Hyppää sisältöön

Rattijuoppojen määrä kasvussa, huumekuskien määrä lähtenyt uuteen nousuun

Huumekuskien osuus laski vuoden 2020 jälkeen. Vaikka tilastoissa on taas kasvua, on tilanne parempi kuin viime vuosikymmenen loppupuolella.

två poliser i trafiken
Ylikomisario Mika Peltola (oik.) seurasi poliisin puhallusratsiaa liikenneraittiuden teemapäivänä 6. kesäkuuta. Kuva: Arash Matin / Yle
Jere Sanaksenaho

Rattijuoppojen lukumäärä on noussut Lounais-Suomessa tänä keväänä kymmenellä prosentilla vuoden takaiseen ajankohtaan verrattuna.

Myös huumerattijuopumuksien osuus on jälleen nousussa verrattuna alkoholiratteihin. Tällä hetkellä huumeratteja on 40 prosenttia kokonaismäärästä. Kyseessä on seitsemän prosentin nousu.

Lounais-Suomen poliisin ylikomisarion Mika Peltolan mukaan huumekuskien osuus rattijuopoista kasvoi Lounais-Suomessa vuosien 2007 ja 2020 välillä 30 prosentista 50 prosenttiin.

Seuraavina vuosina huumerattien osuus lähti laskemaan radikaalisti. Tämän vahvistivat poliisin tilastojen lisäksi jätevesitutkimukset.

Syinä olivat muun muassa maailmantilanne, Venäjän hyökkäyssota ja korona. FBI:n ison takavarikon myötä aineita myös lähti pois markkinoilta.

Nyt näyttää siltä, että huumerattien määrä lähtee nousemaan taas.

– Toivottavasti tämä ei johdu siitä, että huumausaineita olisi markkinoilla lisää, Peltola sanoo.

Suosittelemme