Hyppää sisältöön

Sähköauto räjähti parkkihallissa Lahdessa – tämä tiedetään tapauksesta nyt

Latauksessa ollut sähköauto räjähti toriparkissa Lahdessa viime lauantaina. Pelastuslaitoksen mukaan auton akku ei näytä palaneelta.

Palanut ja sammutettu valkoinen sähköauto hinauksessa parkkihallista tielle. Taustalla useita palomiehiä ja kaksi paloautoa.
Sähköauto hinattiin lauantaina pois toriparkista. Kuva: Jarno Kajova / Yle
Emilia Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Lahden toriparkissa ollut sähköauto räjähti viime lauantaina.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Markus Koskela totesi Ylelle lauantaina, ettei tiedä, miksi autossa räjähti.

– Vaikea sanoa, mutta autossa ei ollut mitään ylimääräistä, mikä olisi räjähtänyt. Auton korkeajänniteakku ei vaikuttanut vaurioituneen.

Selvitimme, mitä tiedämme auton räjähdyksestä nyt.

1. Auto räjähti, mutta ei syttynyt palamaan

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen paloinsinööri Tapio Aaltonen kertoo, että räjähdyksen syytä ei tiedetä. Auton korkeajänniteakut eivät hänen mukaansa todennäköisesti vaurioituneet. Niissä ei näkynyt ulkoisesti palojälkiä.

Räjähdys aiheutti paljon savua, mutta auto ei syttynyt palamaan.

– Todennäköisesti sammutussprinklerit käynnistyivät, koska räjähdys särki niiden suuttimet.

2. Pelastustoimi ei jatka auton tutkimista

Hämeen poliisi tutkii räjähdystä palosyyn tutkintana.

– Ensin katsotaan ja kerätään materiaalit. Katsotaan onko tapahtunut rikosta, sanoo tutkinnanjohtaja Hannu Liimatainen Hämeen poliisista. Poliisilla on hallussaan tapaukseen liittyvää valvontakamerakuvaa. Räjähtänyt ajoneuvo ei näy valvontakameran kuvissa.

Pelastuslaitos ei aio tutkia asiaa tarkemmin.

– Sähköautot ovat mystisiä. Oma ammattitaito ei riitä niiden kanssa kovin pitkälle. Ei kannata kovin lähelle mennä sörkkimään. Jos akuissa on jännite, saamme helposti pikakiharat, kertoo Tapio Aaltonen.

3. Maahantuoja haluaa selvittää syytä – aikataulu avoin

Räjähtänyt auto oli yhteiskäytössä ollut Volkswagen ID Buzz. Auto on vuokrattava yhteiskäyttöauto, jonka vuokraustoimintaa pyörittää lahtelainen City-Yhteisautot Oy.

Yhtiön toimitusjohtaja Vesa Putkonen ei kommentoi tapausta muuten kuin sanomalla, että auton maahantuoja K-Auto hoitaa nyt asiaa.

Maahantuoja aikoo ottaa turvallisuusprotokollansa mukaisesti auton asiantuntijoiden tutkittavaksi, kertoo K-auton viestinnästä vastaava johtaja Aarne Töllinen.

– Nykytiedon valossa mikään ei viittaa siihen, että kyse olisi erityisesti jostain sähköautoon liittyvästä seikasta. Asia pitää tutkia, jotta voimme ryhtyä toimenpiteisiin.

Töllinen ei osaa sanoa, kuinka nopeasti asiantuntijat tutkivat auton. Hänen mukaansa K-autolla ei ole tietoa, että vastaavanlaisia onnettomuuksia olisi tapahtunut laajemmin.

6.6.2023 kello 9.28 korjaus: Tekstistä poistettu, että räjähtänyt auto olisi ollut tila-autotyyppinen.

6.6.2023 kello 14.59 päivitetty tarkentunut tieto poliisin aloittamasta palosyyn tutkinnasta ja lisätty tutkinnanjohtajan kommentti. Aiemmin kerroimme, että poliisi ei tutki palon syttymissyytä.

Suosittelemme sinulle