Hyppää sisältöön

Kuopiolaismies pelasti jäihin uponneen moottorikelkkailijan ja sai teosta hengenpelastusmitalin

Jorma Halonen kuuli vaimeat avunhuudot viedessään suklaapatukkaa lapsenlapselle.

Vasemmalla kaksi henkilöä pitää puhetta oikealla puolella olevalle henkilölle.
Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti ja pelastusylitarkastaja Kai Horelli luovuttivat hengenpelastusmitalin Jorma Haloselle. Kuva: Itä-Suomen aluehallintovirasto
Marianne Mattila

Kuopiolainen Jorma Halonen vastaanotti tänään tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin. Tilaisuus järjestettiin Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

– Mitali tuli yllätyksenä. Tilaisuus oli liikuttava tapahtuma ja tunnustus on minulle tärkeä, Halonen toteaa kotoaan puhelimitse.

Teon merkittävyyttä lisää vielä se, että 65-vuotias Halonen muistaa tapahtumat tarkasti vain omien muistiinpanojensa avulla. Hänellä on muistia huonontava tapaturmassa saatu aivovamma.

Hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

H-hetken päätös: koiran hihna vai nostoliina?

Huhtikuun puolenvälin jälkeen vuonna 2021 sattunut tilanne sai alkunsa aamulla, kun Halonen päätti viedä lapsenlapselle edellisenä päivänä unohtuneen suklaapatukan. Ollessaan koiran kanssa perheen ulko-ovella hän kuuli läheiseltä järveltä vaimeaa avunhuutoa. Rantaan oli matkaa noin 200 metriä.

Halonen juoksi koiran kanssa rantaan ja näki ihmisen uponneen moottorikelkan kanssa jäihin noin 30 metrin päässä rannasta.

Halonen mietti päästääkö koiran irti ja ottaa sen hihnan avuksi, mutta sitten hän huomasi rannalla olevassa veneessä tukevan ja pitkän nostoliinan.

Liinan kanssa hän pääsi jäälle, vaikka ranta oli jo sulanut vähältä matkalta. Jää tuntui kävellen heikolta, joten Halonen konttasi eteenpäin.

– Pelastettava oli jään ja kelkan välissä. Pelkäsin, että jos kelkka uppoaa, ihminen uppoaa mukana, Halonen kertaa tapahtumia.

Hän onnistui heittämään liinan, josta pelastettava sai otteen. Halonen sai vedettyä ihmisen pois avannosta.

Suosittelemme