Valtavat vesimassat virtaavat edelleen Kahovkan murtuneen padon aukosta Dnepr-joen alajuoksulle aiheuttaen mittavia tulvatuhoja.
Zaporižžjan ja Nova Kahovkan välinen 240 kilometrin pituinen tekojärvi tyhjenee osin useamman päivän ajan ja vasta sen jälkeen padon vaurioita voidaan arvioida tarkemmin.
Jos padon rakenteita aiotaan korjata, niin työhön voidaan päästä vasta sitten, kun nykyinen kriisitilanne on ohi.
Aalto-yliopiston vesitalouden professorit Olli Varis ja Harri Koivusalo ovat varovaisia arvioidessaan mahdollisia korjaustoimia. Molemmat ovat mediatietojen varassa tapahtuneesta.
Aivan heti ei Olli Varis löydä vertailukohtaa vastaavasta pato-onnettomuudesta, vaikka 1940- ja 50-luvuilla on rakennettu isoja patoja maailman jokiin. Variksen mukaan melko ratkaisevaa korjaamisen kannalta on, kuinka paljon padon perustukset ovat vaurioituneet.
– Kriittinen juttu saattaa olla se, miten pohjarakenteet ovat vioittuneet. Onko sieltä lähtenyt maaperä syöpymään padon alta ja padon sivuista. Jos sellaista on tapahtunut, että iso patorakenne on tavallaan heikolla pohjalla eroosion ja räjähdyksen takia, niin sitten ollaan aika heikoilla. Sitä ei välttämättä enää onnistuta korjaamaan.
Padon korjaaminen voi mahdollisesti onnistua, jos osia reunoilta on sellaisessa kunnossa, että niiden jatkeesta voi pystyä rakentamaan jotain uutta myöhemmin. Tämäkin selviää vasta, kun vaurioiden laajuus nähdään.
Professori Olli Variksen mukaan kyseessä on joka tapauksessa pitkä, työläs ja kallis jälleenrakentaminen, kun sodan jäljiltä Ukrainan infrastuktuuria päästään kunnostamaan.
Korjaaminen vaatii virtaaman rajoittamista
Kun vesi saavuttaa muutaman päivän kuluttua uuden tasapainotilan, saadaan vaurioista mahdollisesti parempi selko.
Teknisen vesitalouden professori Harri Koivusalo puolestaan arvioi, että tuhoutuneen padon kohdalle pitää todennäköisesti rakentaa kokonaan uusi.
– Julkisuudessa ei ole ollut tietoa, kuinka iso vaurio padonharjasta alaspäin siihen on muodostunut.
Uutta patoa tehtäessä rakentamiskohta pitää vaiheittain eristää vedestä, jolloin siinä pystytään työskentelemään.
Kahovkan pato on pitkään ollut kriisialueella eikä sitä ole pystytty käyttämään normaalilla tavalla.