Hyppää sisältöön

Turun pääkirjaston sähköauton lainauskokeilu oli menestys – lainattavaksi toivotaan myös laatikkopyörää ja sähköpotkulautoja

Kirjaston mukaan kokeilu osoittaa, miten kirjastopalvelut voivat jatkossa sopeutua ihmisten erilaisiin lainaustarpeisiin.

Kirjastosta Lainattava sähköauto.
Kirjastosta saattoi lainata sähköauton 8.–25. maaliskuuta. Ajat varattiin loppuun hetkessä. Kuva: Kamal Afarin / Yle
Eino Kossila

Turun kaupunginkirjaston mukaan toukokuussa järjestetty sähköauton lainauskokeilu oli menestys. Kolmen viikon aikana 20 ihmistä pääsi kokeilemaan yhteiskäyttöistä sähköautoa.

Kirjaston ja Toyota Auto Finlandin yhteistyönä toteutettu kokeilu sai positiivista palautetta ja varauskalenteri täyttyi alle puolessa tunnissa.

Autolla tehtiin kirjaston tiedotteen mukaan erilaisia matkoja, kuten luontoretkiä, sukulaisten tapaamisia ja tavaran kuljettamista mökille. Sähköauto oli erityisen hyödyllinen niille, jotka tarvitsivat autoa satunnaisesti arjessaan.

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppulan mukaan rohkea kokeilu kannatti, sillä se houkutteli kirjastolle uusia asiakkaita ja toi huomiota kirjastolle tärkeille asioille.

– Kokeilu kannustaa meitä jatkossakin rohkeisiin avauksiin ja avoimuuteen uusille ideoille, Pilppula sanoo.

Kokeilu herätti myös keskustelua liikenteen sähköistymisestä, kirjaston palveluista ja Turun kaupungin tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä.

Sosiaalisessa mediassa kokeilu herätti laajaa keskustelua, ja ihmiset esittivät myös muita yhteiskäyttöisiä välineitä kirjaston valikoimaan. Näitä olivat esimerkiksi laatikkosähköpyörä ja sähköpotkulaudat.

Kirjastossa toivotaan, että auton kokeilu osoittaa, miten kirjastopalvelut voivat tulevaisuudessa sopeutua erilaisiin tarpeisiin.

Suosittelemme