Hyppää sisältöön

Yle soitti Hersoniin: Rannalla vesi on tulvimassa jo sisään ikkunoista

Hersonin ranta-alueilla Dneprjoen vesi on tulvimassa jo sisään ikkunoista.

Sergei kertoo aamulla kuvatulla videolla papukaijan pelastusoperaatiosta. Hänen mukaansa talon asukkaat kieltäytyivät lähtemästä, mutta sanoivat soutavansa perässä.
Justas Stasevskij
Avaa Yle-sovelluksessa

Ukrainalainen Sergei Rybaltsenko vastaa puhelimeen hengästyneenä. Hän kertoo olevansa juuri evakuoimassa ihmisiä tulva-alueella.

Rybaltsenko on avustustyöntekijä ja asuu Hersonissa. Hänet on määrätty evakuointitehtäviin Hersonin lounaislaidalle aivan joen rantaan.

– Olen jo kaksi kertaa ajanut hakemaan ihmisiä. Kannoimme myös koiran pois vedestä. Äsken kun ajoin pois tulvan alta, vesi ylitti jo polvenkorkeuden, Rybaltsenko kertoo.

Kartalla Dniprojoen länsipuolella Hersonin kaupunki. Itäpuolella Oleshkyn kaupunki.
Hersonilaiset ovat huolissaan vastarannan kaupungista, joka on venäläismiehityksen alla. Kuva: Harri Vähäkangas /Yle, Mapcreator, OpenStreetMap

Hän lähettää videon, jossa hän lampsii vedessä lintuhäkkiä kantaen.

Rybaltsenko kertoo heränneensä aamulla puhelinsoittoon.

– Minulle soitettiin ja sanottiin, että nyt pamahti. Panin uutiset päälle ja tajusin, että nyt pitää lähteä evakuoimaan ihmisiä.

Rybaltsenkon mukaan nyt vettä on taloissa jo melkein ikkunoihin asti, ja milloin vain vesi alkaa tulvia sisään ikkunoista.

– Tunnelma on pelottava.

Teatterinjohtaja Hersonissa: sähkö ja vesi toimivat

Joidenkin kilometrien päässä kaupungin keskustassa tunnelma on rauhallinen. Näin kertoo kertoo paikan päältä puhelimitse Oleksandr Knyga.

Knyga on teatterinjohtaja Hersonissa.

Oleksandr Knyga Hersonissa 6.6.2023
Oleksandr Knyga otti valokuvan itsestään tänään aamupäivällä. Hän kertoo, että Hersonin kaupungissa on rauhallista. Kuva: Justas Stasevskij / Yle

Sähkö ja vesi toimivat normaaliin tapaan. Herson on seutukunnan suurin kaupunki ja sijaitsee Dneprjoen suistoalueen suulla. Asukkaita oli ennen sotaa lähes 300 000.

Venäjä valtasi Hersonin, mutta Ukrainan armeija vapautti kaupungin viime syksynä.

– Kävelin äsken kaupungilla, ja ihmisiä oli jopa kahviloissa, Knyga kertoo Hersonin keskustasta.

Knygan mukaan hersonilaiset ovat ottaneet tiedon padon räjäytyksestä melko rauhallisina.

– Örkit räjäyttivät padon viideltä aamulla. Ensin oli pieni paniikinomainen puhelujen aalto, mutta hyvin pian tilanne rauhoittui.

Örkeillä Knyga tarkoittaa Venäjän sotilaita.

Knyga kertoo, että huolissaan hersonilaiset kuitenkin ovat, mutta vastarannan asukkaista. Heihin tulva vaikuttaa enemmän. Vastaranta sijaitsee matalammalla kuin Herson.

– Olemme huolissamme Oleškyin kaupungista, joka on vastarannalla. Meillä on siellä sukulaisia ja tuttuja. Sielläkin tilanne oli kyllä vielä hetki sitten jossain määrin normaali.

Oleksandr Knygan kuvaama video Hersonista tiistaiaamupäivällä.

Teatterinjohtaja Knygan mukaan Hersonissa vaarassa ovat suoraan joen rannassa olevat alueet. Valtaosa rannan asukkaista on kuitenkin muuttanut pois, koska venäläiset keskittävät alueelle tykistötulta.

Knyga lisää, että venäläisten tykistöiskuja on ollut parina päivänä tavanomaista enemmän.

Ihmiset osasivat odottaa tällaista ja ottavat tilanteen hyvin rauhallisesti, Knyga kertoo suhtautumisesta tuhotulvaan.

– Olemme jo niin tottuneita kaikkeen. Olemme lyömättömiä.

Hänen mielestään venäläiset panikoivat padon murtumisesta ukrainalaisia enemmän.

– Paniikki on heidän reaktionsa. Vastaranta oli täynnä juoksuhautoja, ja nyt he ryömivät ulos koloistaan, koska siellä vesi nousee, Knyga sanoo.

Suosittelemme