Hyppää sisältöön
Mies juoksee kentläle.

28 vuoden odotus

Hammarby juhli ensimmäistä jalkapallon naisten cupin voittoaan 28 vuoteen. Yle Urheilu seurasi tapahtumia paikan päällä Tukholmassa.

Hinni Hirvonen

TUKHOLMA.

– Är ni från Finland? Anna Tamminen!

Hammarbyn kannattajapaitaan sonnistautunut mies huutaa ja heiluttaa nyrkkiään iloisesti.

Hän jatkaa ripeästi matkaansa kohti Tukholman areenaa, jossa alkamassa on Ruotsin cupin loppuottelu.

Lippuja otteluun on myyty yli 19 000 – siis naisten otteluun.

Väki valuu ajoissa kohti Tukholman areenaa.

Vaikka avauspotkuun on yli tunti aikaa, jokainen suomalaisille urheilun ystäville tutun Globenin laitaville pysähtyvä metro tuo lisää kymmeniä ja kymmeniä vihreään ja valkoiseen sonnistautuneita kannattajia, joiden ilo on Ruotsin kansallispäivänä ylimmillään.

Siitä huolimatta, että finaalissa vastassa on Damallsvenskanin ykkönen, maajoukkuetähtiäkin vilisevä Häcken, joka on päästänyt 11 pelaamassaan ottelussa vain kolme maalia.

Kannattajien on oltava katsomossa ajoissa, sillä koko kannattajapäätyä koristaa valtava tifo.

Kannattajat suuntasivat Medborgarplatsenille kello 11 aikaan aamupäivästä.

Hammarbyn kannattajat ovat tosin olleet hereillä jo tovin. Moni on aloittanut päivänsä Medborgardsplatsenin lähistöltä ja virittäytynyt aurinkoisella terassilla matsitunnelmaan.

Hammarby faneja
Kannattaminen on koko perheen hommaa.

Hammarby arvottiin cupin finaalin kotijoukkueeksi, mutta ottelu pelataan nyt poikkeuksellisesti Tukholman areenalla, jolla Hammarbyn miesten joukkue pelaa kotiottelunsa. Kanalplanille, naisten kotistadionille kun katsojia ei mahdu muutamaa tuhatta enempää. Istumapaikkoja on vain tuhatkunta.

Joukkueen katsojakeskiarvo on Damallsvenskanin suurin: viime kaudella katsojia kävi keskimäärin 2 391.

Vertailun vuoksi: se on enemmän kuin Veikkausliigan viime kauden toiseksi korkeimman yleisökeskiarvon joukkueella. Tällä kaudella Ykkösessä pelaavan HIFK:n otteluja seurasi keskimäärin 2 352 katsojaa.

Kannattajat ovat ajoissa Södermalmilla.

Monelle seuralle ei luulisi olevan ongelma, että seura myy paljon kausikortteja, mutta Hammarbyn naisilla se tavallaan on – moni kun ostaa kausikortin lähinnä tukeakseen. Kun he eivät käykään aktiivisesti otteluissa, pysyy heidän paikkansa tyhjänä.

Kotipeleissä moni istuukin kentän päädyssä nurmikolla.

Anna Tamminen tarra.
Hammarbyn pelaajat ovat tehneet tarroja myös naisten joukkueen pelaajista. Myös Anna Tammisella on omansa. Kuva: Simon Sandström

Mutta tänään sitä ongelmaa ei ole. Miesten kotistadionille katsojia mahtuu yli 30 000.

Lippuja tiistain otteluun myydään lopulta yli 19 200 – lopulta 17 623 katsojaa saapuu – ja heistä moni on saattamassa joukkuetta naisten kotistadionin liepeille matkaan.

– Yksi syy (poikkeukselliseen fanikulttuuriin) on, että meillä on niin iso kaupunginosa. Koko Södermalm tukee meitä, Hannaksi esittäytyvä Hammarbyn kannattaja kertoo.

