjä oli etukäteen kertonut, että nukkea oli tarkoitus käyttää rekvisiittana tanssiesityksessä. Poliisille kuitenkin selvisi mielenilmauksen aikana, että nukke oli tarkoitus tahria verellä.

Kaksi muuta tapausta edelleen tutkinnassa

Poliisi arvioi, että nukke aiottiin sotkea verellä halventamistarkoituksessa ja esti suunnitellun teon. Tapauksesta oli tehty rikosilmoitus, jossa rikosnimikkeenä oli kunnianloukkaus.

Tutkinnassa on edelleen kaksi muuta tapausta, jotka liittyvät Erdoğanin kuvan halventamiseen.

– Tapauksissa on useita rikosnimikkeitä, kuten laiton uhkaus, uskonrauhan rikkominen ja toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito, tiedotteessa kerrotaan.

Suomisen mukaan mielenosoituksissa henkilöillä on ollut mukana erilaisia aseita, kuten kaasusumutin ja veitsi.

– Tällaisten esineiden mukana pitäminen on laitonta.

Suosittelemme sinulle