- Venäjän osittain miehittämällä Hersonin alueella sijaitseva jättimäinen Kahovkan pato on tuohoutunut.
- Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan padon räjäyttämisestä.
- Yhdysvaltain tiedustelutiedot viittaavat Venäjän aiheuttaneen patotuhon, kertoo uutiskanava NBC.
- Ukraina evakuoi tulva-alueelta 17 000 ihmisiä.
- Padon tuhoutuminen ei tällä hetkellä uhkaa Zaporižžjan ydinvoimalaa. Voimala saa jäähdytysvedensä Kahovkan tekoaltaasta.
- Padosta purkautuvan veden odotetaan aiheuttavan vahinkoa Dneprjoen varren asutukselle. Vaikutukset ulottuvat sodan kulkuun ja alueella taisteleviin joukkoihin.
Suuri Kahovkan pato on tuhoutunut varhain tiistaiaamuna Hersonissa, ja Dneprjoki tulvii. Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan padon räjäyttämisestä.
Yhdysvaltain tiedustelutiedot viittaavat Venäjän aiheuttaneen tuhon, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC virkamieslähteisiin viitaten.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi viestipalvelu Telegramissa, että Venäjä räjäytti Kahovkan padon vesivoimalan sisältä käsin kello 2.50 tiistaina aamuyöllä.
Presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak sanoo, että padon tuhoutuminen aiheuttaa valtavaa vahinkoa niin alueen ihmisasutukselle kuin luonnolle, ja vaatii Venäjää tilille.
Ukraina on jo aloittanut tutkinnan sotarikoksesta ja luonnontuhonnasta.
Venäjän miehityshallinnon pormestari Nova Kahovkassa sanoo valtionmediassa, että pato on kärsinyt vaurioita ”terrori-iskun” seurauksena. Kreml syyttää Ukrainaa sabotaasista ja on aloittanut oman tutkintansa asiasta.
Venäjän presidentinhallinto väittää, että räjäytyksen tarkoituksena olisi siirtää huomiota Ukrainan ”epäonnistuvasta vastahyökkäyksestä.” Venäjä aikoo kutsua YK:n turvallisuusneuvoston koolle patotuhon takia. Myös Ukraina on vaatinut turvallisuusneuvostoa hätäistuntoon.
Venäjän valtion uutistoimisto Tass ilmoittaa, että puolet padosta on tuhoutunut, ja sortuma leviää edelleen.
Mallinnos näyttää, miten tulvavesi levinnee lähitunteina
Vuonna 1956 rakennettu, 30 metriä korkea ja yli kolme kilometriä leveä pato on osa Kahovkan vesivoimalaa. Pato on säännöstellyt tekojärvestä vettä muun muassa Zaporižžjan ydinvoimalalle ja Krimin niemimaalle.
Alla oleva animaatio näyttää, kuinka laajalle Kahovkan padon tuhoutumisen aiheuttama tulva voi levitä. Animaatio perustuu ruotsalaisen Dämningsverketin mallinnukseen, eli se on vain arvio.
Mallinnoksen tehneen Dämningsverketin Henrik Ölander-Hjalmarsson kertoi kuitenkin Business Insiderille, että todellinen tilanne on vielä malliakin vakavampi, sillä patoaltaan vedenkorkeus oli suurempi kuin mallissa.
Kymmenet kylät ja 17 000 ihmistä tulva-alueella
Tuhoutuneesta padosta purkautuvan veden odotetaan aiheuttavan vahinkoa Hersonin kaupungille ja muille jokivarren asutuskeskuksille. Samalla se vaikuttaa myös sodan kulkuun ja alueella taisteleviin joukkoihin.
Yhdysvaltain presidentinhallinto arvioi, että tulva on todennäköisesti tappanut paljon ihmisiä.
Viranomaisten mukaan kymmenet asutuskeskukset Dneprjoen varrella sijaitsevat tulva-alueella. Ukrainan viranomaiset evakuoivat pääsyyttäjä Andri Kostinin mukaan 17 000 ihmistä Hersonissa Kahovkan padon tuhoutumisen jälkeen, uutistoimiosto AFP kertoo.
Tulva uhkaa Kostinin mukaan 40 000 ihmistä. Venäjän miehittämältä itärannalta tulisi Kostinin mukaan evakuoida 25 000 asukasta
Sisäministeriön mukaan pelastusviranomaiset ovat valmiudessa auttamaan ihmisiä evakuoitumisessa. Hersonin aluejohtaja Oleksandr Prokudin varoitti aamulla, että ”vedenpinta saavuttaa kriittisen pisteen viiden tunnin kuluttua”.
Ukrainan sisäministeriö kertoi iltapäivällä, että Venäjä on pommittanut Hersonin kaupunkia kesken evakuoinnin. Kaksi poliisia on haavoittunut iskuissa.
Ukraina valtasi viime syksynä takaisin Dneprjoen länsirannan. Padon tuhoutumisen aiheuttama tulva voi viivyttää Ukrainan vastahyökkäyksen käynnistymistä. Ukrainan mukaan tämä onkin ollut Venäjän iskun motiivi.
Venäjän miehittämän Nova Kahovkan pormestari Vladimir Leontjev arvioi Telegram-viestipalvelussa, että tulvavesi voi kaupungin kohdalla nousta jopa 12 metriä. Veden pinnan odotetaan kohoavan kolmen vuorokauden ajan.
”Zaporižžjan ydinvoimalan tilanne hallinnassa”
Venäjän ydinenergiayhtiö Rosatom ilmoittaa, että padon vaurioituminen ei tällä hetkellä muodosta uhkaa Zaporižžjan ydinvoimalalle. Venäjä miehittää ydinvoimalan aluetta.
Myös Ukrainan mukaan tilanne on nyt hallinnassa. Maan valtiollinen energiayhtiö Enerhoatom muistuttaa kuitenkin, että Kahovkan padon tuhoutuminen aiheuttaa uhkan Zaporižžjan ydinvoimalalle.
Myös muun muassa Suomen Säteilyturvakeskus sanoo, ettei välitöntä uhkaa ydinvoimalalle ole.
Kahovkan tekojärven vettä tarvitaan muun muassa ydinvoimalan jäähdyttämiseen ja turvallisuuslaitteiston ylläpitoon. Voimalan jäähdytysallas on tällä hetkellä täynnä ja Ukrainan viranomaiset valvovat tilannetta, energiayhtiö sanoo.
Kahovkan padon yhteydessä sijainnut vesivoimalaitos on vaurioitunut korjauskelvottomaksi, arvioi Ukrainan valtiollinen energiayhtiö Ukrhydroenergo.
EU ja Nato tuomitsevat iskun
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin mukaan Kahovkan padon kaltaisen siviili-infrastruktuurin tuhoaminen täyttää selvästi sotarikoksen tunnusmerkit.
Michel tviittaa, että EU saattaa Venäjän ja sen tukijat teosta vastuuseen.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui Kahovkan padon tuhoamista törkeäksi teoksi, joka kertoo jälleen Venäjän Ukrainassa käymän sodan raakuudesta.
Stoltenberg sanoi, että tuhannet siviilit ovat joutuneet vaaraan ja myös ympäristölle aiheutuu vakavaa vaaraa.
Uutinen päivittyy.
Lähteet: Reuters, AP, STT