Turkin täytyy tehdä suunnanmuutos talouspolitiikassaan, maan tuore valtiovarainministeri Mehmet Şimşek ilmoitti sunnuntaina tiedotustilaisuudessa.
– Turkilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin palata rationaaliseen taloudenhoitoon, Şimşek sanoi.
Turkki on viimeisen kahden vuoden aikana noudattanut perinteisten talouspoliittisten näkemysten vastaista politiikkaa. Sen seurauksena inflaatio, eli kuluttajahintojen nousu, on ollut virallisissa tilastoissa suurimmillaan yli 80 prosenttia. Nyt Şimşek lupaa muutosta.
– Hintavakaus ja inflaation hillitseminen tulevat olemaan keskeiset tavoitteemme.
Mehmet Şimşek palveli aikaisemmin Turkin valtiovarainministerinä ja varapääministerinä vuosien 2009 ja 2018 välillä. Hänet nimitettiin jälleen valtiovarainministeriksi lauantaina.
Talouspolitiikan muutos voi hillitä inflaatiota ja palauttaa sijoittajia
Korkeat hinnat olivat keskeinen vaaliteema Turkin toukokuun presidentinvaaleissa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli vaalien alla lisännyt julkisia menoja, joiden uskotaan kasvattaneen inflaatiopaineita.
Suomen pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola kuvailee Turkissa viime vuosina harjoitettua talouspolitiikkaa ”epäortodoksiseksi”.
Perinteisen talouspolitiikan mukaan keskuspankki suitsii inflaation kiihtymistä nostamalla ohjauskorkoa. Erdoğan puolestaan on ollut sitä mieltä, että korkojen nostaminen kiihdyttää hintojen kasvua.
Simolan mukaan Şimşekin nimittäminen valtiovarainministeriksi voi tarkoittaa sitä, että Turkissa palataan tavallisempaan taloudenhoitoon. Sillä tavoiteltaisiin inflaation hillitsemistä ja ulkomaisia investointeja, jotka ovat Turkille tärkeitä.
– Ulkomaisten pääomien saatavuus on vaikeutunut Turkille viime aikoina. Pyrkimällä normaaliin talouspolitiikkaan kansainvälisten sijoittajien näkemys Turkista parantuisi, Simola sanoo.
Şimşekin lausuntojen ja aiemman ministerikauden perusteella hänen odotetaan palauttavan Turkin talouslinjan perinteisemmäksi.
Esimerkiksi brittiläisen talouslehden the Financial Timesin mukaan suurpankki Goldman Sachs kertoi lauantaina asiakkailleen, että Şimşekin valinnan myötä Turkin rahapolitiikka todennäköisesti kääntyy tavallisempaan suuntaan.
On kuitenkin vielä epävarmaa salliiko Erdoğan sitä. Presidentti on aiemmin erottanut tiheään tahtiin keskuspankin pääjohtajia, jotka eivät ole myötäilleet hänen talouspoliittisia näkemyksiään.
Toisaalta moni uskoo, ettei Şimşek olisi suostunut ministeriksi, ellei hänellä olisi myös päätösvaltaa.
– Koska Şimşek suostui ministeriksi, ajatellaan, että hän on pyrkinyt saamaan itselleen valtuuksia noudattaa tämänkaltaista politiikkaa. Jää nähtäväksi, onnistuuko hän asiassa, Heli Simola kertoo.