Hyppää sisältöön

Pika-aidoissa on tänään tarjolla harvinaista suomalaisherkkua – Nooralotta Neziri asettaa rajun mitalitavoitteen

Naisten pika-aidoissa saatetaan nähdä illalla Jyväskylässä neljän kovan suomalaisjuoksijan kohtaaminen. Reetta Hurske muistuttaa, että viivalla on muitakin.

Nooralotta Neziri.
Nooralotta Neziri kilpaili vuonna 2019 Dohan MM-kisoissa. Sen jälkeen häntä ei ole nähty ulkoratojen arvokisoissa. Kuva: EPA-EFE/SRDJAN SUKI
Joel Sippola,
Laura Arffman

Suomalaista huippuyleisurheilua nähdään tänäkin kesänä Ylen kanavilla. Kauden avaa 7.6. Jyväskylän GP-kilpailu.

Kova neljän kopla on koossa taas.

Suomalaisen yleisurheilukansan odotus palkitaan keskiviikkona, kun Reetta Hurske, Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Lotta Harala kilpailevat pitkästä aikaa samassa kisassa. Edellisen kerran he kisasivat toisiaan vastaan Kalevan kisoissa 2020.

Mikäli nelikko selviää alkueräjuoksusta ongelmitta, heidät kaikki nähdään kello 20.08 juostavassa 100 metrin aitafinaalissa Jyväskylässä.

Suomalainen yleisurheilukansa sai tottua usean vuoden aiturinaisten koviin otatuksiin GP-illoissa. Viime kesä oli tässä mielessä erilainen, sillä valtaosa kärkinimistä oli telakalla. Nelikosta kisoja tahkosi oikeastaan Hurske, mutta hänkään ei ollut parhaassa kunnossaan.

Nyt odotukset ovat pilvissä. Hurske paahtoi hallikaudella 60 metrin aitojen Euroopan mestariksi sekä jäi hiljattain vain kahden sadasosan päähän neljän vuoden takaisesta ennätyksestään 12,78.

Suomen ennätys 12,72 on Kortteen nimissä.

Nyt Korte aloitti ulkoratakautensa ajalla 12,88 ja Neziri 13,04. Kun pakkaan lisää vielä hallikaudella ennätyskunnossa olleen Haralan nimen, keitos on herkullinen.

Hurske muistuttaa, että Jyväskylässä paikalla on muitakin kovia vastuksia. Tällaisia ovat tällä kaudella 12,81 juossut Liberian Ebony Morrison sekä 12,84 aitonut Intian Jyothi Yarraji.

– On se totta kai kiva, että kaikki ovat taas terveitä ja pääsemme kilpailemaan keskenämme. Toki veikkaan, että meidän kaikkien tavoitteena on kilpailla omaa itseään vastaan. Euroopassa ja maailmalla on muitakin juoksijoita. Ei ole vain me suomalaiset, Hurske toteaa.

Reetta Hurske, Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Lotta Harala kilpailevat aitajuoksussa.
Totetuuko tämä näky tänä iltana? Kuva: All Over Press

Haastajan asemassa

Kesällä 2016 silloisen SE-ajan 12,81 juossut Neziri huomauttaa, että hän tulee tämän illan kohtaamiseen erilaisesta tilanteesta. Neziri kuntoutui hallikaudella elokuisesta kantapääleikkauksestaan.

Hallikaudella hän juoksi sileällä 60 metrillä lupaavasti 7,44, joka jäi vain neljän sadasosan päähän hänen kahdeksan vuoden takaisesta ennätyksestään. Aitaharjoittelun pariin hän palasi maaliskuussa.

– On ihan erilainen tilanne, että lähden haastajan asemasta. Otan siitä tilanteesta ilon irti. Lähden rauhassa taustalta nousemaan ja jossain vaiheessa toivottavasti takaisin haastettavan tilanteeseen.

Neziri juoksi 13,04 pari viikkoa sitten Jyväskylän Harjun stadionilla. Urheilijan mukaan startti oli siellä onnistunut.

– Toivoisin, että saisin sellaisen taas. Sen jälkeen juoksu ei ole lähtenyt ihan imemään, joten toivon, että juoksu lähtisi ensimmäisen aidan kohdalta jatkumaan. Juoksun keskivaihe on tullut tosi hyvin.

Nezirin vahvuus on ollut juoksun loppu.

– Loppu ei ollut parasta, mutta uskon, että aika on hyvä, jos saan juoksun jatkumaan ensimmäiseltä aidalta paremmin.

Nooralotta Neziri.
Nooralotta Neziri on selättänyt viimein vaikeudet. Kuva: Yle/Magnus Eklöv

EM-mitali tähtäimessä

Neziri pyrkii elokuussa pidettäviin Budapestin MM-kisoihin. Tulosraja on kova 12,78, mutta kisoihin voi päästä myös rankingin kautta.

Hänen kirkkain tavoitteensa on kuitenkin asetettu vielä pidemmälle, vuoden päästä Roomassa kilpailtaviin EM-kisoihin.

– Jos olen siinä kunnossa, että MM-kisat kutsuvat, lähden sinne tosi mielelläni. Jos en, minulla on katseet pitkälti muutenkin ensi kaudessa. Tasan vuoden päästä ollaan Rooman EM-kisoissa, joissa haluan olla sellaisessa kunnossa, että voin taistella mitaleista.

– Se on kaiken tähtäin, mikä tarkoittaa sitä, että tämän kauden loppuun asti pitää saada hyviä suorituksia. Ennen kaikkea syksyllä pitää pystyä aloittamaan uusi harjoituskausi puhtaalta pöydältä terveenä.

Reetta Hurske.
Sisäratojen Euroopan mestari Reetta Hurske on aloittanut myös ulkoratakauden mainiosti. Kuva: EPA-EFE

Hallikauden itseluottamus vielä hakusessa

Hurskeella on kevään jäljiltä takanaan kova treenikuorma. Alkukesästä hän keskittyy puhtaasti kisaamiseen.

– Nyt on aika kova kilpailutahti. Siinä välissä ei ehdi paljon treeniä tekemään, joten nyt on treenattu ennen näitä kisoja.

Hurske aikoo pitää heinäkuun alussa treenipätkän. Juuri ennen sitä hän saattaa kisata juhannusviikonloppuna Puolassa pidettävissä Euroopan joukkuemestaruuskisoissa.

– Mikäli Puolaan valitaan, sitten mennään sinne. Muuten treenataan siinä välissä. Tilanne olisi sitten vähän erilainen heinäkuun alun treenipätkän suhteen.

Onko itsevarmuus noussut uudelle tasolle?

– Ei ihan vielä sille tasolle, mitä hallikaudella, mutta uskon, että kisojen myötä se alkaa taas nousta.

Suosittelemme sinulle