Hyppää sisältöön

Prinssi Harry saapumassa tänään oikeuteen Britanniassa – todistaa laittomasta tiedonkeruusta syytettyä mediataloa vastaan

Prinssi Harry tekee historiaa todistajana oikeudessa.

Prins Harry i mörk kostym fotograferad från sidan medan han går utomhus.
Prinssi Harry saapui toukokuussa oikeuteen Lontoossa. Kuva: Marcin Nowak/Shutterstock/All Over Press
STT

Prinssi Harrysta tulee tänään yli vuosisataan ensimmäinen merkittävä Britannian kuninkaallinen, joka todistaa paikanpäällä tuomioistuimessa.

Lontoossa pidettävässä oikeudenkäynnissä ovat keskiössä laittomat tiedonkeruutavat. Iltapäivälehtien kustantajaa Mirror Group Newspapersia (MGN) syytetään muun muassa puhelinmurroista.

MGN-oikeudenkäynti käynnistyi viime kuussa. Sen on arvioitu kestävän enimmillään liki kaksi kuukautta.

Yhtiö on pyytänyt anteeksi toimiaan ja myöntänyt ainakin osan syytöksistä. Muina kantajina jutussa ovat muun muassa saippuaooppera Coronation Streetin näyttelijä Michael Le Vell ja juontaja Ian Wright, kertoo Sky News.

- Harry ottaa oikeudenkäynnissä suuren henkilökohtaisen riskin. Hänen tavoitteenaan on muuttaa mediamaisemaa. Hän on asettamassa itsensä todistajanaitioon joutuen samalla joidenkin Britannian vaativimpien asianajajien ristikuulusteluun, arvioi Sky Newsin kuninkaallisiin erikoistunut toimittaja Laura Bundock tekstissään.

Vaikea suhde mediaan

Kuningas Charlesin nuorempi poika Harry on viidentenä kruununperimysjärjestyksessä. Sussexin herttua Harryllä on ollut vaikea suhde mediaan, etenkin sen jälkeen kun hän ja hänen yhdysvaltalainen vaimonsa, näyttelijä Meghan Markle muuttivat Yhdysvaltain Kaliforniaan.

Hän on myös etääntynyt kuninkaallisesta perheestä. Hän osallistui kuningas Charlesin kruunajaisiin aiemmin keväällä, mutta virallista roolia hänellä ei tapahtumassa ollut.

Harry on muun muassa toistuvasti syyttänyt perheen olleen osasyyllisiä brittilehtien juttuihin, joissa käsiteltiin hänen ja Marklen elämää. Harry on myös syyttänyt brittitabloideja rasismista puolisoaan kohtaan. Hän myös totesi pariskunnasta julkaistussa Netflix-dokumentissa, että ”joskus kuningasperhe oli enemmän ongelma kuin ratkaisu” koskien rasismia Britanniassa.

Myös toinen oikeuskäsittely brittimedioita vastaan

Harry on ollut mukana oikeudenkäynnissä myös toista brittiläistä lehtikustantajaa Associated Newspapersia vastaan. Kyseinen kustantaja julkaisee muun muassa Daily Mail -sanomalehteä.

Prinssi Harrya edustavan asianajotoimiston mukaan nostetussa kanteessa julkaisijaa syytetään muun muassa puhelinkuuntelusta ja kuuntelulaitteiden asettamisesta ihmisten autoihin ja koteihin.

Jutussa on myös mukana muita brittiläisiä julkisuuden henkilöitä kuten muusikko Elton John.

Lähde: AFP

Suosittelemme