Hyppää sisältöön

Suosittu rautatieaseman kahvila jäämässä remontin jalkoihin Kuopiossa – pöyristynyt yrittäjä luki asiasta lehdestä

Kahvila jää matkustajavirran ulkopuolelle, kun kulku laiturille kiertää asemarakennuksen kaukaa heinäkuun alusta syyskuun loppuun.

Vakavakasvoinen nainen kahvilan tiskin takana.
Kirsi Kämäräinen perusti kahvilan Kuopion rautatieasemalle vuonna 2018. Kuva: Marianne Mattila / Yle
Marianne Mattila

Kuopion rautatieasemalla kahvilaa ja vaatekauppaa pitävä Kirsi Kämäräinen pelkää yrityksensä puolesta asema-alueen remontin takia.

Syyskuussa 2022 alkaneessa ratapihan parannustyössä uusitaan henkilö- ja tavaraliikenteen ratapihat, matkustajatunneli, matkatavaraluiska sekä Puijonkadun alikulkusilta.

Heinäkuun alussa remontti muuttaa kulkua asemalaiturille niin, etteivät matkustajat mene junaan enää asemarakennuksen kautta, jossa Kämäräisen kahvila sijaitsee. Asematunneli ja kulku rakennuksen ulkopuolelta laiturille suljetaan.

Rautatieaseman valkoinen rakennus ja katua sen edessä.
Kuopion ratapihan remontti ei näy asemarakennuksen etupuolelta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Cafe Aseman liikevaihto perustuu Kämäräisen mukaan 80 prosenttisesti juna- ja linja-autoliikenteeseen.

Tämän lisäksi Väylävirasto ei kertonut muutoksesta yrittäjälle etukäteen vaan hän luki asiasta Kuopion ja Tahkon aluetta markkinoivasta lehdestä.

– Olin pöyristynyt tästä. Itkin ja valvoin ensimmäiset yöt, kun tajusin, että yritykseni jää jälleen remontin jalkoihin, Kämäräinen kertoo.

Aikaisemmin hän joutui lopettamaan kahvilan toiminnan Kuopion keskustassa Puijonkadun mittavan remontin takia.

Yrittäjä haluaa korvauksia tilanteen takia

Vuonna 2018 rautatieasemalle kahvilan avannut Kämäräinen aikoo hakea korvausta Väylävirastolta. Perusteena on muun muassa se, että myös erilaista vaatetta ja lahjatavaraa myyvä yrittäjä on valmistautunut kesän sesonkiin tilaamalla tuotteita jo kuukausia aikaisemmin.

Tätä ennen Kämäräinen kysyi VR:ltä voiko hän saada alennusta tilavuokraan siksi aikaa, kun kulku laitureille on kauempaa. Hänen mukaansa vastaus oli kielteinen.

Kämäräinen joutunee myös perumaan oman kesälomansa ja yhden kesätyöntekijän kesätyöt.

Nainen viikkaa myynnissä olevia vaatteita kahvilassa.
Kirsi Kämäräinen veti yrityksen läpi koronan, joten uusi vastoinkäyminen tuntuu todella pahalta iskulta. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Tilanne on yrittäjälle katkera, koska hän on tehnyt paljon töitä siistimmän ja matkustajia paremmin palvelevan rautatieaseman eteen. Kämäräinen avasi muun muassa matkatavaroiden säilytystilan asiakkaiden pyynnöstä.

Väyläviraston projektipäällikkö Vesa Ruohomäki ymmärtää, että tilanne on yrittäjälle iso ja harmillinen. Ruohomäki sanoo, että reittiopasteet laaditaan niin, ettei kenellekään tule käsitystä, että rautatieasema olisi suljettu.

– Pyrimme kertomaan infotauluissa palveluista, joita siellä on tarjolla, hän kertoo.

Laiturille kulun muuttava remontin vaihe kestää ainakin syyskuun loppuun.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 8.6. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle