Hyppää sisältöön

Ruokailu herättää rajuja tunteita mikkeliläisessä vastaanottokeskuksessa

Viime vuonna Maahanmuuttovirasto vastaanotti yhteensä 17 kantelua, joista kuusi koski vuosi sitten perustettua Kyyhkylän vastaanottokeskusta.

Seisovasta pöydästä otetaan ruokaa.
Kyyhkylästä tehdyissä kanteluissa ruoka ja sen riittävyys on nostettu esiin useita kertoja. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Koski / Yle
Milka Krogerus

Maahanmuuttovirasto Migri sai viime vuonna kuusi valitusta Mikkelin Kyyhkylän vastaanottokeskuksesta, jossa on 200 asiakaspaikkaa. Yksi kantelu on toimitettu myös sisäministeriölle.

Määrä on huomattava, sillä koko maassa kanteluita tuli viime vuonna yhteensä 17. Suomessa on tällä hetkellä 109 vastaanottokeskusta.

Migrin mukaan Kyyhkylä on saanut myös tänä vuonna kaksi kantelua, joita ei ole vielä ratkaistu. Onko olemassa muita yksiköitä, jotka olisivat kantelumäärissä näin yliedustettuina?

– Ei samassa määrin, mutta on keskuksia, joista tulee useampi kantelu. Useampi samaa keskusta koskeva kantelu voi olla seurausta siitä, että useampi henkilö kantelee samasta asiasta, sanoo Migrin vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi.

Kyyhkylän vastaanottokeskus perustettiin kesäkuussa 2022 ja sitä operoi Wellbeing365-yhtiö, joka on ottanut kantelut vastaan asiakaspalautteena.

– Noudatamme lakeja ja ohjeita, mutta niiden lisäksi asiakaskeskeisyys on tärkeää. Asiakaspalaute on kehittyvän organisaation toiminnan edellytys, joka ohjaa siihen suuntaan, mihin yhtiön tulee keskittyä, sanoo Kyyhkylän vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Kati Nikkilä.

Kanteluissa on arvosteltu muun muassa terveydenhuoltoa, tilojen toimivuutta ja kulkuyhteyksiä.

Eniten mainintoja on ruoan riittävyydestä ja laadusta. Tämä on Nikkilän mukaan osittain odotettua.

– On tiedossa, että ruokapalvelu on sellainen asia, mikä nostaa tunteita ja myös kanteluherkkyyttä. Ruokapalvelu ostetaan Kyyhkylän Kartanolta, jonka kanssa teemme yhteistyötä ja muun muassa asiakaskyselyitä, Nikkilä sanoo.

Migrin raportissa myönnetään, että Kyyhkylän toiminnassa on ollut puutteita ja valituksen aiheet ovat melko tyypillisiä. Tarkastuskäyntejä on tehty ainakin neljä.

Migri on jokaisen kantelun jälkeen ohjeistanut Kyyhkylää muun muassa ruokahuollon parantamisessa ja työvuorosuunnittelussa. Kanteluista ei ole seurannut suurempia toimenpiteitä, mutta Migri seuraa toimintaa.

– Yhteistyö Kyyhkylän kanssa on ollut hyvää ja rakentavaa. Kyyhkylää on ohjattu aktiivisesti ja he ovat parantaneet toimintaansa ohjeistuksien mukaisesti, sanoo Nurmi.

Nikkilä kehuu maahanmuuttovirastolta saatua tukea kautta linjan. Pulmien ja haasteiden tullessa esiin, apua ja ohjeistusta on nopeasti saatavilla.
– Maahanmuuttoviraston palvelutuottajat saavat aivan erinomaista ohjausta ja neuvontaa. Meidän oma kokemus on, että tätä työtä toteutetaan yhteistyössä.

Suosittelemme sinulle