Hyppää sisältöön

Prinssi Harry todisti kohutussa mediaoikeudenkäynnissä: ”Puhelinhakkerointi alkoi jo kouluaikana”

Sussexin herttua on esittänyt oikeusistunnossa kovia väitteitä lehdistön laittomista tiedonhankintakeinoista.

Prins Harry stiger ur en bil. Han är omgiven av säkerhetsvakter och poliser.
Sussexin herttua saapui oikeuteen tiistaina Lontoossa. Itse istuntoa ei saanu kuvata. Kuva: James Whatling / MEGA
Erja Tuomaala
Avaa Yle-sovelluksessa

Sussexin herttua, prinssi Harry on ollut kuultavana todistajana oikeudenkäynnissä, jossa syytettynä on iltapäivälehtiä kustantava Mirror Group Newspapers (MGN).

Prinssiä on toisen istuntopäivän aikana ristikuulusteltu hänen väitteistään median laittomista tiedonkeräystavoista.

Prinssi sanoo, että lehdet maksoivat yhteensä 289 kertaa yksityisetsiville saadakseen tietoa hänen liikkeistään ja olinpaikastaan.

Jatkuva seuranta johti paranoiaan ihmissuhteissa

Prinssi sanoi oikeudenkäynnissä, että hänen elämänsä taukoamaton seuranta johti vainoharhaisuuteen.

– Ihmissuhteisiin liittyi paranoiaa. Minusta tuli heti epäluuloinen, jos lehdet mainitsivat nimeltä jonkun seurassani olleen.

Prinssi kertoo kirjallisessa lausunnossaan, kuinka hän alkoi epäillä olevansa puhelinhakkeroinnin kohde opiskeluaikana Etonin yksityiskoulussa.

– Ääniviestit olivat monta kertaa kuunneltuja. En kiinnittänyt siihen aluksi huomiota, vaan laitoin sen teknisen vian tiliin tai luulin vain kumonneeni liian monta juomaa ja unohtaneeni kuunnella ne, prinssi sanoi.

Kentällä epämääräinen vastaanottokomitea

Prinssi otti esille myös saapumisen lentokentälle entisen tyttöystävänsä Chelsy Davyn kanssa vuonna 2009.

Prinssin mukaan kuvaajat olivat kentällä laittomasti hankitun tiedon perusteella.

– Kävelin halliin lippis päässä, ja kentällä oli useita miehiä kuvaamassa minua pienillä kameroilla. Viidellä partamiehellä oli rinkat ja reput. En minä eikä turvamieheni voinut tietää, tavoittelivatko he asetta vai kameraa.

Britannian prinssi Harry, hänen vaimonsa Meghan ja tämän äiti Doria Ragland.
Toukokuussa Harry syytti paparazzien seuranneen häntä, herttuatar Meghania ja tämän äitiä Doria Raglandia vaarallisesti New Yorkissa. Kuva: AOP

Pubilounas paljastui

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin myös prinssin pubilounasta Lontoon Fulham Roadilla vuonna 2000.

Prinssi tiedusteli, miten oli mahdollista, että valokuvaajat tiesivät olla odottamassa häntä ja hänen seuruettaan paikan päällä.

Prinssi Harry sanoi, että hän ei kävellyt pubiin eivätkä sivulliset voineet nähdä hänen menevän sinne. Kustantajan puolustus kysyi, miten prinssi pääsi paikalle. Prinssin mukaan häntä kuljetettiin autolla.

Daily Mirror -lehden mukaan vierailusta saatiin vinkki ja paikalle mentiin sen perusteella. Asiasta kirjoittaa muun muassa oikeudenkäyntiä seuraava Britannian yleisradioyhtiö BBC.

MGN-oikeudenkäynti käynnistyi viime kuussa. Sen on arvioitu kestävän enimmillään liki kaksi kuukautta.

Vaikea suhde mediaan

Kuningas Charlesin nuorempi poika Harry on viidentenä kruununperimysjärjestyksessä. Sussexin herttua Harryllä on ollut vaikea suhde mediaan, etenkin sen jälkeen kun hän ja hänen yhdysvaltalainen vaimonsa, näyttelijä Meghan Markle muuttivat Yhdysvaltain Kaliforniaan.

Hän on myös etääntynyt kuninkaallisesta perheestä. Hän osallistui kuningas Charlesin kruunajaisiin aiemmin keväällä, mutta virallista roolia hänellä ei tapahtumassa ollut.

Harry on muun muassa toistuvasti syyttänyt perheen olleen osasyyllisiä brittilehtien juttuihin, joissa käsiteltiin hänen ja Marklen elämää.

Harry on myös syyttänyt brittitabloideja rasismista puolisoaan kohtaan. Lisäksi hän totesi pariskunnasta julkaistussa Netflix-dokumentissa, että ”joskus kuningasperhe oli enemmän ongelma kuin ratkaisu” koskien rasismia Britanniassa.

Prinssi on myös esimerkiksi syyttänyt veljensä prinssi Williamin hyökänneen hänen kimppuunsa veljesten riidellessä Marklesta.

Näin lontoolaiset kommentoivat tammikuussa Harryn tekemää paljastuskirjaa:

Prinssi Harry kertoo ensi viikolla julkaistavassa kirjassaan, että hän tappoi 25 ihmistä taistellessaan Afganistanissa. Monien lontoolaisten mielestä Harry meni liian pitkälle paljastuksissaan.

Suosittelemme