Hyppää sisältöön

Liikkuminen Helsingin keskustaan kääntyi päälaelleen: Yhä useampi kulkee omalla autolla, joukkoliikenteen käyttö väheni

Helsingin keskustassa autoillaan nykyisin enemmän kuin ennen koronaviruksen aikaa. Ihmisiä siellä käy kuitenkin aiempaa vähemmän.

Ruuhkaista autoliikennettä Helsingin keskustassa kesällä.
Yksityisautoilu Helsingin keskustaan on kasvattanut suosiotaan. Kuva: YLE/Nella Nuora
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin keskustaan suuntautuvissa matkustustavoissa on tapahtunut muutoksia. Keskustaan kuljetaan nyt aiempaa enemmän yksityisautoilla, kun taas julkisen liikenteen käyttö on vähentynyt.

Tilastot osoittavat, että autoliikenteen määrät keskustaan ovat tänä vuonna ylittäneet vuoden 2019 tason, eli ajan ennen koronapandemiaa.

Tämä selviää liikennemääriä seuraavista tilastotiedoista sekä pysäköintikertojen kertamaksuista.

Muutos Helsingin pysäköintivyöhykkeellä yksi eri vuosina.

”Keskustaan on helppo päästä autolla”

Pysäköintimäärien perusteella voidaan todeta, että ydinkeskustan vyöhykkeellä yksi pysäköintikerrat ovat kasvaneet 20 prosenttia koronaa edeltävään aikaan verrattuna.

– Tämä on myös hyvä viesti, sillä keskustaan on nyt helppo päästä autolla, toteaa Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Ville Lehmuskoski.

Tämä näkyy myös saapuvien autojen määrässä, joka on hieman suurempi kuin ennen koronaa.

Helsingin kaupunki tekee säännöllisesti liikennelaskentoja, jotka mittaavat autoliikennettä Helsingin niemellä eli ydinkeskustassa. Myös niiden mukaan autolla keskustaan matkustaminen on lisääntynyt.

Toisaalta julkisen liikenteen käytössä ei ole päästy takaisin koronaa edeltävälle tasolle.

Tuoreen ennusteen mukaan matkustajamäärät olisivat 12 prosenttia pienemmät kuin vuonna 2019, kertoo Helsingin Sanomat.

HSL:än mukaan Helsingin kantakaupungissa on nyt ja lähivuosina käynnissä useita katutöitä, jotka vaikuttavat etenkin raitiovaunujen reitteihin ja houkuttelevuuteen.

Keskustassa ihmiskato

Kännykkäoperaattorien mobiilitiedoista käy ilmi, että kokonaisuutena Helsingin keskustan ihmismäärät ovat pienemmät kuin ennen koronaa.

– Tämä herättää huolen siitä, miten keskustan houkuttelevuutta voidaan lisätä ja saada ihmiset tulemaan sinne sekä henkilöautolla että joukkoliikenteellä ja muilla liikkumismuodoilla, Lehmuskoski sanoo.

Muutos Helsingin pysäköintivyöhykkeellä kaksi eri vuosina.

Hänen mukaansa yhtä syytä keskustan elinvoimaisuuden heikkoon tilanteeseen ei ole.

– Alhaiset kävijämäärät keskustassa johtuvat joistakin muista tekijöistä kuin autoliikenteen estymisestä tai vähentymisestä keskustaan suuntautuvissa matkoissa.

Hänen mukaansa niin ikään yksityisautoilun lisääntymiseen ei ole yksittäistä syytä.

– Joukkoliikenteen käyttö ei ole palautunut koronaa edeltävälle tasolle. Tämä voi osaltaan viitata siihen, että keskustassa on paljon sellaisia työpaikkoja, joissa jatkuvaa läsnäoloa ei vaadita, vaan tehdään osin etätyötä.

Lehmuskoski arvioi, että joukkoliikenteen ja yksityisautoilun välisellä kilpailulla on merkitystä.

– Kyllä se, mikä lipun hinta ja yleinen palvelutaso on, vaikuttaa asiaan. Keskustan osalta erityisesti lipun hinta ei ole kehittynyt kilpailukyvyltään edullisesti. Varmasti se näkyy yhtenä tekijänä, että joukkoliikenteen määrät ovat jäljessä.

6.6. kello 19.03: Uutiseen lisätty HSL:än kommentti.

Minkälaisia ajatuksia uutinen herätti? Keskustele aiheesta 7.6. kello 23:een asti!

Suosittelemme sinulle