Hyppää sisältöön

Kankaanpään terrorismijutun tutkinta venyy yhä – poliisi paljasti Suomen ensimmäisen äärioikeistoon liittyvän terrorismirikosepäilyn vuonna 2021

Jutussa epäillään viittä Kankaanpään seudulla asuvaa äärioikeistolaista nuorta miestä terrorismiteon valmistelusta. Neljä heistä vangittiin aluksi mutta sittemmin vapautettiin.

Porin poliisilaitos ulkoa
Poliisi kertoi terrorismiepäilyistä tiedotustilaisuudessa Porin poliisilaitoksella joulukuun alussa vuonna 2021. Kuva: Minttu Villanen/Yle
Tapio Pukkila

Kankaanpään epäiltyjen terrorismirikosten poliisitutkinta kestää uusimman arvion mukaan vielä viikkoja, kerrotaan Lounais-Suomen poliisista.

Viimeksi poliisista arvioitiin, että tapaus olisi saatu siirrettyä syyttäjälle syyteharkintaa varten todennäköisesti toukokuun aikana.

Alun perin tutkinnan piti valmistua jo viime vuoden elokuussa, mutta siitä valmistuminen on jatkuvasti viivästynyt.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Toni Sjöblom Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoi tuolloin Ylelle, että esitutkinta on loppusuoralla ja että tutkinnassa odotettiin vielä suojelupoliisin asiantuntijalausuntoa.

Naamioitunut ja aseistautunut henkilö, sekä asiakirja.
Kankaanpään terrorismirikosepäilyn esitutkinta-aineistoa. Kuva: Poliisi Kuva: Poliisi

Terrorismiepäilyt tulivat julkisuuteen joulukuun alussa vuonna 2021, kun Lounais-Suomen poliisi kertoi tapauksesta isossa tiedotustilaisuudessa Porin poliisilaitoksella.

Poliisi kertoi epäilevänsä viittä Kankaanpään seudulla asuvaa äärioikeistolaista nuorta miestä terrorismiteon valmistelusta. Poliisin mukaan kyseessä oli Suomen ensimmäinen äärioikeistoon liittyvä terrorismirikosepäily.

Poliisi ei ole paljastanut, keneen tai keihin suunniteltu teko olisi kohdistunut tai kuinka lähellä toteutumista se oli.

Tammikuussa 2022 Satakunnan käräjäoikeus vapautti neljä vangittuna ollutta epäiltyä. Käräjäoikeuden mukaan poliisi ei ollut esittänyt sellaisia uusia seikkoja, joiden perusteella epäiltyjen vangitsemista olisi voitu jatkaa.

Aiemmin poliisi oli jo vapauttanut viidennen miehen.

Suosittelemme sinulle