Hyppää sisältöön

Yrittäjä osti nettihuutokaupasta Alvar Aallon suunnitteleman hotellin: “Minun virolaisena piti tulla pelastamaan suomalaista kulttuuria”

Ulosottovirasto hyväksyi 5 500 euron kauppahinnan ulosmitatusta kiinteistöstä Haminassa. 1950-luvulla valmistunut rakennus on pahasti rapistunut.

Asuntohotelli ulkoapäin.
Uusi omistaja sanoo aikovansa kunnostaa rakennuksen alkuperäistä vastaavaksi ja palauttaa sen asuntohotelliksi. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Heikki Koskinen

Virolainen yrittäjä Rain Ots on ostanut verkkohuutokaupasta Alvar Aallon suunnitteleman asuntohotellin Haminasta. 1950-luvulla valmistunut kiinteistö on ollut ulosmitattuna.

Ulosottolaitos vahvistaa kaupan hyväksymisen. Kauppahinta oli 5 500 euroa.

Rain Ots kertoo olevansa pitkään Haminassa vaikuttanut Viron kansalainen. Hän sanoo ostaneensa kiinteistön vain yhdestä syystä.

– Motiivini oli yksinkertainen. Halusin pelastaa palan suomalaista kulttuuriperintöä, kertoo Ots.

Karttagrafiikka Haminasta.
Entinen asuntohotelli sijaitsee muutaman kilometrin päässä Haminan keskustasta Petkeleessä. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Remonttibudjetti kaksi miljoonaa euroa

Rain Ots sanoo, että hänen alustava remonttibudjettinsa on noin 2 miljoonaa euroa. Uusi omistaja sanoo aikovansa kunnostaa rakennuksen alkuperäistä vastaavaksi ja palauttaa sen asuntohotelliksi.

Remontin aikataulu ei ole Otsin mukaan vielä tarkentunut. Kiinteistön kuntoarvion perusteella edessä on kuitenkin iso urakka. Talon rakenteissa on havaittu laajoja kosteusvaurioita, julkisivusta putoaa tiiliä ja saunatilat ovat näkyvän homeen peitossa.

Ots kertoo olleensa yhteyksissä muun muassa Alvar Aallon Säätiöön ja hotellin entisiin omistajiin. Kiinteistössä toimi vuoteen 2018 asti asuntohotelli Petkele. Tarkoitus on Otsin mukaan perustaa yhdistys ja luovuttaa myöhemmin tilat yhdistyksen käyttöön.

– Toivon löytäväni lisää yhteistyökumppaneita, joiden kanssa hotellin toimintaa voitaisiin ideoida.

Uusi omistaja suunnittelee, että asuntohotelliin tulee yleisölle avoimia tilaisuuksia, jotka kertovat muotoilusta ja suomalaisuudesta.

Johtojen varassa roikkuva valaisin.
Kiinteistön kuntoarvion perusteella edessä on iso urakka. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Rain Ots kertoo kuulleensa kiinteistön huutokaupasta mediasta. Yle kertoi toukokuussa, että Alvar Aallon suunnittelema rappiolle päässyt hotelli oli huutokaupan kohteena.

Ulosottolaitos ei hyväksynyt ensimmäistä 2 500 euron suuruista tarjousta. Kohde tuli pian uudelleen nettihuutokauppaan, jossa lopulta hyväksyttiin Rain Otsin ostotarjous.

Rapistunutta maalia seinässä.
Rain Ots sanoo, että hänen alustava remonttibudjettinsa on noin kaksi miljoonaa euroa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Virolainen fennomaani

Ots kertoo olevansa etenkin 1800-luvulla vaikuttaneen fennomanian eli suomalaisuusliikkeen ihailija. Hän on ollut myös perussuomalaisten ehdokkaana vuoden 2021 kuntavaaleissa.

– Minusta ei ole oikein, että minun virolaisena pitää tulla tänne pelastamaan suomalaista kulttuuria, sanoo Ots.

Otsin näkemyksen mukaan Aallon arkkitehtuuri kertoo Suomen kehittymisestä menestyneeksi kansallisvaltioksi.

– Alvar Aallon arkkitehtuurilla on maailman kulttuuriperinnössä vastaavanlainen merkitys kuin niillä muistomerkeillä, mitä meille on jäänyt Antiikin Kreikan ajalta, sanoo Ots.

Asuntohotelli Petkele -valokyltti.
Kiinteistössä toimi vuoteen 2018 asti asuntohotelli Petkele. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Suosittelemme