Hyppää sisältöön

Yksityisen sosiaalipalvelualan työkiistaan löytyi sopu – neuvottelutulos vaatii vielä liittojen hallintojen hyväksyntää

Valtakunnansovittelija kertoo neuvottelutuloksen syntymisestä Twitterissä.

lapsi leikkii hiekkalaatikolla
Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä olevia työntekijöitä työskentelee myös varhaiskasvatuksessa. Palkkaneuvotteluja pyrittiin edistämään muun muassa kaksipäiväisellä, yksityisiin päiväkoteihin kohdistuvalla lakolla toukokuussa. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Marica Paukkeri,
Anni Kavander

Yksityisen sosiaalipalvelualan työkiistaan on syntynyt alustava sopu. Työntekijäliitot ja työnantajia edustava Hyvinvointiala Hali saivat aikaan neuvottelutuloksen torstaina.

Työntekijäpuolella yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta ovat neuvotelleet Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli ry sekä sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo neuvottelutuloksen syntymisestä Twitterissä.

Valtakunnansovittelijan mukaan liitot raportoivat ratkaisun sisällöstä ensi viikolla. Neuvotteluratkaisu odottaa vielä osapuolten hallintojen hyväksyntää.

Sovun löytymisen myötä juhannusviikolla alkavaksi ilmoitetetut lakot peruuntuvat, jos sopu hyväksytään hallinnoissa. Työtaistelutoimet olisivat koskeneet lastensuojelun, hoivan ja henkilökohtaisen avun töitä eri puolilla Suomea.

Sopua on haettu jo pitkään. Työehtosopimusneuvotteluja on jo tähän mennessä pyritty vauhdittamaan usealla lakolla ja muun muassa neljää yksityistä sote-jättiä koskevalla hakusaarrolla. Lakot ovat kohdistuneet yksityisiin päiväkoteihin ja hoivakoteihin sekä lastensuojeluyksikköihin.

Suurin erimielisyys on koskenut palkkoja

Työkiistassa isoin kysymys ovat olleet palkankorotukset. Työntekijäliitot ovat edellyttäneet samantasoisia korotuksia kuin mitä julkisen sektorin työntekijät ovat saaneet.

Työnantajaleiri on aiemmin kertonut tarjonneensa työntekijäliitoille sopimusta, jossa korotukset asettuisivat kahden ja puolen vuoden sopimuskauden aikana noin 11,2 prosenttiin. Työntekijäliittojen mukaan tarjous oli todellisuudessa hieman matalampi.

Työntekijäliitot eivät ole työnantajan tarjoukseen tyytyneet, vaan he ovat kertoneet tavoittelevansa kustannusvaikutuksiltaan noin pari prosenttia korkeampaa korotusta sopimuskaudelle.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä on noin 70 000 työntekijää.

Suosittelemme sinulle