– Kyse on yhteisöllisyydestä. Me kaikki tunnustaudumme suurella ylpeydellä Hammarbyn kannattajiksi. Nykyään myös naisten joukkuetta tuodaan hyvin esiin, kaikki haluavat olla mukana ja tukea, Siri komppaa vieressä.

Naisten joukkue otettiin osaksi samaa osakeyhtiötä miesten joukkueen kanssa vuonna 2020.

Capo huudattaa Hammarbyn faneja.
Capo huudatti fanijoukkoja. Kuva: Hinni Hirvonen

Faneja on pyydetty saapumaan stadionin liepeille puolen päivän jälkeen, ja puoli tuntia ennen bussin lähtöaikaa paikalla on tuhansia faneja.

Katua ei ole suljettu, mutta poliisi ohjaa liikennettä – tai yrittää ohjata. Moni auto kääntää lennosta suuntaa, kun näkee edessään kannattajameren.

Valkovihreää näkyy silmänkantamattomiin.

Mutta joukon keskelle julkisen liikenteen bussikin rohkeasti sukeltaa, ja hetken päästä sen kylkeä hakkaavat kymmenet kannattajat.

Tuhannet fanit juhlivat villisti bussin ohittaessa.

Kun pelaajien bussi vihdoin lähtee matkaan, syttyvät soihdut ja strobot, kädestä heitettävät välkkyvät valopommit. Hammarbyn laulut raikaavat, kun kannattajat saattavat suosikkijoukkueensa pelaajat matkaan.

Hammarby tatska
Monen ihoa koristavat suosikkijoukkueen tatuoinnit. Kuva: Hinni Hirvonen

Paikalle on saapunut kaikenikäisiä ihmisiä: isiä ja poikia, äitiä ja tyttäriä, vanhuksia ja poikaporukoita, tyttöjengejä.

Perheitä, naisia ja lapsia näkyy Ruotsissa tosin paljon myös miesten peleissä. Maan jalkapallokulttuuri on hurjasti Suomea edellä, hyvässä ja pahassa.

Reilu viikkoa aikaisemmin samaisella Tukholman areenalla kokoonnuttiin ikävemmissä merkeissä, kun Djurgårdenin ja AIK:n välinen miesten paikallisottelu jouduttiin keskeyttämään AIK:n fanien heiteltyä Djurgårdenin maalivahtia soihduilla ja rynnättyä nurmelle aikomuksenaan tapella mellakkapoliisien kanssa.

Tukholmassa kiihkeisiin paikallisotteluihin on totuttu, mutta se oli poikkeuksellista jopa Ruotsin mittapuulla.

Keskustelu jatkui päiviä.

Vaikka tukholmalaisseuroista juuri Hammarby on tullut tunnetuksi avaramielisyydestään ja monimuotoisuudestaan – nytkin kuulutukset esitetään myös viittoen – eivät kaikki senkään kannattajista ole mallikansalaisia.

Muutamaa viikkoa aiemmin Hammarbyn ja Djurgårdenin Damallsvenskan-kohtaamisen yhteydessä pari Hammarbyn kannattajaa hyökkäsi paikallisvastustajan kannattajien kimppuun.

Onnellinen loppu

Mutta tänään sellaistakaan ei nähdä: Häckeniltä otteluun on saapunut vain pieni fanijoukko, arviolta satakunta kannattajaa. Maailman suurimman kansainvälisen junioriturnauksen Gothia Cupin pyörittämisestä tienaava hisingeniläisseura ei ole varsinaisesti tunnettu kannattajakulttuuristaan. Sitä paitsi naisten joukkue syntyi vasta 2021, kun menestysseura Göteborgs FC muuttui Häckeniksi.

Hammarbyn kannattajat olivat tehneet ottelua varten valtaisan tifon.

Siitä huolimatta myös näiden joukkueiden välillä on jännitteitä. Häcken-hyökkääjä, Ruotsin maajoukkueen tulevaisuuden tähti Rosa Kafaji tuuletti joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Hammarby-fanien edessä nostaen sormensa suunsa eteen.

Kafaji siirtyi Häckeniin toisesta tukholmalaisseura AIK:sta.

