Hyppää sisältöön

Syyttäjä: Suomen ja Viron välillä liikuteltiin satoja tonneja jätettä, muun muassa 860 tonnia muuntajaöljyä – viidelle vaaditaan ehdollista

Jätteiden siirtelyyn ilman jätesiirtolupaa liittyy ympäristöriskejä, sillä jätteiden päätymistä asianmukaiseen käsittelyyn ei voida valvoa, syyttäjä toteaa.

Ingången till ett vitt tingshus i sten.
Oikeudenkäynti alkoi tänään Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Epäiltyihin rikoksiin osallistuneilta yhtiöiltä vaaditaan rikoshyötynä menetettäväksi yli 42 000 euroa. Kuva: Tiina Grönroos/ Yle
STT,
Clarissa Jäärni
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii viidelle ihmiselle ehdollisia vankeusrangaistuksia ympäristörikosjutussa, jossa kyse on jätteiden liikuttelusta Suomen ja Viron välillä vuosina 2018–2020.

Jätteiden viennille ei syyttäjän mukaan ollut lupia ja toiminnalla tavoiteltiin huomattavaa taloudellista hyötyä. Rikollisen toiminnan tarkoituksena epäillään olleen välttää jätteidensiirtoon liittyviä maksuja.

Syyttäjän mukaan vuonna 2020 Virosta Suomeen tuotiin laittomasti yhteensä 667 tonnia laivaöljyä. Vuosina 2018–2019 Viroon vietiin yli 860 tonnia muuntajaöljyä ja vuonna 2019 lähes 1 700 tonnia alitetta. Alite on hienojakoista rakennus- ja purkujätteen mekaanisesta käsittelystä syntyvää jätettä.

Syytteet koskevat muun muassa törkeitä ympäristön turmelemisia. Epäiltyihin rikoksiin osallistuneilta yhtiöiltä vaaditaan rikoshyötynä menetettäväksi yli 42 000 euroa. Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin asiassa.

Oikeudenkäynti Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi tiistaina.

Syyttäjä: Riski konkretisoitunut

Syyttäjän mukaan jätteiden siirtelyyn ilman jätesiirtolupaa liittyy ympäristöriskejä, sillä sitä, päätyykö jäte asianmukaiseen käsittelyyn, ei voida valvoa.

– On olemassa riski, että jäte päättyy lopulta luvattomaan epäasialliseen varastoon tai jätteenkäsittelyyn tai että se voidaan yrittää hävittää sekoittamalla se edelleen muuhun jätteeseen tai tuotteeseen tai jäte voitaisiin yrittää myydä edelleen tuotteena. Riski siitä, että jäte päätyy sellaiselle toimijalle, jolla ei ole lupaa vastaanottaa tai käsitellä jätettä, on tässä tapauksessa konkretisoitunut, syyttäjän haastehakemuksessa sanotaan.

Jätteiden luvaton siirtely voi syyttäjän mukaan aiheuttaa pitkäaikaisia vahinkoja ympäristölle.

– Ympäristölle tai terveydelle aiheutettu vahinko tai tällaisen vahingon vaara on erityisen suuri ottaen huomioon suuren jätemäärän hallitsematon käsittely ja sen aiheuttamat riskit maaperän roskaantumisesta ja pilaantumisesta, jolloin kyse voi olla uhkaavan laajalle ulottuvista pitkäaikaisista ympäristövahingoista.

Suosittelemme sinulle