Hyppää sisältöön

Stora Enso antaa potkut 50 työntekijälle Anjalassa, mutta nimiä vasta arvaillaan

Yhtiö alkaa jakaa irtisanomislappuja tällä viikolla.

Stora Enson Anjalankosken tehtaiden työntekijät ottivat uutiset irtisanomisista vastaan myrtynein mielin. Video: Kalle Purhonen / Yle
Hanna Hottola,
Kiira Ikävalko

Metsäyhtiö Stora Enso irtisanoo 50 työntekijää muutosneuvotteluiden lopputuloksena. Tänään päättyneet muutosneuvottelut koskivat 500 henkeä.

Neuvotteluiden piirissä oli koko Inkeroisten pakkauskartonkitehtaan ja Anjalan paperitehtaan henkilöstö. Stora Enso piti tänään aiheesta tiedotustilaisuuden työntekijöille.

Anjalankosken tehtaiden pääluottamusmies Jari Punakivi sanoo, että uutiset irtisanomisista otettiin vastain myrtynein mielin. Sitä, keneltä työpaikka menee alta, ei vielä tiedetä.

– Tällä viikolla kuulemma aletaan jakaa jo irtisanomislappuja.

Punakiven mielestä asia oltaisiin voitu hoitaa pehmein keinoin.

Stora Enson työntekijöitä kuuntelemassa tietoja irtisanomisista.
Stora Enson Anjalankosken tehtaiden työntekijät kuuntelivat tiistaina uutisia irtisanomisista. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Paperiliiton Inkeroisten osasto 15:n puheenjohtaja Kari Leinonen sanoo, että on huolestunein ja ikävin mielin, koska näin suuria ratkaisuja tehdään pienellä paikkakunnalla paperiteollisuudessa.

– Toki kuuntelimme perustelut ja liiketaloudelliset syyt, mitkä ovat taustalla. Ymmärrämme ne, mutta ammattiosaston näkökulmasta eivät nämä helppoja aikoja ole ja toivon kaikille jaksamisia, nämä ovat pahoja paikkoja.

Paperiliiton Inkeroisten osasto 15:n puheenjohtaja Kari Leinonen.
Ammattiosaston puheenjohtaja Kari Leinonen on pahoillaan irtisanomisista. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Irtisanottavat saavat tiedon viikon sisällä

Leinosen mukaan tilaisuudessa oli harras tunnelma, kun ihmiset kuuntelivat lukuja. Leinosen mukaan työantaja lupasi viikon sisällä ilmoittaa irtisanotuille.

Anjalankosken tehdasintegraatin johtaja Antti Veitola sanoo, että muutosneuvotteluiden tuloksena 89 työtehtävää lopetetaan. Veitolan mukaan alkuperäiseen esitykseen verrattuna suurin vaikutus on sillä, että prosessihoitajien työnkuvaa ja moniosaamista laajennetaan.

Veitola sanoo, että epävarmuutta on ollut ilmassa jo pitkään, koska Anjalan paperitehdas oli myytävänä vuoden ajan. Lisäksi epävarmuutta on luonut muutosneuvotteluprosessi.

– Ensimmäinen ajatuksemme on, että nämä henkilövalinnat viestitään mahdollisimman pian, jotta epävarma aika loppuu.

Veitolan mukaan luottamushenkilöiden kanssa käydään vielä keskustelua käytännön prosessista ja valinnat pyritään viemään hyvin lyhyen ajan kuluessa loppuun asti.

Veitola sanoo, että irtisanottuja tullaan tukemaan lain takaamalla muutosturvalla. Sen lisäksi Stora Enso haluaa tukea ja motivoida opiskelua tai työpaikan vaihtoa. Hänen mukaansa yhtiö tukee myös henkilöitä, jotka haluavat ottaa tehtävän Stora Enson toisesta toimipaikasta tai perustaa oman yrityksen.

Voit keskustella aiheesta 7.6.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle