Hyppää sisältöön

Teboil ei saa toivomaansa bioöljynjalostamoa Kuopion Kelloniemeen – kaupunki ei salli ympäristöhäiriötä aiheuttavaa toimintaa asuinalueen tuntumaan

Kaupunki on linjannut, että lähellä oleva asutus estää tuotantolaitoksen sijoittamisen Kelloniemen teollisuusalueelle. Teboil on aiemmin suunnitellut Kelloniemeen biopolttoaineen tuotantoa.

Teboilin tyhjät öljyvarastot Kuopion Kelloniemessä.
Teboilin öljyvarasto Kuopion Kelloniemessä. Arkistokuva. Kuva: Anna Ronkainen / Yle
Keijo Salokangas

Kuopion kaupunki ei salli biopolttoaineiden valmistusta Kuopion Kelloniemessä. Öljy-yhtiö Teboil on suunnitellut aiemmin Kelloniemessä olevan tonttinsa vuokraamista eteenpäin biopolttoaineiden tuottamiseen.

Kuopion kaupunki on linjannut nyt, että Kelloniemessä on lähistöllä asutusta, jonka turvallisuutta ei haluta vaarantaa esitetyllä tuotantolaitoksella.

Kuopion kaupunginhallitus on hyväksynyt Kelloniemen yleiskaavaehdotuksen nähtäville asetettavaksi sekä lausuntoja varten. Ehdotuksessa Kuopion kaupungin Teboilille vuokraamalle tontille ei ole tulossa merkintää tuotannon sallimisesta.

Tontin vuokrasopimus ulottuu vuoden 2024 loppuun

Teboil esitti ajatuksen laitoksesta jo vuonna 2022, ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Teboil on venäläisen öljy-yhtiö Lukoilin tytäryhtiö.

Kuopion kaupunki on vuokrannut tontin Teboilille vuoden 2024 loppuun saakka. Kuopion kaupunkirakennelautakunnan puheenjohtajan Sakari Pääkön (kok.) mukaan vuokrasopimusta jatkettiin viimeksi kahdella vuodella sillä ajatuksella, että Teboil tarvitsi aikaa tontin käytön suunnitelmien tekemiseen.

Kaupunki ei ole ollut tonttiasiasta viime aikoina Teboiliin yhteydessä. Apulaiskaupunginjohtaja Jari Kyllösen mukaan kaupunki ei ole muodostanut kantaa sopimuksen mahdollisesta jatkamisesta, jos Teboil sitä haluaisi.

Vuokrasopimusta ei myöskään voi irtisanoa kesken sopimuskauden, joten tontti pysyy vuokrattuna Teboilille vuoden 2024 loppuun saakka. Päätösvalta tontinvuokrasopimuksista kuuluu Kuopion kaupunkirakennelautakunnalle.

Kelloniemeen tulee sekä asuntoja että työpaikkoja

Kelloniemen alueelle sijoittuu jatkossakin sekä asumista että teollista toimintaa. Alueelle ei kuitenkaan haluta ympäristöhäiriötä aiheuttavaa teollisuutta asuinalueen läheisyyden vuoksi.

Kelloniemi sijaitsee linnuntietä kolmen kilometrin etäisyydellä Kuopion keskustasta. Tietä pitkin matkaa alueelle kertyy neljä kilometriä. Kaupunki haluaa tarjota sitä yritysalueena keskustahakuisille yrityksille.

Uusia asuntokortteleita kaavaillaan Atrian entiselle elintarviketeollisuusalueelle sekä rannan alueelle. Kelloniemen asukasmäärä voi nousta noin 4000 asukkaaseen. Nykyisin alueella on vajaat 1800 asukasta.

Suosittelemme