Hyppää sisältöön

Kiinnijäämiseen päättynyt koirien salakuljetus olisi voinut saattaa vaaraan paitsi toiset eläimet myös ihmiset

Ruokaviraston eläinlääkäri on tyytyväinen, että koiria salakuljettanut nainen jäi kiinni Ruotsin ja Suomen rajalla. Tällaisissa tapauksissa huolena ovat myös ihmisiin tarttuvat tappavat taudit.

Jenni Mehtonen otti ruokaviraston jaostopäällikkö, eläinlääkäri Kitty Schulmanin kanssa puheeksi eläinten laittoman maahantuonnin.
Jenni Mehtonen

Ruotsin maatalousvirasto määräsi pari viikkoa sitten lopetettavaksi 80 koiraa, jotka oli salakuljetettu Suomesta Pohjois-Ruotsiin Haaparannalle.

Ruotsiin yritettiin salakuljettaa kymmeniä koiria, joita pidettiin huonoissa oloissa. Koirien tuonti ja salakuljetus aiheuttavat terveysriskin paitsi näille koirille itselleen myös muille alueella eläville koirille, luonnoneläimille tai ihmisille.

Ruokaviraston jaostopäällikkö, eläinlääkäri Kitty Schulman sanoo, että laittomissa ja ahtaissa kuljetuksissa taudit leviävät herkästi.

– Jos tulee suurempia määriä laittomia tai laittomasti maahantuotuja koiria Suomeen, niin kyllähän niihin voi liittyä kaikennäköisiä ongelmia. Aina jos suuria määriä eläimiä ahdetaan pieneen tilaan, taudit leviävät herkemmin.

Myös kuljetuksen aiheuttama stressi ja rasitus altistavat taudeille.

– Varsinkin, jos ulosteita kertyy ja eläimet ovat hyvin läheisessä kontaktissa, taudinaiheuttajat leviävät siinä ympäristössä paljon helpommin. Kuljetuksen yhteydessä eläimet stressaantuvat ja ovat sitten herkempiä saamaan tauteja.

Eläinten maahantuonnille on määritelty tietyt ehdot, joilla muun muassa torjutaan tarttuvia tauteja.

– Se, mistä viranomaiset ovat eniten huolissaan, ovat sellaiset taudit, jotka saattavat tappaa myös ihmisen. Näitä ovat raivotauti eli rabies ja ekinokokki eli koirilla oireeton heisimato, joka saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ihmisen kuoleman.

Rabies on aina kuolemaan johtava tauti kaikilla nisäkkäillä siinä vaiheessa kun se alkaa oirehtia, Schulman sanoo.

– Maailmassa kuolee yli 60 000 ihmistä vuodessa rabiekseen ja tämä on syy, miksi sen osalta ollaan todella tarkkoja. Näiden erittäin vaarallisten, lakisääteisten tautien lisäksi on toki paljon muitakin tauteja, joita saattaa tulla laittomasti tuotujen koirien mukana.

Koiran hankkivalla on vastuunsa

Schulmanin mukaan pennun elinolosuhteet olisi hyvä nähdä ennen sen ostamispäätöstä. Koiran hankintaa ulkomailta harkitsevan pitäisi tutkia sekä koiran että kasvattajan taustat erityisen tarkasti ja käydä vierailemassa paikan päällä ennen pennun hankkimista.

– Tärkeintä olisi, että jokainen tutustuisi eläimeen, jota on ostamassa, ja kävisi sitä katsomassa muutaman kerran ennen luovutusikää ja varmistaisi, että se on oikeasti laillisesti tuotu maahan.

Schulman muistuttaa, että EU:ssa on vapaa liikkuvuus eikä jokaista kuljetusta voida rajalla tarkastaa.

– Vastuu on sillä henkilöllä, joka aikoo sen koiran hankkia.

Ruokaviraston jaostopäällikkö, eläinlääkäri Kitty Schulman on tyytyväinen, että Ruotsiin eläimiä salakuljettanut henkilö jäi kiinni teostaan.

– On ilahduttavaa, että tekijä jäi kiinni. Näitä tapauksia tulee aina silloin tällöin meidän tietoon Suomessa ja silloin tietysti toivomme, että näihin puututaan ja että nämä saadaan kiinni, koska tästä on vaaraa sekä muille eläimille että ihmisille.

Suosittelemme