Se, tai ehkäpä edellisen ottelun provosointi, saa Hammarbyn kannattajat buuaamaan, kun 19-vuotias hyökkääjä esitellään.

Eva Nyström puskee palloa Rosa Kafajin vieressä.
Eva Nyström piti ottelussa Rosa Kafajin pimennossa. Kuva: Mia Eriksson/SPP/Shutterstock/All Over Press

Vaikka Bajen lähtee otteluun altavastaajana, on se alusta alkaen vahvempi joukkue. Kerta toisensa jälkeen Hammarby vyöryy kohti Häckenin maalia. Eva Nyström ja kumppanit pitävät puolestaan Kafajin, Filippa Curmarkin, Anna Anvegårdin kaltaiset maajoukkuenimet pimennossa.

Suomalaispuolustaja Nyström on pelannut lähes koko kauden täysiä minuutteja ja niin nytkin.

Anna Tamminen
Suomalaisvahti Anna Tamminen ei joutunut esittämään montaa paraatitorjuntaa. Kuva: Peter Sonander/SPP/Shutterstock/All Over Press

Eikä Hammarbyllä ole hätää, sillä sen viimeisenä lukkona on Tamminen. Suomalaisvahti on pelannut huippuhyvän alkukauden ja noussut viime viikkojen varmoilla otteillaan ehdolle Damallsvenskanin kuukauden pelaajaksi.

Finska mur, kuten kannattajat Tammiselle tekemässä laulussaankin suomalaisvahtia kutsuvat.

Tamminen on yksi kannattajien suosikeista, sillä suinkaan kaikille joukkueen pelaajille ei ole omaa laulua eikä tarraa.

Hammarbyn fanit laulavat Anna Tammiselle.

Toisen jakson alkaessa osa kannattajista kaivaa kannattajakatsomossa esiin soihdut. Pian stadionilla kaikuu miesten peleistä tuttu kuulutus: pyrotekniikan käyttö on kiellettyä.

Se ei kannattajia haittaa – he ovat kuulleet kuulutuksen jo montaa kertaa aiemmin.

Soihtu on hädin tuskin ehtinyt sammua, kun niin ikään Ruotsin maajoukkuepaidasta tuttu Madelen Janogy iskee ottelun avausmaalin. Vastoin ennakko-odotuksia se onkin Hammarby, joka ottelua hallitsee.

Koko stadionilla riemu repeää. Liki jokaikinen kynnelle kykenevä pomppaa pystyyn ja heiluttaa huiviaan. Vihreä huivi tuntuu löytyvän lähes jokaiselta katsojalta, päätykatsomon Häcken-porukkaa ja pressikatsomoa lukuun ottamatta.

Kun Suomessa VIP-katsomossa tavataan istua hiirenhiljaa, täällä iso osa arvokkaista vieraistakin pomppii huivin kanssa.

Kulttuurieroja.

Madelen Janogy
Madelen Janogy vastasi Hammarbyn kahdesta ensimmäisestä osumasta. Kuva: STELLA Pictures/Therese Back/All Over Press

Vain hetkeä myöhemmin Janogy toistaa temppunsa ja kalja lentää pressikatsomoon saakka.

– BAAAAJEN, BAAAAAJEN! kannattajat huutavat tukholmalaisseuran lempinimeä.

Kun japanilaishyökkääjä Maika Hamano ohittaa Ruotsin maajoukkuevahti Jennifer Falkin kolmannen kerran iltapäivän aikana, on peli jo selvä.

Stadion, Häckenin pientä faniporukkaa lukuun ottamatta pomppii. Jos se olisi yhtään vanhempi tai heiveröisempi, voisi kuvitella sen heiluvan.

Kannattajat ryntäsivät ottelun jälkeen kentälle.

Kun ottelun erotuomari Maral Mirzai viimein viheltää pelin päättyneeksi lisäajan jälkeen, käynnistyvät villit juhlat.

Niin villit, ettei sellaisia Suomessa ole tavattu nähdä, edes miesten peleissä.

