Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Säätytalon puolueet kasvattivat kannatustaan yhtä lukuun ottamatta

Puolueiden kannatus jämähti eduskuntavaalien tasolle. Taloustutkimuksen Tuomo Turjan mukaan lukujen voi odottaa alkavan elämään, kun hallitusohjelma julkaistaan.

Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo, Riikka Purra ja Sari Essayah pitivät tiedotustilaisuuden Säätytalolla illalla.
Sekä Petteri Orpon kokoomuksen että Riikka Purran perussuomalaisten onnistui nostaa kannatustaan Ylen tuoreessa puolueiden kannatusmittauksessa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Lakka
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähes kaikki Säätytalolla Petteri Orpon (kok.) johdolla hallitusohjelmasta neuvottelevat puolueet onnistuivat nostamaan hieman kannatustaan Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa.

Kokoomus säilyttää kärkipaikkansa 22,5 prosentilla, ja nosti kannatustaan edellisestä mittauksesta lähes prosenttiyksiköllä.

Perussuomalaiset kuitenkin hengittää Orpon niskaan 21 prosentin kannatuksellaan. Puolueen lukema nousi viime mittauksesta 0,4 prosenttiyksikön verran.

Myös RKP hilasi kannatustaan hieman ylöspäin. Kristillisdemokraatit sen sijaan on ainoa Säätytalon puolueista, jonka kannatus hieman taittui kuukauden takaisesta.

Luvut voivat alkaa kohta elämään

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan kannatustilanne on kaikkiaan hyvin samanlainen kuin kahden kuukauden takaisissa huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Tämä on hänen mukaansa odotettavaa, sillä hallitusneuvottelut ovat edelleen kesken.

Graafi näyttää viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tulokset.
Puolueiden kannatus Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa sekä muutos edelliseen kannatusmittaukseen verrattuna. Kuva: Nanna Sarkka / Yle

Lukujen voi Turjan mukaan odottaa alkavan elämään siinä vaiheessa, kun hallitusohjelman yksityiskohdista saadaan enemmän tietoa.

– Seuraava hallitus joutuu tekemään kipeitäkin päätöksiä, jotka eivät tunnu monista ihmisryhmistä välttämättä hyvältä. Voi olla, että tässä alkaa tapahtua elämistä, kun tiedetään millainen hallitusohjelma tulee ja minkälainen vaikutus sillä on ihmisten arkeen ja elämään, Turja sanoo.

Muutoksia puolueiden kannatuksessa voidaan sen jälkeen nähdä nopeastikin.

Vuonna 2019 opposition suurimman puolueen perussuomalaisten kannatus jatkoi nousuaan eduskuntavaalien jälkeen ja ohitti pääministeripuolue SDP:n jo toukokuussa.

SDP:n 17,7 prosentin kannatus eduskuntavaaleissa oli saman vuoden loppuun mennessä laskenut runsaaseen kolmeentoista prosenttiin ja Suomessa oli käynnissä hallituskriisi.

SDP lähtee oppositioon paalupaikalta

SDP puolustaa mittauksessa kolmatta sijaansa 19,6 prosentilla, vaikka menettikin hieman kannatustaan.

Viime kauden pääminiseripuolueelle SDP:n lukemat ovat edelleen korkeita. Suositun puheenjohtajan Sanna Marinin avioeroa koskeva uutinen toukokuussa ei sekään näkynyt notkahduksena kannatuksessa.

Eduskuntavaalien kolmanneksi suurin puolue näyttää nyt suuntaavan oppositioon paalupaikalta.

– Seuraavasta hallituskaudesta tulee hallitukselle vaikea. Kun SDP:n kannatus on nyt tällä tasolla, niin se takaa vähintäänkin hyvät asetelmat pääoppositiopuolueen asemaan, Turja sanoo.

Keskusta jämähti 10 prosenttiin

Kannatusmittauksen neljänneksi suurimman puolueen keskustan kannatus tipahti viime mittauksesta noin puoli prosenttiyksikköä ja on nyt 9,7 prosenttia.

Eduskuntavaaleista keskustan kannatus on sulanut jo peräti 1,6 prosenttiyksikön verran.

Turjan mukaan ilmiö on tuttu aikaisemmista vaaleista.

– Vaalien suurimman häviäjän kannatus ei ainakaan nouse, pikemminkin laskee mittauksissa heti vaalien jälkeen. Keskustalla näkyy tämä ilmiö aika selvästi. Puolue on jämähtänyt kymmeneen prosenttiin kannatukseltaan.

Vasemmistoliiton ja vihreiden kannatus on edelleen suunnilleen vaalituloksen tasoilla. Vasemmistoliiton kannatus on Ylen kannatusmittauksessa 7,5 prosenttia, vihreiden 7,3 prosenttia.

Liike nytin kannatus on 1,7 prosenttia.

Voit tutkia puolueiden kannatuksen muutoksia pitkällä aikavälillä tarkemmin osoitteessa yle.fi/puoluekannatus.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voita keskustella aiheesta 9.6 kello 23 asti.

Suosittelemme