Hyppää sisältöön

Lasten tehohoidon turvaamiseksi kymmeniä äitejä saatetaan ohjata synnyttämään HUSista muihin yliopistosairaaloihin

Työryhmä suosittaa, että osa niistä HUSin alueen synnyttäjistä, joilla on ennenaikaisen synnytyksen uhka, ohjataan muihin yliopistosairaaloihin. Potilaiden määrä vuodessa on arviolta 30.

Lastenklinikka keskosten tehohoito
Lasten tehohoidon turvaamiseksi asetettiin viime vuoden lokakuussa valtakunnallinen työryhmä. Kuvituskuva. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Tiina Karppi

Kansallinen työryhmä suosittaa, että osa HUSin alueen keskossynnytyksistä ohjataan muihin yliopistosairaaloihin.

Naistenklinikan vastasyntyneiden teho-osasto Saari vastaa perustehtävänsä ohella jatkossa myös kirurgista hoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden tehohoidosta ja siten helpottaa Uuden lastensairaalan teho-osaston tilannetta.

Synnyttäjien ohjaamisella muihin yliopistosairaaloihin ehkäistään toiminnan kuormittumista ja varmistetaan perustoiminnan sujuminen.

– On tarkoituksenmukaista ja turvallista ohjata syntyväksi odotettua pikkukeskosta tai sairasta vastasyntynyttä odottava äiti sellaiseen yliopistosairaalaan, missä tila- ja henkilökuntaresurssi on optimaalinen sekä äidin että vastasyntyneen hoitoon, sanoo synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja, ylilääkäri Aydin Tekay HUSista tiedotteessa.

Koskisi arviolta muutamaa kymmentä synnytystä vuodessa

Tavoitteena on, että synnyttäjälle voidaan valita joko lähin mahdollinen vaihtoehtoinen hoitopaikka tai muu parhaiten sopiva hoitopaikka. Esimerkiksi läntisen HUS-alueen synnyttäjät voitaisiin ohjata Turun yliopistolliseen sairaalaan.

HUSin synnytyssairaaloissa syntyy vuosittain noin 150–170 alle 32-viikkoista keskosta.

Heistä noin 20 prosenttia voisi kuulua HUSin ulkopuolelle ohjattavaan potilasryhmään. Potilaiden määrä vuodessa on arviolta 30.

Lasten tehohoidon turvaamiseksi asetettiin viime vuoden lokakuussa valtakunnallinen työryhmä varmistamaan lasten tehohoidon saatavuus.

Suosittelemme sinulle