Hyppää sisältöön

Hannu Kivimäki journalistiikan työelämäprofessoriksi Tampereen yliopistoon

Visuaaliseen journalismiin erikoistunut Kivimäki uskoo, että tekoälyn voi valjastaa journalistin tehokkaaksi työtoveriksi.

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorin tehtävään on valittu lukuvuodeksi 2023–2024 Hannu Kivimäki.
Hannu Kivimäen mukaan visuaalisuus on yhä merkittävämpi osa kaikkea viestintää ja sen avulla voi tehdä monimutkaisistakin asioista ymmärrettäviä. Kuva: Antti Yrjönen
Mikko Hirvonen

Tampereen yliopiston journalistiikan työelämäprofessorin tehtävään on valittu lukuvuodeksi 2023–2024 työurallaan visuaaliseen journalismiin, uutisdesigniin ja käyttökokemussuunnitteluun erikoistunut Hannu Kivimäki. Ennen nykyistä työtään konsulttiyhtiö Goforella hän työskenteli Aamulehdessä ulkoasupäällikkönä.

Kivimäki keskittyy työelämäprofessuurivuotensa aikana tuottamaan ymmärrystä siitä, mihin visuaalinen journalismi voi alan viedä.

– Visuaalisella journalismilla on kyky kuljettaa journalismi alana menestyksekkäästi tulevaisuuteen, kun sisäistää uudet journalismin kuluttamisen tavat, nousevien teknologioiden mahdollisuudet ja ammatin ikiaikaisen pyrkimyksen tehdä maailmaa ymmärrettäväksi, Kivimäki kertoo tiedotteessa.

Kivimäki on journalistisella urallaan työskennellyt lukuisissa toimituksellisissa rooleissa. Hän aloitti uransa kirjoittavana toimittajana ja on sen jälkeen työskennellyt Aamulehdessä niin valokuvaajana, taittajana, visuaalisena journalistina, ulkoasupäällikkönä kuin design-tiimin vetäjänä.

Kivimäki haluaa myös tarjota opiskelijoille ja tiedeyhteisölle näkemystä siitä, miten digitaalinen palvelukehitys ja journalismi kytkeytyvät toisiinsa.

– Erityisen tärkeää nyt on hyödyntää tekoälyn ja ihmisen luoman journalismin voima yhdessä. Tekoälyyn liittyy paljon pelkopuhetta ja kovaa hypetystä. Itse näen, että tekoälyn voi valjastaa journalistin tehokkaaksi työtoveriksi, Kivimäki sanoo.

Journalistiikan vierailijaprofessuuri, nykyinen työelämäprofessuuri, on ollut Tampereen yliopistossa vuodesta 2007 alkaen. Tehtävää on hoitanut lukuvuonna 2022–2023 toimittaja Johanna Vehkoo.

Suosittelemme sinulle