Hyppää sisältöön

Sairas varpushaukka toi lintuinfluenssan Heinolan lintutarhaan, viranomaiset tutkivat tapausta

Heinolan lintutarha on suljettu lintuinfluenssatapauksen vuoksi. Varotoimen tarkoituksena on ehkäistä taudin leviäminen.

Heinolan lintuhoitolan petulintutalon uudet ulkohäkit
Sairastunut varpushaukka asui lyhyen aikaa Heinolan lintuhoitolan petolintutalossa. Kuva: Tuuli-Susanna Salmi / Heinolan lintuhoitola
Mikko Tuomikoski

Heinolan lintutarhaan Hollolasta tuotu varpushaukka on osoittautunut lintuinfluenssan kantajaksi. Lintutarha pysyy suljettuna tartuntavaaran vuoksi, kunnes tautikanta on selvitetty.

– Lintuinfluenssa tarttuu tautikannasta riippuen herkästi linnusta toiseen, mutta harvoin nisäkkäisiin. Sulkutoimella halutaan estää taudin leviäminen esimerkiksi tuotantoeläimiin, kertoo Heinolan lintuhoitolan päällikkö Tuuli Salmi.

Tuotantoeläimiin, esimerkiksi kanoihin tarttuessaan lintuinfluenssa leviäisi suljetussa tilassa kulovalkean lailla.

– Huonokuntoisen varpushaukan epäiltiin törmänneen ikkunaan, mutta päättelimme nopeasti sen kunnosta, että kyseessä on jotain muuta. Linnun kuoltua lähetimme sen Ruokavirastoon, jossa lintuinfluenssaepäily vahvistui nopeasti, kertoo Salmi.

Näytteidenottoa luvassa

Taudin kanta on vielä selvittämättä, mutta se selvinnee lähipäivinä.

– Eläinlääkäri tulee ottamaan kaikilta petolintutalon asukkailta näytteen, joiden perusteella kanta selviää. Sitten vuorossa ovat desinfiointitoimet, joiden jälkeen voimme toivottavasti avata lintutarhan taas yleisölle, selvittää Salmi.

– Avin tähän mennessä antama tieto meille oli se, että kyseessä on H5-tyypin lintuinfluenssaa. Tutkimukset jatkuvat viruksen patogeenisuuden ja N-tyypin tutkimisella.

Lintuinfluenssaan on syytä suhtautua vakavasti ja viranomaisten toimet voivat siksi olla järeitä. Korkeasaaren Villieläinsairaalaan kaksi vuotta sitten tuotu kanahaukka toi mukanaan herkästi tarttuvaa lintuinfluenssaa ja kaikki villieläinsairaalassa hoidossa olleet linnut jouduttiin lopettamaan.

Suosittelemme