Hyppää sisältöön

Henkilökohtaisten avustajien uusi, laajempi lakko alkaa – koskee koko Suomea

Avustajien lakon ulkopuolelle on rajattu tehtävät, joiden tekemättä jättäminen voisi vaarantaa avustettavien hengen tai terveyden.

Lähikuva pyörätuolin pyöristä.
Lakossa olevat henkilökohtaiset avustajat työskentelevät työnantajamallin mukaisessa henkilökohtaisessa avussa. Lakko voi vaikuttaa monin tavoin avustettavien arjen sujuvuuteen. Kuva: Hilma Toivonen / Yle
Marica Paukkeri
Avaa Yle-sovelluksessa

Henkilökohtaisten avustajien työkiistaan ei ole löydetty sopua.

Lakossa olevien työntekijöiden työnantajina toimivat avustettavat vammaiset henkilöt itse.

Työehtoneuvotteluja on jo aiemmin pyritty vauhdittamaan pääkaupunkiseudulle kohdistuneella lakolla.

Uusi, aiempaa laajempi lakko alkaa puolilta öin. Lakko kestää viikon, ja sen ulkopuolelle on rajattu työ, jonka tekemättä jättäminen voisi vaarantaa avustettavien hengen tai terveyden.

Lakossa on muitakin rajauksia. Se koskee vain Heta-työehtosopimusta noudattavia työntekijöitä, jotka tekevät A-palkkaluokan töitä. A-palkkaluokan töihin voi kuulua esimerkiksi kodinhoitoa, ruoanlaittoa, siivoamista, ulkoiluttamista ja muuta normaalia arkea mahdollistavaa toimitnaa. Palkkaluokkaan ei kuulu esimerkiksi intiimihygienian hoitoa.

Lakko voi vaikuttaa monin tavoin avustettavien arjen sujuvuuteen ja esimerkiksi hankaloittaa työssäkäyntiä.

Työkiistaan piti etsiä vielä tänään neuvottelutulosta, mutta työntekijöitä edustavan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n mukaan työnantajia edustava Heta-liitto perui tapaamisen.

Heta-liiton jäsenet ovat yksityishenkilöitä, jotka toimivat henkilökohtaisen avustajan työnantajina.

Työntekijäliitto kertoo tavoittelevansa alan työntekijöille vähintään samankokoisia palkankorotuksia kuin julkiselle sote-alalle on saatu. Työntekijöille halutaan myös saada korvaus työaikajoustoista, kuten esimerkiksi poikkeuksellisen pitkistä työvuoroista. Työn erityisluonteen vuoksi henkilökohtaisen avustajan työvuoro saattaa sovitusti kestää vaikka 48 tuntia. JHL:n mukaan työntekijät eivät kuitenkaan käytännössä saa tämäntyyppisistä järjestelyistä ylityökorvauksia.

Työaikajoustot voivat mahdollistaa avustettavalle esimerkiksi lomamatkat ja muut normaaliin elämään kuuluvat asiat. Työntekijäliitto painottaakin, että se ei vastusta työaikajoustoja sinäänsä.

Alan työntekijöitä edustavan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n mukaan Heta-sopimuksen piirissä on noin kolme tuhatta työntekijää. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka iso osa heistä tekee lakon alaisia töitä, ei ole.

Suosittelemme sinulle