Yleisö ryntää kentälle ensin kannattajien päätykatsomosta. Sitten väkeä alkaa valua joka puolelta, katkarapukatsomoa myöten.

Eikä pelkästään nuoria miehiä, vaan äitejä, isiä, lapsiakin.

Moni heistä haluaa saada osansa pelaajista, jotka ovat tilanteesta hämmentyneitä.

Järjestyksenvalvojilla, joita on paikalla huomattavasti miesten ottelua vähemmän, on täysi työ saada pelaajat saatettua turvallisesti pelaajatunneliin.

Kenttäkuuluttaja yrittää käskeä joukkoa perääntymään, turvallisuussyistä, ettei kukaan loukkaantuisi, ja vetoaa siihen, että kentällä on paljon lapsia. Ehkä juuri siksi myös tunnelma on erilainen kuin monessa muussa kentälle ryntäämisessä. Täältä puuttuvat rynnäkköpoliisit ja poliisikoirat.

Anna Tamminen joutui kannattajien piirittämäksi ottelun jälkeen.

Kun myöhemmin tapaamme Tammisen, hän kertoo, ettei hän pelännyt. Tammisen sanoin, kaikkihan olivat vain iloisia.

Palkintojenjakotilaisuus myöhästyy liki puoli tuntia, kunnes järjestyksenvalvojat saavat työnnettyä kannattajia kauemmas, jotta pelaajat pääsevät nostamaan himoittua palkintoaan.

Mutta vihdoin he saavat.

Hammarbyn suomalaiset Adelina Engman, Eva Nyström ja Anna Tamminen nostavat palkintoa cup-mestaruuden jälkeen.

Ylistetyn suomalaisvahdin illan rankimmaksi iltapuhteeksi taitaa jäädä lopulta fanijoukon keskeltä selviytyminen.

Tukholman stadionilta löytyy tuttu kasvo arvioimaan. Maajoukkueen päävalmentaja Marko Saloranta on nauttinut jalkapallojuhlasta yhdessä yli 17 000 muun katsojan kanssa.

– Anna oli jälleen itse rauhallisuus, vaikka kyseessä oli iso ottelu, Saloranta kommentoi.

Vielä suuremmat ylistyssanat tiistaina kerää puolustuslinjassa urakoinut Nyström.

– Eva oli kentän paras pelaaja, vaikka Janogyn kahta maalia pitää arvostaa tälläisessä ottelussa. Evan puolustaminen oli lähes virheetöntä ja pelin avaaminen todella hyvää.

Saloranta nostaa esiin myös ottelusta sivussa olleen Adelina Engmanin, jonka hän muistuttaa olleen tärkeässä roolissa mukana viemässä joukkuetta finaaliin.

Anna Tamminen haastattelussa cup-voiton jälkeen.

Kun Tamminen vihdoin selviytyy haastatteluun liki kaksi tuntia ottelun päättymisen jälkeen, saunanraikkaana, sillä sellainen löytyy miesten stadionilta, on hän yhtä hymyä.

– Onhan se älyttömän iso juttu. Tämä tuntuu yhtä isolta seuralle kuin miesten cupin voitto pari vuotta sitten. Ehkä seuraavien parin päivän aikana tajuaa, mitä on tullut tehtyä.

Tammisen ja kumppaneiden ilta jatkuu myöhemmin Medborgasplatsenilla, siellä, mistä monen kannattajan päivä alkoi. Fanit ovat odottaneet sankareitaan tunteja.

Kun pelaajat saapuvat ja pysti nousee ilmaan, syttyvät soihdut ja laulut raikaavat lujaa vielä kymmenen tuntia myöhemmin.

Naisten pelaamaa jalkapalloa kritisoivat sanovat usein, että ketään ei kiinnosta.

Ruotsissa aika monia kiinnostaa, ja ehkä joku päivä vielä Suomessakin.

Juttua muokattu 22.03: Korjattu otsikkoon yleisömäärä oikein. Lippuja myytiin yli 19 000, mutta stadionilla yleisömääräksi kuulutettiin 17 623.