Hyppää sisältöön

Kymmeniä keskossynnytyksiä siirretään Helsingistä muihin sairaaloihin – Tampere auttaa, mutta sillä on ennestään jo oma pula hoitajista

Osa HUSin alueen keskossynnytyksistä ohjataan muihin yliopistosairaaloihin.

Lastenklinikka keskosten tehohoito
Keskossynnytyksiä ohjataan HUSista muihin sairaaloihin. Arkistokuva on Lastenklinikan keskosten tehohoidosta. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Osa HUSin alueen keskossynnytyksistä halutaan ohjata muihin yliopistosairaaloihin. Jatkossa vuodessa arviolta 30 keskosvauvaa syntyisi muissa sairaaloissa, kuten Tampereen yliopistollisessa sairaalassa TAYSissa.

HUSin synnytyssairaaloissa syntyy vuosittain noin 150–170 alle 32-viikkoista keskosta.

Keskossynnytyksiä pitää ohjata muualle, koska HUSin Naistenklinikan vastasyntyneiden teho-osasto vastaa jatkossa myös kirurgista hoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden tehohoidosta.

Hoitajista on pulaa

Pirkanmaan hyvinvointialueen TAYSin ja sairaalapalvelujen johtajaylilääkäri Eija Tomás sanoo, että auttamiseen on varauduttu.

– Olemme lupautuneet ja valmiita auttamaan HUsia ja myös muita sairaaloita oman vastasyntyneiden tehohoitoyksikkömme kuormitustilanteen mukaan.

Myös Tampereelle tehohoitajia haluttaisiin lisää. Johtajaylilääkärin mukaan vastasyntyneen tehohoitotaitoisia hoitajia on pyritty rekrytoimaan ja kouluttamaan, mutta erityisosaamisen hankkiminen vie useita vuosia.

Vuosi sitten TAYSissa piti vähentää keskosvauvojen paikkoja hoitajapulan vuoksi. Vauvojen teho-hoidossa oli ennen 12 paikkaa, mutta nyt niitä on kymmenen. Vastasyntyneiden tarkkailuosastolla paikkoja on 17.

– Aina kaikki paikat eivät ole täynnä, ja joskus hoidossa voi olla enemmän kuin kymmenen potilasta. Keskosten tehohoidossa kyse on vähintäänkin usein viikkojen tai kuukausien mittaisista hoitojaksoista. Tilat ja laitteet kyllä mahdollistaisivat lisäpaikkojen avaamisen, mutta henkilökuntaa tai rahoitusta erillisille lisäpaikoille ei tällä hetkellä ole käytettävissä.

Tällä hetkellä keskossynnytyksiin riittää tilaa ja henkilökuntaa TAYSissa, eikä äitiä ja vastasyntynyttä tarvitse erottaa yleensä toisistaan. Yliopistosairaalat tekevät jo nyt yhteistyötä keskenään.

– Synnytys pyritään aina, jos se suinkin on mahdollista, hoitamaan siinä sairaalassa, missä myös vastasyntynyt pystytään hoitamaan eli raskaana oleva siirretään synnytyksen hoitavaan sairaalaan. Jos lapsi ehtii syntymään toisessa sairaalassa, niin siirtokuljetus tai vastasyntyneen haku on mahdollista tehdä erityisvarustellulla ambulanssilla, johon järjestetään pienten keskosten hoitoon koulutettu ja osaava henkilökunta, Eija Tomás sanoo.

Suosittelemme