Hyppää sisältöön

Miksi Suomi lennättää miehittämättömiä ilma-aluksia Viron alueella? Lue viisi tärkeää asiaa Itämeren merioperaatiosta

Kolme kuukautta kestävän operaation aikana Itämerellä tehdään tehovalvontaa ilmasta ja mereltä. Onnettomuusriski Itämerellä on kasvanut Ukrainan sodan aikana.

Rajavartiolaitoksen merivartija kiinnittää alusta kiinni.
Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva osallistuu kolme kuukautta kestävään merioperaatioon Itämerellä. Kuva: Sakari Piippo / Yle
Päivi Happonen

Itämerellä alkaa tänään maanantaina kolme kuukautta kestävä merioperaatio.

Millaisesta operaatiosta on kyse, ja miksi onnettomuusriski Itämerellä on kasvanut entisestään viime vuoden aikana?

Tässä on viisi tärkeää asiaa merioperaatiosta.

Kysymyksiin vastaa rajavartiolaitoksen meriturvallisuusjohtaja, komentaja Mikko Simola.

1. Miksi Itämeren liikennettä täytyy valvoa?

Itämeri on yksi maailman vilkkaimmin liikennöidyistä merialueista. Itämerellä liikennöi päivittäin noin 2 000 alusta ja niistä Suomen aluevesillä 200 alusta. Suomalaisista satamista kulkee vuosittain noin 20 miljoonaa matkustajaa muiden maiden satamiin.

Matkustajaliikenne Helsingin ja Tallinnan välillä risteää itä–länsi-suunnassa kuljetettavien öljykuljetusten ja muiden vaarallisten kemikaalien kanssa. Onnettomuudet ovat aina mahdollisia alusten kohdatessa ja erityisesti silloin, kun ne risteävät keskenään.

2. Miksi onnettomuusriski on kasvanut Ukrainan sodan aikana?

Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on heijastusvaikutus Itämeren turvallisuuteen. Venäjällä sijaitsee suuria öljysatamia Suomenlahden rannikolla erityisesti itäisellä Suomenlahdella. Öljylasteja kuljetetaan lähimerialueidemme läpi Itämereltä muualle.

Erona aikaisempaan on, että koska länsimaat eivät venäläistä öljyä osta, niin pääsääntöisesti kuljetuksiin käytetään muiden kuin länsimaiden ostamaa kalustoa.

Nyt käytössä oleva kalusto on vanhempaa kuin aiemmin käytetty. Ja tämän kaluston myötä riskit ovat lisääntyneet.

Komentaja Mikko Simola merivartioaluksen kannella.
Onnettomuusriski Itämerellä on kasvanut Ukrainan sodan aikana, sanoo meriturvallisuusjohtaja Mikko Simola. Kuva: Sakari Piippo / Yle

3. Mikä on Itämeren merioperaatio, joka alkaa maanantaina?

Operaatiossa Itämerta valvotaan ilmasta, meren pinnalta ja sen alapuolelta.

Operaatiossa varaudutaan entistä tehokkaammin esimerkiksi ympäristövahinkojen torjuntatoimenpiteisiin. Myös kauppa-aluksien varusteita ja henkilöstön pätevyyksiä tarkastetaan. Operaation aikana tehdään myös kalastusvalvontaa.

Kuva rajavartiolaitoksen miehittämättömästä ilma-alusjärjestelmästä.
Suomi ja Viro käyttävät Euroopan meriturvallisuusviraston miehittämättömiä ilma-aluksia Itämeren valvonnassa. Kuva: Rajavartiolaitos

4. Miksi Suomi ja Viro lähettävät toistensa alueille miehittämättömiä ilma-aluksia?

Suomi ja Viro käyttävät Euroopan meriturvallisuusviraston miehittämättömiä ilma-alustoja. Ne lentävät viikoittain kesä-elokuun aikana.

Lennoilla saadaan tilannekuvaa ja voidaan tunnistaa merellä kulkevia aluksia. Näin voidaan tuottaa tietoa päätöksenteolle valvonnan suuntaamisessa.

Ilma-alusten valvontatiedot ovat käytössä Suomessa, Virossa ja Latviassa, jotka ovat mukana operaatiossa.

5. Keitä operaatioon osallistuu?

Suomen rajavartiolaitoksen lisäksi operaatiossa ovat Euroopan meriturvallisuusvirasto ja kalastuksenvalvontavirasto, raja- ja merivartiovirasto Frontex, liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Varsinais-Suomen ELY-keskus sekä maa- ja metsätalousministeriön kalastuksen valvonnan asiantuntijoita.

Tavoite on tehostaa EU-maiden rajojen valvontaa merialueella ja torjua öljyvahinkoja sekä tehostaa kaupallisen liikenteen valvontaa vesiliikenteessä.

Suosittelemme