Hyppää sisältöön

Törkyisen liikuntakeskuksen siivous yhä puutteellista ja korjaukset tekemättä – halliyhtiölle rapsahtamassa 25 000 euron sakot Tampereella

Tampereen kaupunki asetti Raholan liikuntakeskuksen omistavalle yhtiölle uhkasakot keväällä 2022. Yhtiö ei ole silti siivonnut ja korjannut tiloja vaaditulla tavalla.

Nokian Krp:n kotikentän Raholan liikuntakeskuksen julkisivu keväällä 2021.
Raholan liikuntakeskuksessa on kuntosaleja, salibandy- ja futsalkenttiä sekä sulkapallokenttiä, jotka sopivat myös lentopallokentiksi. Arkistokuva vuodelta 2021. Kuva: Miikka Varila / Yle
Petra Ketonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsi-Tampereella sijaitsevaa Raholan liikuntakeskusta ei ole pantu kuntoon uhkasakosta huolimatta. Ympäristöterveydenhuollon jaostolle esitetään, että halliyhtiön uhkasakot on tuomittava maksettaviksi.

Tampereen kaupunki on määrännyt liikuntakeskuksen omistajan, Suomen Urheiluhallit oy:n, siivoamaan ja kunnostamaan tilat. Määräysten tehostamiseksi yhdyskuntalautakunnan alueellinen ympäristöterveydenhuollon jaosto asetti yhtiölle huhtikuussa 2022 yhteensä 25 000 euron uhkasakot.

Jaosto käsittelee uhkasakkoja kokouksessaan torstaina. Päätösesityksen mukaan uhkasakot on tuomittava maksettavaksi, koska yhtiö ei ole noudattanut asetettuja päätavoitteita eikä ole esittänyt pätevää syytä noudattamatta jättämiselle.

Puutteellista siivousta, vuotava katto

Kaupunki vaati, että Suomen Urheiluhallit lisää siivouksen viikkokalenteriin muiden muassa nukkapintaisten mattojen, ilmanvaihtoventtiilin ja kuntosalilaitteiden puhdistuksen.

Halliyhtiön piti myös nuohota liikuntakeskuksen ilmanvaihtokanavat sekä tarkastaa ja tarvittaessa säätää tilojen ilmamäärät.

Kaupunki määräsi myös, että halliyhtiön piti selvittää kattovuotojen syy ja kattovuodon aiheuttamien vaurioiden laajuus syyskuun loppuun 2022 mennessä. Korjausten takaraja oli tämän vuoden tammikuun lopussa.

Terveydensuojelun maaliskuussa tekemässä tarkastuksessa kävi ilmi, että siivous oli yhä puutteellista. Korjauksia ei ollut tehty eikä niistä ollut kirjallisia raportteja määräaikaan mennessä.

Suomen Urheiluhallien edustaja sanoo helmikuussa lähettämässään vastineessa muun muassa, että yrityssaneeraus esti ilmastoinnin nuohouksen viime syksynä. Yhtiö pyysi ilmastoinnin, katon ja kondensiovesien korjaustoimille lykkäystä kuluvalle kesälle.

Käyttökieltoa ei ole vireillä

Raholan liikuntakeskus on suosittu liikuntapaikka. Kuinka turvallista siellä on urheilla? Terveydensuojelupäällikkö Paula Saxholm Tampereen kaupungilta vastaa sähköpostilla.

– Tampereen kaupunki on edellyttänyt halliyhtiötä teettämään rakennuksen kuntoon liittyviä tutkimuksia, jotta tilojen terveydellisistä olosuhteista saataisiin tarkempia tietoja. Jos käyttäjä kokee oireilevansa tiloissa, kannattaa käyttöä rajoittaa.

Jos jaosto päättää, että sakkotuomio tulee määrätä tuomittavaksi, halliyhtiö voi valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Jos päätös tulee lainvoimaksi, perintä hoidetaan uhkasakkolain mukaisesti.

Terveydensuojelupäällikkö Paula Saxholmin mukaan yleensä uhkasakon uhka on riittävä keino, jolla toimija saadaan toteuttamaan vaaditut toimenpiteet. Viimeisenä pakkokeinona on toiminnan rajoittaminen tai keskeyttäminen. Käyttökieltoa ei Saxholmin mukaan ole nyt vireillä.

Suomen Urheiluhallien yrittäjää epäillään törkeistä rikoksista toisessa yrityksessä, Keuruulla sijaitsevassa Amissa-leipomossa.

Viime vuonna sekä verottaja että työeläkeyhtiö Varma hakivat Suomen Urheiluhallit oy:tä konkurssiin, mutta hakemukset peruttiin.

Juttua muokattu 8.6.2023 kello 14:35: lisätty jutun loppuun lyhyesti tieto yrittäjään kohdistuvista rikosepäilyistä sekä tieto siitä, että yritystä on haettu konkurssiin.

Suosittelemme sinulle