Hyppää sisältöön

Kommentti: Vegas puhkaisi Florida-kuplan rumalla tavalla – kaksi finaalia osoittavat, miksi C-kirjain ei kuulu Floridan jenkkitähden paitaan

Florida tarvitsee pienen ihmeen noustakseen kahden tappion jälkeen mestariksi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä Las Vegasista.

-
Floridan maalivahti Alex Lyon on voimaton, kun Vegas on toimittamassa taas yhden kiekon Panthersin maaliin. Kuva: Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

LAS VEGAS. Viidestä ottelusta neljä voittoa. Tähän pitäisi jääkiekon Stanley Cupin loppuottelusarjan suomalaisjoukkue Floridan jatkossa pystyä. Mahdollista se ehdottomasti on, mutta samaan aikaan viikon vaihteen tapahtumat Las Vegasissa eivät anna syytä uskoa kissalauman nousuun.

Totuus isojen lukemien takana on nimittäin Floridan kannalta todella koruton.

Vegas ei ainoastaan voittanut molempia kotiotteluitaan, vaan aivan täysin murskasi Floridan pelillisesti. Maalipaikkatilastoista voisi ammentaa jonkinlaista vasta-argumenttia edeltävälle väitteelle, mutta se on turhaa. Sinänsä tasaiset maalipaikkalukemat johtavat tässä tapauksessa isosti harhaan.

Vegas on puhkaissut Florida-kuplan tylyllä tavalla ja paljastanut jo ennalta tiedossa olleet heikkoudet Panthersin pelissä.

Kyse on ennen muuta puutteista Floridan puolustuspäässä. NHL:n paras suorahyökkäysjoukkue Vegas on iskenyt juuri siihen kohtaan, mihin sen odotettiinkin iskevän. Florida ei ole kyennyt puolustamaan Vegasin suoraa hyökkäämistä eikä hyökkäysalueen hyökkäyspeliä muutenkaan.

Golden Knights on dominoinut pääty- ja kulmapelejä sekä irtokiekko- ja riistopelaamista mielin määrin. Voitettujen kulmapelien jälkeen Vegas toimittaa kiekon viivaan, mistä se toimitetaan maalille. Voitettuaan taas irtokiekon jatkopeleissä, kiekko toimitetaan uudelleen viivaan ja niin edelleen.

Florida ei kerta kaikkiaan pysy nopean Vegasin perässä, minkä vuoksi peliin syntyy viivettä. Sen pelaaminen on hidasta.

Avauspelaaminen on niin ikään ollut sillä painajaismaisen heikkoa. Aktiivisesti karvaava Vegas on saanut Floridan avauspelaamisen täydelliseen kaaokseen. Kaiken kruunuksi Panthers on jatkanut kiekon tunkemista pelin puolelle, vaikka Golden Knights on lyönyt sen täysin tukkoon.

Tämän seurauksena Vegas on vienyt riistot ottelusarjassa 36–18!

-
Vegas sai hyvästä syystä kiittää kannattajiaan toisen finaalin jälkeen. Kuva: Getty Images

Huolestuttavina Floridan kannalta on, ettei se tuntunut keksivän kahden ottelun aikana alkeellisintakaan ratkaisua ongelmiinsa. Olivat maalipaikka- tai mitkä tahansa tilastot mitä tahansa, Vegas on ollut ottelusarjassa toistaiseksi valovuoden edellä.

Kaikki edellä mainittu on kaatanut Floridan korttitalon rumalla tavalla.

Kenties suurin pettymys on ollut henkisen kantin totaalinen mureneminen. Panthers oli kahdessa ottelussa käsittämättömän kuriton ja mikä pahinta, tärkeimpien pelaajien johdolla. Keväällä aiheestakin estotonta suitsutusta osakseen saaneen Matthew Tkachukin finaalireissusta on tulossa täydellinen pannukakku.

Finaalien alla eräänlaiseksi NHL:n rokkitähdeksi kasvanut Tkachuk poseerasi milloin missäkin ohjelmissa paistattelemassa valokeilassa. Finaaleissa hän on lasketellut oman joukkueensa muroihin härskillä tavalla. Pisteitä yksi, miinuksia kaksi ja jäähyminuutteja 36. Kuriton sekoilu kaukalossa on osoittanut karulla tavalla pelaajan kypsyyden tason.

NHL-median eteen Tkachukia oli kuitenkaan turha odotella ykköspelin jälkeen. Kun pressissä olisi ollut kipakampaa, aikaa medialle ei ollutkaan. Tämä on nollatason johtajuutta ja vastuunkantoa.

Florida on edelleen Aleksander Barkovin joukkue.

Ei joukkueen suomalaiskapteenikaan ole hanojaan auki saanut, mutta ollut yhtä kaikki joukkueensa ylivoimaisesti paras pelaaja – ennen muuta luotettava ja kurinalainen sellainen.

Floridasta on oltu tekemässä Tkachukin joukkuetta, mutta kaksi ensimmäistä loppuottelua olivat kaikille meille oiva muistutus siitä, miksi C-kirjain ei kuulu jenkkilaiturin paitaan.

Florida löi maanantaina Vegasissa tiskiin kaikilla tavoin nolon esityksen. Se nolasi itse itsensä kurittomalla sooloilullaan.

Seuraava ottelu pelataan torstaina Floridan kotijäällä. Siihen mennessä joukkueella on valtavasi töitä, tämä koskee myös Barkovia. On myös tamperelaistähdenkin tehtävä kapteenina saada porukka ruotuun. Johtajuutta on löydyttävä tässä ja nyt.

Koska ongelma ei ollut se, että Florida hävisi kaksi ottelua. Ongelma oli tapa, jolla se hävisi.

Katso kaikki toisen NHL-loppuottelun maalit alla olevalta maalikoosteelta.

Suosittelemme sinulle