Hyppää sisältöön

Barents Observer: Yhdysvallat avaa edustuston Tromssaan

Yhdysvallat aikoo perustaa diplomaattisen edustuston Tromssaan. Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt on ilmoitukseen tyytyväinen.

Anthony Blinken kävelee ulos lentokoneesta.
Tromssan edustusto on mahdollisuus diplomaattiseen läsnäoloon napapiirin pohjoispuolella, Blinken kertoi. Kuva: EPA-EFE / Heiko Junge
Timo Metsäjoki

Yhdysvallat perustaa diplomaattisen edustuston Pohjois-Norjaan Tromssan kaupunkiin, kertoo verkkolehti Barents Observer. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi asiasta Naton ulkoministerien epävirallisen kokouksen lehdistötilaisuudessa Oslossa viime torstaina.

Yhteistyö arktisen alueen alkuperäiskansojen kanssa, ilmastonmuutoksen torjunta ja luonnonvarojen hallinta ovat kaikki aloja, joilla Yhdysvallat haluaa tehdä tiiviimpää yhteistyötä napapiirin kumppaneidensa kanssa, Blinken sanoi.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat haluaa varmistaa, että arktinen alue säilyy rauhanomaisen yhteistyön alueena, erityisesti maailmassa, jossa haasteet lisääntyvät.

Blinkenin kommentit tulivat vain joitakin viikkoja sen jälkeen, kun Norja otti 11. toukokuuta Venäjältä vastaan Arktisen neuvoston kiertävän puheenjohtajuuden. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kiristänyt neuvoston suhteita viime vuodesta lähtien.

Viime tiistaina Venäjä ilmoitti lakkauttavansa Suomen konsulaatin toimipisteet Murmanskissa ja Petroskoissa. Suomi oli jo aiemmin sulkenut toimipisteet tilapäisesti.

Norja suhtautuu myönteisesti

Barents Observer kertoo Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldtin sanoneen lausunnossaan, että Norjalla ja Yhdysvalloilla on pitkä historia läheisestä yhteistyöstä arktisissa kysymyksissä.

Huitfeldt on tyytyväinen Yhdysvaltojen suunnitelmiin perustaa tänä vuonna Tromssaan edustusto, minkä hän uskoo vahvistavan tiivistä yhteistyötä entisestään.

Naton epävirallinen ulkoministerikokous järjestettiin Oslossa touko-kesäkuun vaihteessa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle