Hyppää sisältöön

Jussi Tapola paljastaa reseptinsä Sveitsiin – kultavelhon uusi seura kelpuutti Ruotsissa kritiikkiä keränneen KHL-tähden

Tapparan menestysvalmentaja Jussi Tapola lähtee nostamaan sveitsiläistä suurseura SC Berniä pohjamudista ja muuraamaan samalla jääkiekkoseuran arkitekemistä eurooppalaiselle huipputasolle.

Jussi Tapola med ligabucklan.
Jussi Tapola on johdattanut Tapparan neljä kertaa Suomen mestariksi. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Timo Uusitalo

Tapparan neljästi Suomen mestariksi valmentanut Jussi Tapola, 48, tarttuu sveitsiläisen huippuseura SC Bernin ohjaksiin seuraavaksi kahdeksi kaudeksi. Bern julkisti viime kaudella myös Euroopan mestaruutta (CHL-pokaali 2023) valmentajana juhlineen valmentajavärväyksen nimen tiistaina.

– Takana on pitkä kausi ja paljon neuvotteluita sekä sopimusvääntöjä. Kun asiat sitten lopulta ratkeavat, niin siinä on aina oma, hieno hetkensä. Tällä hetkellä olo on innostunut ja samalla otettu, kun saa tällaisen vastuullisen tehtävän. Tietää ainakin, että paljon on hommia edessä, Tapola virnisti.

Mestariluotsi lähtee Sveitsiin ensi viikolla ja aloittaa välittömästi käytännön työt. Henkseleitä Tapola ei lähde paukuttelemaan maan viidenneksi suurimpaan kaupunkiin.

– Sveitsiin ei voi lähteä menestys edellä ja toivoa vain parasta. Siitä ei tule mitään muuta kuin potku persuksiin, opasti menestysvalmentaja.

Tapola korostaa, että ensin jääkiekkoseuran arkitoiminnat pitää laittaa viimeisen päälle kuntoon, kuten nostaa harjoittelu ja urheilijan arki eurooppalaiselle huipputasolle.

– Kun asioita tekee riittävän hyvin, riittävän hyvällä energialla ja intohimolla päivittäin, niin se tuo menestystä – jos resurssit ovat kunnossa. Realismia on, että paljon pitää vielä tapahtua, että taistellaan mestaruudesta.

Sveitsin taso noussut, Tapparalle kiitosta

Tapola näkee, että Sveitsin liigan taso on noussut merkittävästi ulkomaalaisten (KHL:stä saapuneiden) pelaajien myötä ja uudet organisaatiot ovat nousseet viime vuosina uudelle tasolle.

– Esimerkiksi viime kauden finalistit Geneve ja Biel eivät ennen taistelleet mestaruuksista. Kilpailu Sveitsin liigassa on kasvanut merkittävästi ja sinne on tullut kymmenen seuraa, jotka taistelevat rehellisesti kaikki pytystä.

Jussi Tapola tuulettamassa kultajuhlien lavalla.
Jussi Tapola tuulettamassa kultajuhlien 2023 lavalla. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Tapola kiitteli Tapparan organisaatiota, sen pelaajia ja valmennusta, jotka auttoivat menestyksen kautta myös häntä saavuttamaan jääkiekkovalmentajana eurooppalaisen huippupestin.

Tapola arveli, että hänen valttikorttinsa loppusuoran valmentajaneuvotteluissa oli se, kuinka pitkäjänteistä työtä hän oli tehnyt Tapparan organisaatiossa.

– Organisaatio haluaa (Bernissä) pitkäjänteisyyttä. Siellä ymmärretään, että jos tehdään vuosittain lyhytnäköisiä päätöksiä, niin se ei johda pitkäjänteiseen tuloksen tekoon. Arjen työnteko kovalle tasolle ja sen ylläpitäminen ovat asioita, jotka kiehtovat ainakin minua.

SC Bern on suomalaisvalmentajien kehto

Bernin suomalaisina päävalmentajina ovat aiemmin toimineet Olli Hietanen, Hannu Jortikka, Pekka Rautakallio, Alpo Suhonen, Antti Törmänen, Kari Jalonen ja viimeksi Toni Söderholm.

