Hyppää sisältöön

Tämä Kahovkan padon sortumisesta tiedetään – evakuoinnit käynnissä, tuhoamisesta hyötyy eniten Venäjä, arvioi ISW

Hersonin alueella eteläisessä Ukrainassa sijaitseva pato sortui varhain tiistaina aiheuttaen valtavan ympäristökatarstrofin. Tulvaveden arvioidaan nousevan huippuunsa keskiviikon ja torstain aikana.

Tulva-alueelta on evakuoitu jo jopa 17 000 ihmistä.
Sari Taussi,
Roni Kuronen
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Tulvavesi uhkaa kymmeniä tuhansia ihmisiä, evakuoinnit ovat meneillään
  • Padon sortumisen aiheuttama tulva nostaa vedenpintaa vielä ainakin tänään ja huomenna
  • Ukraina pitää Venäjää syyllisenä ja syyttää sitä ekologisesta terrorismista, kertoo Ylen toimittaja Kiovassa
  • Ukrainan pääministeri: Kyseessä on yksi Euroopan pahimmista ympäristökatastrofeista vuosikymmeniin
  • Padon tuhoutumisen ei arvioida tällä hetkellä uhkaavan Zaporižžjan ydinvoimalaa

Ukrainassa yli 40 000 ihmistä on vaarassa jäädä tulvan alle Kahovkan padon tuhoutumisen jälkeen, sanoo Ukrainan valtakunnansyyttäjä Andriy Kostin. Sen lisäksi Venäjän miehittämillä alueilla Dneprjoen itäpuolella tulisi Kostinin mukaan evakuoida 25 000 ihmistä.

Osa ihmisistä on viettänyt yönsä talojen katoilla.

Ukrainan viranomaisten mukaan yhteensä 24 kylässä Dneprin varrella oli tiistaina tulvia patotuhon seurauksena. Viranomaisten mukaan 17 000 asukasta oltiin tiistaina evakuoimassa kriittisiltä tulva-alueilta. Evakuointeja jatkenaa busseilla ja junilla keskiviikkona ja tulevina päivinä.

”Todelliset tulvatuhot selviävät aikaisintaan viikon päästä”

Ylen toimittaja Antti Kuronen on Etelä-Ukrainan Mykolajvissa. Kaupunkiin on kerääntynyt pakolaisia Hersonin alueelta. Kuronen kertoo, että todelliset tulvatuhot selviävät vasta myöhemmin, viikon tai parin päästä.

Ukrainan hallitsemalta puolelta on evakuoitu ihmisiä, mutta Venäjän miehittämien alueiden tilanteesta ei ole selvää kuvaa. Kurosen mukaan ihmiset eivät saa riittävää tietoa, koska Venäjä on estänyt radio- ja teleliikenteen.

Ukrainan presidentti: Vaikuttaa satojen tuhansien juomaveden saantiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että padon tuhoutumisen seurauksena juomaveden saanti on vaikeutunut laajalla alueella.

Ukrainan pääministeri pitää padon tuhoamista yhtenä Euroopan merkittävimmistä ympäristökatastrofeista

Ukrainan pääministeri Denys Šmyhal kutsuu Kahovkan padon tuhoamista yhdeksi Euroopan suurimmista ympäristökatastrofeista vuosikymmeniin.

Šmyhalin mukaan padon vesivaraston tyhjeneminen tulee aiheuttamaan häiriöitä Etelä-Ukrainassa kastelujärjestelmissä ja johtamaan kuivuuteen ja viljelykasvien sadon epäonnistumiseen. Hänen mukaansa padon sortumisen yhteydessä Dneprjokeen valui myös 150 tonnia koneöljyä.

ISW: Läntiset arviot tukevat ennustetta, että Venäjä hyötyisi padon tuhosta

Ukrainan sotaa tarkasti seuraava ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) ei ole vielä pystynyt tekemään itsenäistä arviota siitä, kuka on vastuussa Kahovkan padon tuhoamisesta.

Ajatushautomo kertoo kuitenkin länsimaiden johtajien esittämien arvioiden tukevan sen aiemmin tekemää ennustetta, jonka mukaan Venäjä hyötyisi padon tuhoamisesta huomattavasti Ukrainaa enemmän. Joen varrella yli 80 asutusta on tulvien vuoksi uhattuna.

Dneprjoen alajuoksun tulvat tekevät myös joesta leveämmän, mikä tekee joen ylityksen Ukrainalle entistä haastavammaksi. Joen ylittäminen ei ole puolustusasemiin ryhmittäytyneille venäläisjoukoille tarpeellinen.

Padon tuhoutuminen pakotti ukrainalaisjoukot perääntymään tulvien tieltä, Venäjän kohdistaessa tykistötulta Ukrainan asemiin.

Vaikka virallisesti on aikaista sanoa, kuka räjäytti Kahovkan padon, Ukrainassa ei epäilty hetkeäkään, että sen takana eivät olisi Venäjän joukot, kertoo toimittajamme Maxim Fedorov kommentissaan. Kiova syytti Venäjä luonnontuhonnasta ja teknologisesta terrorismista.

Padolta kuului räjähdyksiä

ISW:n mukaan sekä ukrainalaiset että venäläiset lähteet ovat kertoneet kuulleensa räjähdyksen ääniä Kahovkan vesivoimalasta tiistaina aamuyöllä. Tämän jälkeen kerrottiin veden syöksymisestä padon läpi ja Dneprjoen pinnan nopeasta noususta.

Ukrainan mukaan 80 asutusaluetta on alueella, johon tulvan odotetaan ulottuvan. Myös Venäjä ilmoitti evakuoineensa ihmisiä usealta alueelta.

Ylen toimittaja Antti Kuronen saapui tiistaina Mykolajiviin eteläisessä Ukrainassa ja tapasi tulvan tieltä evakuoituja ihmisiä.

Ukrainan vesivoimasta vastaavien viranomaisten mukaan patoaltaan odotetaan tyhjenevän kokonaan neljän vuorokauden kuluessa. Tulva saattaa ulottua 120 kilometrin päähän padosta.

Brittitiedustelu: Patoallas on ennätyksellisen täynnä ennen sortumista

Ison-Britannian puolustusministeriön tiedustelun mukaan Kahovkan padon varastoallas oli ennätyksellisen täynnä juuri ennen padon sortumista.

Tämän vuoksi myös padon tuhoutumista seurannut tulva oli poikkeuksellisen raju. Puolustusministeriön mukaan on todennäköistä, että padon rakenteet tulevat lähipäivinä jatkamaan sortumista, aiheuttaen alueella uusia tulvia.

Suosittelemme sinulle