Tamperelainen Ulla-Maria Mesiä, 55, sairastaa rintasyöpää kahdeksetta vuotta. Syöpä on parantumaton.
Hoitotausta on pitkä ja monipuolinen. Syöpää on hoidettu leikkauksilla, sädehoidolla, solunsalpaajahoidolla ja lääkkeillä.
Lääkärin vastaanotot ovat tulleet reilussa seitsemässä vuodessa enemmän kuin tutuiksi.
Kesällä Mesiän vastaanotot vaihtuvat kuitenkin sähköisiksi viesteiksi, kun Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätautien poliklinikka korvaa vastaanottoja kirjevastauksilla. Päätös johtuu henkilöstövajeesta.
Vaikka Mesiä pitää vastaanottoja tärkeinä, hän ymmärtää ratkaisun. Mesiä luottaa, että järjestely takaa vastaanoton järjestymisen niille, jotka sitä kipeimmin tarvitsevat.
– Ymmärrän, että tällä halutaan varmistaa, että lääkäreitä riittää vakavempiin tilanteisiin.
Kohtaaminen kaikista tärkeintä
Vaikka vastaanotot ovat tulleet Mesiälle vuosien aikana tutuiksi, jokainen niistä jännittää ”ihan hirveästi”.
– Totta kai jännittää aina sitä, että onko havaittu joku muutos, joka viittaa siihen, että tauti etenee.
Mesiä haluaa tietää tarkkaan, miten syöpähoidot etenevät. Kasvokkaiset kohtaamiset lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa ovat merkityksellisiä. Silloin asiat voidaan käydä perusteellisesti läpi.
Etävastaanotolla tiedon välittäminen ei tapahdu aina yhtä helposti.
Mesiä kertoo tapauksesta, jolloin syöpälääkitystä päätetiin muuttaa. Vastaanoton sijasta lääkäri soitti Mesiälle asiasta.
Lääkärin selittämät asiat olivat kuitenkin monimutkaisia, ja Mesiä putosi kärryiltä.
– Silloin sanoin, että tämä ei nyt mene näin. Halusin tavata oikeasti lääkärin ja puhua asiasta.
Lääkärin vastaanotto järjestyi. Vastassa oli empaattinen ja kokenut lääkäri, joka kävi tilanteen yksityiskohtaisesti läpi Mesiän kanssa.
– Jotenkin se rauha on jäänyt mieleen, mikä siitä tuli. Varmuuden tunne ja luottamus heräsivät. Kaikki oli edelleen hallinnassa, Mesiä kuvailee.
Tampereen yliopiston lääketieteen filosofian ja etiikan professori Pekka Louhiala kuvailee potilaan ja lääkärin kohtaamista erittäin tärkeäksi.
Vastaanotoilla voidaan esimerkiksi tiedustella vointia, käydä läpi tutkimuksista selvinneitä tuloksia ja keskustella jatkotoimenpiteistä.
– Kohtaaminen on kliinisen lääketieteen ydintapahtuma. Kaikki muu palvelee sitä.
Yliopistouran ohella Louhiala on työskennellyt pitkään vastaanotoilla lastenlääkärinä.
Hänen mukaansa fyysisessä kohtaamisessa informaatiota välittyy huomattavasti enemmän. Esimerkiksi empatiaa on helpompi osoittaa kasvokkain kuin paperilla.
Kaikkia etähoidon muotoja ei voi kuitenkaan niputtaa samaan pussiin, sillä esimerkiksi sähköisellä kirjeellä ja puhelinsoitolla on eronsa. Louhialan mukaan mikään ei silti ole tavanomaisen vastaanoton veroinen.
– Vastaanotolla vaihdetaan paljon muutakin kuin sanoja. Siinä tapahtuu koko ajan monenlaista, rikasta viestintää.
Digipalvelut lisääntyvät
Pekka Louhiala arvelee, että vastaanottojen vaihtuminen sähköisiin kirjeisiin voi vaikuttaa hoidon laatuun.
– Se riippuu tietenkin yksityiskohdista, potilaasta ja hänen asiastaan.
Louhiala muistuttaa, että kautta aikojen lääkärit ovat lähettäneet potilaille kirjeitä ja soittaneet. Viime vuosien aikana digipalveluiden muutos on ollut enemmän määrällinen kuin laadullinen.
Louhialan mukaan etävastaanotot ja digipalveluiden hyödyntäminen hakevat vielä omaa paikkaansa. Koronapandemia vauhditti etähoidon lisääntymistä.
– Ehkä nyt on myös tapahtunut ylilyöntejä ja etäily on mennyt välillä överiksi, hän sanoo.
Kaikesta huolimatta Louhiala näkee paljon hyvää digipalveluiden kehittymisessä. Usein ne tuovat tärkeää joustoa asiakkaalle.
Joissakin tilanteissa etävastaanotto tai asioiden hoitaminen sähköisesti voi olla paras vaihtoehto, jos vastaanotolle pitää hakeutua hankalan ajoituksen kanssa tai pitkän matkan päästä.
Luotto pysyy
Ulla-Maria Mesiän luottamus sairaanhoitopalveluita kohtaan on rakentunut vuosien aikana vahvaksi.
Hän luottaa, että lääkäri on aina tavoitettavissa, vaikka digipalveluiden määrä lisääntyykin.
Myös tänä kesänä syöpäpotilaita on ohjeistettu ottamaan yhteyttä hoitotiimiin, jos omassa voinnissa tulee muutoksia. Vastaanotto järjestyy tarvittaessa.
– Minun tarinani on pitkä ja olen tottunut erilaisiin uutisiin, jos niihin voi ylipäätään tottua. Jos on tällaista tasaista menoa niin kuin minulla nyt, olen valmis lukemaan tulokset verkosta. Tietäen, että aina voi ottaa yhteyttä hoitotiimiin.
Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta torstaihin 8.6. kello 23:een saakka.