Hyppää sisältöön

Pyramidihuijauksesta epäilty yritys väittää aloittavansa muoviöljyn tuotannon Jämsässä – lupa myönnetty toiselle yritykselle, kaupunki ihmeissään

Jämsän kaupungilta kerrotaan, että väitteitä esittänyt Corsair Group ei ole ollut kaupunkiin yhteydessä missään vaiheessa.

Kaipolan entinen paperitehdas, ilmakuva.
Kaipola Circular sai keväällä koetuotantoluvan muoviöljyn tuotantoon pyrolyysimenetelmällä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Saara Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämärän taustan omaava, muoviöljyä valmistava Corsair Group väittää aloittavansa toiminnan Jämsän Kaipolan tehdasalueella tänä kesänä.

Yhtiön tuoreiden some-julkaisuiden mukaan toiminta käynnistyy Kaipolassa kesän aikana, ja täyteen mittaansa sen on tarkoitus kasvaa vuoden 2024 loppuun mennessä.

Corsair International postasi instagramiin suunnitelmistaan Kaipolan tehtaalla.
Corsair Group on kertonut sosiaalisessa mediassa suunnitelmistaan aloittaa toiminta Jämsän Kaipolassa. Kuva: Kuvakaappaus Corsair Groupin Instagramista

Asia herättää ihmetystä Jämsän kaupungilla, sillä alueelle on myönnetty koetoimintalupa toiselle yritykselle, Kaipola Circularille.

Jämsän kaupungin elinvoimajohtaja Anna-Liisa Juurisen mukaan Corsair Groupista ei ole oltu Jämsän kaupunkiin missään vaiheessa missään yhteydessä.

– Heidän kanssaan ei ole sovittu mitään. Tämä on vähän erikoinen ja yllättävä tilanne, sillä eihän toisen yrityksen toimintaluvalla saa toimia, Juurinen sanoo.

Hän kertoo ryhtyvänsä selvittämään asiaa.

– Ensin tutkin nämä tiedot, mitä Corsair Group on julkaissut, ja seuraavaksi kysyn asiaa Kaipola Circularilta.

Yritysten taustalla samoja henkilöitä

Corsair Group on suomalaisvetoinen yritys, joka tarjoaa yrityksille ja yksityishenkilöille verkostomarkkinoinnin avulla mahdollisuutta muovijalanjäljen hyvittämiseen ja yrityksen oman tokenin, eli eräänlaisen kryptovaluutan yksikön, tienaamiseen.

Corsair Groupin ja Kaipola Circularin taustalla on samoja henkilöitä. Molemmat yritykset kertovat valmistavansa jätemuovista öljyä pyrolyysimenetelmällä.

Corsair Group on ollut Italiassa epäiltynä pyramidihuijauksesta, ja esimerkiksi Ylen MOT sekä Seura ovat uutisoineet yhtiön epäilyttävästä liiketoiminnasta ja taustoista.

Yle ei tavoittanut Corsair Groupin toimitusjohtaja Jussi Salorantaa haastatteluun.

Jutun julkaisun jälkeen Saloranta vastasi Ylen yhteydenottoon. Salorannan mukaan Italian poliisi on lopettanut Corsair Groupia koskevan tutkinnan eikä syytteitä ole nostettu. Yle ei ole toistaiseksi pystynyt vahvistamaan tietoa.

Viime kesänä Saloranta vakuutti MOT:lle yhtiön toiminnan olevan kestävällä pohjalla.

Kaipola Circularin hallituksen puheenjohtaja, hollantilainen André Tops kertoi maaliskuussa sähköpostitse Ylelle, että Corsair Groupilla on käynnissä useita kiertotalousprojekteja, mutta yhtiö ei ole mukana Kaipola Circularissa.

Lupaprosessi aiheuttanut kiistaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Kaipola Circularille luvan pyrolyysiprosessin koetoiminnalle vuodeksi eteenpäin toukokuusta alkaen.

Asiasta on käyty kevään aikana Jämsässä kädenvääntöä, sillä Jämsän ympäristötoimi pyrki torppaamaan yrityksen suunnitelmat toiminnan aloittamisesta.

Juttua on muokattu 6.6.2023 klo 16.06 Lisätty Jussi Salorannan vastanneen Ylen yhteydenottoon sekä Salorannan kommentit.

Suosittelemme sinulle