Hyppää sisältöön

Kolmen päivän festarilippu maksaa jo yli 200 euroa – onko se jo liian kallista?

Festarikansa jakautuu: osa ostaa kalliita vip-lippuja saadakseen paremman näköalan lavalle, jonojen ohituskaistan, buffet-ruokaa tai siistimmät vessat.

Katso tästä, kuinka paljon muut ovat valmiita maksamaan kallistuneista festarilipuista.
Varpu Helpinen

Kesän festarien lippujen hinnat ovat kallistuneet samalla tavalla kuin kaikki muukin. Myös artistien keikkapalkkiot ovat nousseet festarijärjestäjien mukaan huomattavasti.

– Mehän emme omista kuin tietokoneet ja puhelimet. Ostamme esimerkiksi joka ikisen aidanpalan, teltan ja äänentoistoa alihankkijoilta, joten muiden hinnoittelupaine näkyy meilläkin, Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen kertoo.

Tämän takia festarilippujen hinnat ovat nousseet viime vuodesta, kallein jopa lähes 24 prosenttia. Kysyimme muutamalta tunnetuimmalta ja isoimmalta festarijärjestäjältä, kuinka paljon kolmen päivän lipun hinta on noussut viime vuodesta.

Jos kuljetusliike nostaa hintoja, se tuntuu esimerkiksi lavarakenteiden hinnassa.

– Festareihin liittyy paljon erilaisia rahteja. Festari tapahtuu tyhjällä pellolla, jonne kaikki pitää tuoda ja viedä sitten pois, muistuttaa Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä.

Eniten on kallistunut Provinssin kolmen päivän lippu, jonka hinta kohosi lähes 24 prosenttia, 169 eurosta 209 euroon. Pienin korotus eli reilu 4 prosenttia on Rockfestin kolmen päivän lipun hinnassa, 225 eurosta 235 euroon.

Tällä hetkellä edullisin kolmen päivän lippu on Ilosaarirockin lippu, 199 euroa, ja kallein Flow Festivalin, 239 euroa.

Tämän vuoden hinnat ovat nettikaupoista tiistailta 6.6. Liput voivat vielä kallistua kysynnän kasvaessa ja festivaalin lähestyessä. Tapahtumapäivänä portilta ostettu lippu on yleensä nettikauppaa arvokkaampi.

Sen sijaan aikaisin liikkeellä olevat ostajat saavat festarilippunsa halvemmalla, niin sanotulla early bird -hinnalla.

– Meidän tämän vuoden kolmen päivän lipun on saanut edullisimmillaan hintaan 139 euroa, Provinssin toimitusjohtaja Marko Kivelä sanoo.

Festivaalijärjestäjien mukaan painetta suurempiinkin lippujen hintojen korotuksiin kuitenkin olisi, koska inflaatio laukkaa.

– Jos kaikki kustannukset vietäisiin lipun hintoihin, ne olisivat ihan toista luokkaa. Siksi meillä on erilaisia kumppanuuksia, Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen sanoo.

Ilosaarirock tekee yhteistyötä muun muassa panimon, pikaruokaketjun, stailausyrityksen ja Joensuun kaupungin kanssa.

Yritysten merkitystä korostaa myös Helsingissä järjestettävän Flow Festivalin toimitusjohtaja.

– Pyrimme pitämään hinnat saavutettavina emmekä halua korottaa niitä suhteettomasti. Totta kai pyrimme saamaan tuloja myös muualta, esimerkiksi yritysyhteistyön kautta, toimitusjohtaja Suvi Kallio kertoo.

Vip-asiakas haluaa esimerkiksi siistimmät wc-tilat

Yrityksille myydään paljon erilaisia vip-lippuja, mutta niitä ostavat nyt myös tavalliset kuluttajat. Esimerkiksi tänään Hyvinkäällä alkavan Rockfestin kolmen päivän vip-paketti myytiin jo aikaa sitten loppuun.

– Vipille on kysyntää. Varmasti se kertoo myös ihmisten mukavuudenhalusta, halutaan ostaa kokonaisvaltainen elämys, sanoo Rockfestia järjestävän Nelonen Media Liven tapahtumajohtaja Krista Heinonen.

Vip-hinnalla voi saada esimerkiksi hyvän näkyvyyden päälavalle ja katoksen, ohituskaistan jonojen ohi tai buffet-ruokaa ja laajempaa juomavalikoimaa omalla anniskelualueella. Vip-lipun ostopäätökseen vaikuttavat myös pienemmän joukon käytössä olevat eli siistimmät wc-tilat.

– Osa ihmisistä haluaa nimenomaan vippinä vip-alueelle syömään ja juomaa hyvin, osa haluaa taas leirintäalueelle kolmeksi päiväksi juhlimaan. Haluamme palvella kaikenlaisia asiakkaita, muistuttaa Provinssin Marko Kivelä.

Festarijärjestäjien katse jo myös ensi vuodessa

Ilosaarirockissa vip-lippuja myytiin aikaisemmin vain yrityksille, mutta kävijöiltä saadun palautteen takia niiden myynti on avattu myös kuluttajille.

Festarijärjestäjät seuraavatkin yleisöpalautetta tarkasti ja yrittävät uusiutua koko ajan.

Mikko Niemelä, Ruisrockin promoottori työhuoneessaan.
Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä ja muut festivaalijärjestäjät hakevat ideoita ulkomailta. Muilla festareilla voi olla mielenkiintoisia uusia artisteja, lavarakenteita tai vaikkapa taidetta. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kävi viime viikonloppuna Espanjan Barcelonassa Primavera-festareilla katsomassa ja kuuntelemassa uusia mahdollisia esiintyjiä ensi vuodeksi.

– Artisteja on parempi mennä katsomaan livenä, niin näkee yhteyden faneihin ja sen, onko uransa alussa olevalla artistilla poltetta siihen, että lavat kasvavat, Niemelä kuvaa.

Festivaalin vetonaula voi myös yllättää järjestäjätkin.

– Nyt kun Flow on viimeistä vuotta Helsingin Suvilahdessa, se kiinnostaa tosi paljon ihmisiä, eli Suvilahti on yksi meidän pääesiintyjämme, kertoo Flow Festivalin Suvi Kallio.

Kaikki odottavat kymmeniä tuhansia kävijöitä

Festarikesän käynnistävät tänään Hyvinkään lentokentällä pidettävän Rockfestin lisäksi muun muassa Sideways-festivaali Helsingissä sekä Kuopio Jazz & Blues Festivaali. Näillä ja muilla festareilla kävijöiden kannattaa varautua lisäkustannuksiin myös porttien sisäpuolella, sillä festarialueellakin ruoka ja juomat maksavat aiempaa enemmän.

Kaikki järjestäjät odottavat kuitenkin hyvää festarikesää ja kymmeniä tuhansia kävijöitä aiempien vuosien tapaan.

Ennakkolippujen myynti yllätti viime viikolla Nelonen Media Liven toimiston, kun sen tapahtumien lippuja myytiin enemmän kuin koskaan aiemmin yhdellä viikolla vuoden 2018 jälkeen. Nelonen järjestää Rockfestin lisäksi muun muassa Himoksen juhannuksen sekä Suomipop-festivaalit Jyväskylässä ja Oulussa.

– Tapahtumajärjestäjän kaunein sana on loppuunmyyty, naurahtaa Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä.

Mitä mieltä olet kesäfestarien lippujen hinnoista? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 9.6.2023 kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle