Hyppää sisältöön

Eemil Helanderin riesana nilkkavamma – ei juokse esteitä koko kesänä

Kestävyysjuoksija Eemil Helanderin suunnitelmat alkaneeseen kauteen menivät uusiksi, kun viime vuonna murtunut nilkka ei vieläkään kestä estejuoksua. Sileillä matkoilla Helander uskoo kilpailevansa jo kesäkuun puolella.

Eemil Helander springer.
Eemil Helander keskittyy tällä kaudella sileille ratamatkoille. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press
Petra Manner

Eemil Helanderin viime kesä oli epäonninen. Jyväskyläläisen vasen nilkka murtui kauden ensimmäisessä 3 000 metrin estekilpailussa toukokuun lopulla. Tänä vuonna hänen oli tarkoitus kilpailla esteissä ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa toukokuun viimeisenä viikonloppuna, mutta tällä kertaa kestävyysjuoksun superlahjakkuus ei päässyt edes starttiviivalle saakka.

Samainen vasen nilkka kipeytyi harjoituksissa, kun Helander kokeili vesiesteen ylittämistä ensimmäistä kertaa sitten vuoden takaisen onnettomuuden.

– Tulin vesiesteeltä ihan normaalisti ja hyvässä asennossa alas. Mitään ei mennyt rikki, mutta nilkka keräsi nestettä ja oli kipeä, Helander kuvailee.

Vesiesteen alastulo kuormittaa nilkkaa enemmän kuin kuivaesteet, joilta tullaan alas tasaiselle alustalle. Kuivaesteitä Helander on juossut harjoituksissa normaalisti, mutta estekisojen osalta hän on päättänyt luovuttaa tänä kesänä.

– Siinä olisi iso riski, että loukkaisin nilkkani uudestaan. Ainoa järkevä ratkaisu on olla juoksematta esteitä, sillä en halua hakata päätäni seinään, juoksija järkeilee.

EM-toiveet 5 000 metrillä

Epäonnista esteharjoitusta seurasi viikon juoksutauko. Nyt Helander lenkkeilee taas, mutta kovimmat vedot piikkareilla ovat vielä kokeilematta. Juoksija on kuitenkin toiveikas, että hänet nähtäisiin kisoissa jo kesäkuun puolella. Helanderin onneksi 5 000 metriä on ollut hänelle aina vahva sivulaji, joka on jo tällä kaudella kulkenut aikaan 13.45,49.

– Esteet on ollut päälaji, mutta tykkään 5 000 metristä ihan yhtä paljon, Helander kuvailee.

Alun perin Helanderin kauden päätavoite oli napata mitali alle 23-vuotiaiden EM-kisojen estejuoksusta. Siihen hänellä olisi terveenä olleessaan ollut realistiset mahdollisuudet. Nyt tavoitteet on siirretty 5 000 metrille, jonka tämän kauden alle 23-vuotiaiden Euroopan tilastossa Helander on kahdeksantena.

– Aikaisempien vuosien perusteella ajattelen, että 13.30 pintaan hyvällä kirillä riittää kärkitaisteluun. Se on minulle aivan mahdollista, Helander pohtii.

Eemil Helander seisoo kädet ristissä Ari Nummelan vieressä.
Eemil Helander yhdessä valmentajansa Ari Nummelan kanssa Jyväskylässä Hippos-hallissa. Kuva: Elias Harinen / Yle

Syksyllä mietinnän paikka

Helanderilla on edessään toinen kesä perättäin ilman estekisoja. Syksyllä hän miettii yhdessä valmentajansa Ari Nummelan kanssa, kannattaako niihin jatkossa enää panostaa. Toinen vaihtoehto olisi keskittyä sileille ratamatkoille, mutta siihen hiljattain 22 vuotta täyttänyt juoksija ei vielä ole valmis.

– Toistojen kautta nilkan voisi saada toimimaan. Nyt ongelma on se, että toistoja ei ole, kun en ole kertaakaan harjoitellut vesiestettä sitten viime vuoden toukokuun. Tässä vaiheessa kautta en voi enää harjoitella vesiestettä joka päivä, Helander miettii.

– Missään nimessä en kuitenkaan ole sulkenut esteitä pois koko uraa ajatellen, hän lisää.

Nuori juoksija on muutenkin optimistinen. Vaikka päämatka vaihtui pakon edessä ja kilpailukauden alkuun tuli harjoittelutauko, Helander ei näe mitään syytä vaipua epätoivoon.

– Olen aivan varma, että juoksen tänä kesänä vielä kovaa, hän päättää.

Suosittelemme