Hyppää sisältöön

Mittavat vetyhankkeet vauhdittavat myös suunnitelmia Itämeren kiertävän kaasuverkon rakentamisesta

Valtion omistama Gasgrid on kaavaillut jo pitkään kaasuverkoston rakentamista. Toistaiseksi tuotanto on ollut niin vähäistä, ettei verkoston rakentaminen ole ollut kannattavaa.

Kompressorstationen i Joddböle i Ingå.
Gasgridin kompressioasema Inkoossa (arksitokuva) Kuva: © Kuvatoimisto Kuvio Oy/Gasgrid
Sebu Björklund

Keskustelu vetylaitosinvestoinneista Kristiinankaupungissa, Kokkolassa sekä Porvoossa on kiihdyttänyt keskustelua mahdollisesta kaasuverkostosta Suomessa.

Valtio-omisteisen Gasgrid Finlandin pöydällä on ollut jo pitkään suunnitelma Itämeren kiertävästä verkostosta. Plug Powerin mahdolliset miljardiluokan investoinnit vetyyn antavat Gasgridille syyn edistää omalta osaltaan suunnitelmia.

Lisää: Suomi on saamassa uuden miljardi-investoinnin: Amerikkalaisyhtiö suunnittelee Suomeen kolmea vedyntuotantolaitosta

Gasgridillä on kolme suurempaa kaasuputkihanketta, jotka ulottuvat Pohjanlahden pohjoisosista aina eteläiseen Suomeen sekä itärajalle.

Parhaillaan selvitetään Gasgrid Finlandin toimitusjohtaja Olli Sipilän mukaan toimivan vetymarkkinan sekä rakenteiden edellytyksiä Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

– Kaikki suuremmat hankkeet konkretisoivat suunnitelmiamme. Keskustelemme usean yhtiön kanssa ja katsomme yhdessä kuinka tarpeet kehittyvät.

Tällä hetkellä vedyn kannattavuus on vähäistä, mutta Sipilän mukaan pitkälle rakennettu infrastruktuuri voi pienentää sijoittajien riskejä ja samalla helpottaa investointipäätösten tekemistä.

– Se mahdollistaa markkinoiden syntymisen. Laskemme sen varaan että määrän kasvaessa laskevat myös siirtokustannukset sähkönsiirron tasolle, Sipilä toteaa.

Juttu on osittainen käännös Svenska Yle Österbottenin artikkelista Gasledning och kustbana – vätgasen kan ge satsningar i infrastruktur i Kristinestad.

Suosittelemme