Bern on vienyt peräti kuusitoista Sveitsin mestaruutta, joista tuoreimmat ovat kausilta 2015–2016, 2016–17 ja 2018–19. Valmentajakaksikko Kari Jalonen - Ville Peltonen toi Bernille kaksi viimeisintä mestaruutta.

SC Bernin neljä edellistä kautta ovat kuitenkin päättyneet järjestäin isoihin pettymyksiin, eikä se ole yltänyt 8. sijaa parempaan saavutukseen.

Tapola kertoi keskustelleensa myös viime kauden Bernin ykkösvalmentajan Toni Söderholmin kanssa.

Toni Söderholm SC Bernin valmentaja-aitiossa 26. maaliskuuta 2023.
Toni Söderholm SC Bernin valmentaja-aitiossa 26. maaliskuuta 2023. Kuva: IMAGO/Pius Koller/ All Over Press

– Söde antoi viestiä, että organisaatiossa on paljon hyvää ja paljon pitää asioita vielä tapahtua, kun halutaan palata takaisin menestysvuosien tielle. Hän teki paljon asioita, joita varmasti myös jatketaan. Kun tulee kesken kauden – kuten Söden tapauksessa – niin se ensimmäinen jakso on paljolti tulipalojen sammuttelua, Tapola muistutti.

Ruotsalaiset apuluotsit ja kanadalainen seurapomo

SC Bernin organisaatiossa on tällä hetkellä päävalmentajan lisäksi suomalaisista ainoastaan puolustaja Julius Honka. Bernin pelaajalistassa on peräti 20 pelaajaa Sveitsistä, kun esimerkiksi mestari-Genevessä kotimaisia pelaajia on 14.

Kohupelaaja on ruotsalaisvahti Adam Reideborn, joka pelasi neljä edellistä kautta KHL:ssä. Reideborn torjui TsSKA Moskovan mestariksi päättyneellä kaudella ja joutui kovan kritiikin kohteeksi Ruotsissa. Nyt mies jättää vihdoin Venäjän taakseen.

Tapolan apuvalmentajina toimivat viimevuotinen ruotsalaiskaksikko Christer Olsson ja Mikael Håkanson, maalivahtien opastajana jatkaa yhdysvaltalainen Jeff Hill.

– Kysymys on siitä, osuvatko ajatukset yhteen uuden valmennusryhmän kanssa. Ensin pitää tutustua ihmisiin ja päästä samalle kartalle. Pääsin tapaamaan jo heitä ja ajettelimme hyvin paljon asioista samalla tavalla. Se oli minulle signaali, että tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, Tapola paljasti.

– Tässä on vahvuutena se, että he tuntevat entuudestaan pelaajat ja myös Sveitsin joukkueet. Tätä kautta kokonaisuuden tuntemisella on oma voimavaransa ja näen tämän enemmänkin vahvuutena.

Bernin seurapomona vaikuttaa kanadalainen, Euroopassa monta kautta huippusentterinä aikoinaan pelannut Andrew Ebbett, joka on kahdeksan vuotta nuorempi kuin Tapola.

– Nopeasti huomaa, osuvatko kemiat kohdilleen. Hänen kanssaan osui. Kantapäätkin ovat vähän kipeinä tästä alusta. Minä uskon, että pystyn auttamaan häntä ja tavallaan koko seuraa uuden strategian luomisessa.

Tapola kuvaa seuran nokkamiestä intohimoiseksi ja fiksuksi jääkiekkopersoonaksi.

– Uskon, ettei hän koe olevansa kaikkien yläpuolella, vaan pystymme yhdessä rakentamaan joukkuetta ja suunnittelemaan asioita. Kaikissa menestyvissä seuroissa asiat tehdään yhdessä tuumin. Ei se mene niin, että urheilupomo vain sanelee ja valmentaja valmentaa, Tapola paaluttaa.

Suosittelemme sinulle