Hyppää sisältöön

Kainuuseen myönnettiin viime vuosia vähemmän karhun kaatolupia

Viime syksynä karhujahti jäi Kuhmossa kokonaan toteuttamatta. Aluksi se oli jäissä hallinto-oikeuden päätöksellä, joka kumottiin lokakuussa.

Metsästäjät katsovat puhelimen karttasovelluksesta metsästyskoiran liikkeitä.
Karhunmetsästyksen on määrä alkaa 20. elokuuta. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Tanja Heikkonen

Suomen Riistakeskus on myöntänyt Kainuuseen edelliskautta vähemmän karhunkaatolupia.

Maakuntaan myönnettiin 15 poikkeuslupaa karhun kannanhoidolliseen metsästykseen. Viime vuonna lupia oli kymmenen enemmän.

Lisäksi poronhoitoalueen pyyntikiintiöstä itäisellä poronhoitoalueella saa kaataa 45 ja läntisellä 5 karhua. Metsästyksellä pyritään vähentämään karhujen porotaloudelle aiheuttamia vahinkoja.

Kaikkiaan karhun kannanhoidolliseen metsästykseen on myönnetty 106 poikkeuslupaa, Suomen riistakeskus kertoo. Määrä on 91 lupaa vuotta 2022 vähemmän.

Maa- ja metsätalousministeriön asettama kokonaiskiintiö tulevalle metsästyskaudelle on 180 karhua. Poikkeuslupien lisäksi enimmäismäärä sisältää poronhoitoalueen alueellisen kiintiön.

Viime vuonna Kainuuseen myönnettiin lupia enemmän. 18 poikkeuslupaa jäi käyttämättä kokonaan Kuhmossa, kun se ensin oli täytäntöönpanokiellossa. Hallinto-oikeus kumosi lokakuussa karhujahdin väliaikaisen täytäntöönpanokiellon. Karhujahtia ei kuitenkaan enää aloitettu.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme