Hyppää sisältöön

Oululaisen vuokrataloyhtiön poistettava keräämiään lasten henkilötunnuksia – KHO:n mukaan rutiininomainen kerääminen on laitonta

Oulun vuokrataloyhtiö Sivakka on hävinnyt Korkeimmassa hallinto-oikeudessa kiistan apulaistietosuojavaltuutetun kanssa. Kiistassa oli kyse lasten henkilötietojen kirjaamisesta yhtiön tietokantoihin.

Kerrostalo jonka vieressä menee tie ja bussi.
Vuokrataloyhtiöt voivat kerätä alaikäisten henkilötietoja vain rajatuissa tapauksissa. KHO:n tuore vuosikirjapäätös koski oululaisen Sivakan toimintaa. Kuvassa yhtiön kerrostalo Oulun Kaakkurissa heinäkuussa 2022. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle
Risto Degerman

Vuokrataloyhtiöillä ei ole oikeutta kerätä alaikäisten asukkaiden henkilötunnuksia ilman erillistä syytä, vaan tietoja kerätessä pitää arvioida niiden tarpeellisuus tapauskohtaisesti.

Korkeimman Hallinto-oikeuden tuore päätös koskee Oulun kaupungin vuokrataloyhtiö Sivakkaa, joka on kerännyt myös sen taloissa asuvien alaikäisten lasten sosiaali-turvatunnuksia omaan rekisteriinsä.

Ympäristöministeriön ohjeiden mukaan alaikäisten henkilötietoja voidaan kerätä silloin, kun kyse on esimerkiksi arava-ja korkotukivuokra-asunnoista, mutta ei vapaarahoitetuista vuokra-asunnoista. KHO:n mukaan Sivakka on kuitenkin kerännyt säännönmukaisesti lasten henkilötunnukset asuntojen hakijoilta ja vuokralaisilta siitä riippumatta, onko kyse arava- tai korkotuki- vai vapaarahoitteisista vuokra-asunnoista.

Sivakan mukaan se tarvitsi tietoja esimerkiksi sen varalta, että lasten henkilöllisyys pitäisi varmistaa avainten katoamisen yhteydessä tai, että lapsista tehtäisiin myöhemmin lastensuojeluilmoituksia. Henkilötunnuksia ei kuitenkaan korkeimman hallinto-oikeuden mukaan saa kerätä rutiininomaisesti kaikista alaikäisistä lapsista.

KHO:n tuore päätös on käytännössä sama, jonka apulaistietosuojavaltuutettu oli jo aiemmin tehnyt, kun se vaati Sivakkaa poistamaan rekistereistään lasten henkilötunnukset. Tuolloin Sivakka valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka kumosi päätöksen.

Korkein hallinto-oikeus on nyt puolestaan kumonnut Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen ja asettunut samalla kannalle apulaistietosuojavaltuutetun kanssa.

Päätöksen mukaan henkilötietojen keräämiselle pitää olla erityiset perusteet eikä sellaisiksi riitä esimerkiksi se, että tietoja saatetaan tarvita myöhemmin tai että käytettävät tietojärjestelmät edellyttäisivät tietoja.

KHO:n päätöksen jälkeen Sivakan on poistettava alaikäisten henkilötunnukset, ellei niiden keräämiseen ole jokin erityinen ja yksilöity peruste. Sellainen voi olla esimerkiksi se, että alaikäinen on itse tehnyt vuokrasopimuksen.

Suosittelemme sinulle