Yksitoista saamelaispaliskuntaa marssi tiistaina ulos Poroparlamentista eli Paliskuntain yhdistyksen vuosikokouksesta. Ulosmarssijat jättivät yhdistyksen edustajakokoukselle eriävän mielipiteen.
Saamelaispaliskuntien mukaan Paliskuntain yhdistys ei enää edusta niitä. Protestia perustellaan edustajakokouksen tekemällä puheenjohtajavalinnalla.
– Puheenjohtajavalinta osoittaa, ettei yhdistyksen toimintaa ole tarkoitus muuttaa siten, että yhdenvertaisuus ja saamelaisen poronhoidon asema tulisivat asianmukaisesti yhdistyksen toiminnassa huomioiduksi, eronneet saamelaispaliskunnat toteavat tiedotteessaan.
Saamelaispaliskuntien ehdokas hävisi
Paliskuntain yhdistyksen edustajakokouksessa puheenjohtajaksi valittiin Matti Riipi Sattasniemen paliskunnasta.
Vastaehdokkaana oli Tiina Sanila-Aikio, joka on toiminut vuosina 2021 - 2023 yhdistyksen varapuheenjohtajana. Hän on toiminut aiemmin myös saamelaiskäräjien puheenjohtajana. Riipi pitää ulosmarssia valitettavana.
– Tämä tuli kyllä yllätyksenä, Riipi sanoo ulosmarssista.
Riipi toivoo, että mielenilmauksesta huolimatta saamelaispaliskunnat palaavat takaisin yhteiseen päätöksentekoon.
– Ovet ovat auki, mikäli he haluavat asettaa ehdokkaansa hallitukseen, emme sulje pois ketään, Riipi sanoo.
Varapuheenjohtajaksi valittiin Antti Äärelä Lapin paliskunnasta. Lapin paliskunta kuuluu saamelaisten kotiseutualueeseen, mutta paliskunta ei kuulu Saamelaispaliskunnat ry:hyn, jonka paliskunnat marssivat ulos kokouksesta.
Vuonna 2018 perustettuun saamelaispaliskuntien yhdistykseen kuuluvat paliskunnista Hammastunturi, Kaldoaivi, Käsivarsi, Muddusjärvi, Muotkatunturi, Näkkälä, Näätämö, Paatsjoki, Paistunturi, Sallivaara ja Vätsäri.
Yhdistykset eivät varsinaisesti eroa
Saamelaispaliskunnat eivät virallisesti voi erota Paliskuntain yhdistyksestä, sillä poronhoitolaissa on määritetty, että paliskunnat muodostavat Paliskuntain yhdistyksen.
Paliskunta tarkoittaa poronhoidollista yksikköä. Paliskunta on osakkaidensa eli poromiesten muodostama yhteisö, joka vastaa poronhoidosta alueellaan.
Uusi puheenjohtaja Matti Riipi haluaa, että poronhoito huomioitaisiin paremmin maankäytön asioissa.
– Me olemme pieni marginaalinen elinkeino, meillä on aivan erilainen neuvotteluasema kuin isoilla kaivosyhtiöillä ja monikansallisilla tuulivoimayhtiöillä, Riipi sanoo.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 7.6. klo 23 saakka.