Hyppää sisältöön

Kysely: Enemmistö suomalaisista ei kannata lakkoihin kajoamista – porvaripuolueiden kannattajat ovat toista mieltä

Enemmistö suomalaista suhtautuu kriittisesti lakko-oikeuden rajoittamiseen, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuoreesta kyselystä.

Kunta-alan mielenosoittajia Mannerheimintiellä.
Suomalaiset torjuvat jyrkästi lakko-oikeuteen kajoamisen. Kuvassa kunta-alan työntekijöitä osoittamassa mieltä Helsingissä Mannerheimintiellä toukokuussa 2022. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Marica Paukkeri

Suomalaiset puolustavat edelleen vankasti työntekijöiden oikeutta lakkoilla. Suomalaista 62 prosenttia on vähintään jokseenkin samaa mieltä siitä, että lakko-oikeus on perusoikeus, jota ei saa missään oloissa rajoittaa.

Tuki on vankinta vasemmistoliiton (97 %), SDP:n (82 %) ja vihreiden (78 %) kannattajilla. Keskikastiin asettuvat Liike Nytin (71 %), perussuomalaisten (62 %) ja RKP:n (59 %) kannattajat. Vähiten väite saa tukea kristillisdemokraattien (48 %), keskustan (37 %) ja kokoomuksen (37 %) tukijoilta.

Enemmistö suomalaista ei olisi valmis kieltämään lakkoja, vaikka niistä aiheutuisi suurta haittaa ulkopuolisille. Kieltämiseen olisi valmiutta vain 29 prosentilla.

Suomalaiset eivät ole myöskään erityisen huolissaan lakkoilun vaikutuksista kansantaloudelle. Vain vajaa kolmannes on samaa mieltä väitteen kanssa, jonka mukaan Suomessa lakkoillaan liikaa ja se vahingoittaa asemaamme kansainvälisillä markkinoilla.

Korvausvelvollisuudelle kannatusta oikealta

Jakolinjat näkyvät myös, kun tarkastellaan, miten suomalaiset suhtautuvat erilaisiin lakko-oikeuden rajoituskeinoihin.

Vastaajista noin 37 prosentin mielestä olisi vähintäänkin melko kohtuullista, että poliittisia mielenilmauksia ei järjestettäisi työaikana. Kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n kannattajista näin ajattelee 54 prosenttia.

Myötämielisyys lakko-oikeuden rajoittamiseen ei noudattele täysin nyt sorvattavien hallitus- ja oppositiopuolueiden rajoja. Valmius rajoituksiin on suurinta kokoomuksessa, RKP:ssa ja keskustassa. Perussuomalaisten joukossa tuki toimille ei ole yhtä suurta mutta vankempaa kuin vasemmistossa.

Hallitusta muodostavien neljän puolueen tukijoista puolet näkee kohtuullisena, että laittomaan lakkoon osallistuvalla työntekijällä olisi henkilökohtainen vahingonkorvausvelvollisuus. Koko väestöstä näin ajattelee 35 prosenttia.

Lakko-oikeuden rajauksien tukijat jäävät vähemmistöön hallitusneuvottelujen ulkopuolella olevien puolueiden kannattajien joukossa, keskustaa lukuun ottamatta. Oppositioon ovat tällä hetkellä päätymässä SDP, keskusta, Liike Nyt, vihreät ja vasemmistoliitto.

Puolueiden kannattajista 58 prosenttia pitää esimerkiksi poliittisten lakkojen kieltämistä työaikana kohtuuttomana.

Kyselyyn vastasi 2 043 henkilöä. Vastaajat edustavat Suomen 18–79-vuotiasta väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä.

Suosittelemme sinulle