Hyppää sisältöön

Tapahtuuko sodan seuraava suurturma Zaporižžjan ydinvoimalassa? Asiantuntija: Riski kasvoi padon tuhoutumisen myötä

Asiantuntijat arvioivat, että ydinvoimala voi vaurioitua monella tavalla, mutta toista patoturmaa Ukrainassa he pitävät epätodennäköisenä.

Kristi Raik arvioi A-studiossa, että Kahovkan padon tuho lisää huolta Zaporižžjan ydinvoimalasta.
Veera Pennanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahovkan padon turma on nostanut esiin huolen mahdollisista muista suuronnettomuuksista Ukrainassa, arvioi Viron kansainvälisen puolustustutkimuskeskuksen ICDS:n varajohtaja Kristi Raik.

– Tämä tapahtuma nosti uudelleen pinnalle huolen, että Zaporižžjan ydinvoimalassa voisi sattua onnettomuus, joka olisi seuraava mittava katastrofi. Se riski kasvoi, vaikka padon räjähdys ei sitä suoraan aiheuta, Raik arvioi A-studiossa keskiviikkona.

Patoturmaa on kuvattu yhdeksi suurimmista siviili-infrastruktuurin kohdistuneista tuhoista Ukrainan sodassa.

Sodan aikana Zaporižžjan ydinvoimalan alue on ollut muun muassa voimakkaan tulituksen kohteena. Ydinvoimalan alueella syttyi tulipalo maaliskuussa 2022. Euroopan suurin ydinvoimala on pitkään Venäjän hallussa.

– Zaporižžjan ydinvoimala on koko ajan ollut kohteena, jossa osattu odottaa tai pelätä onnettomuutta, Raik muistutti.

”Ydinvoimalat ja padot erilaisia kohteita”

On toistaiseksi epäselvää, miksi ja miten valtava Kahovkan pato tuhoutui. Ukraina on syyttänyt Kahovkan padon tuhoamisesta Venäjää. Venäjä syyttää tapahtuneesta puolestaan Ukrainaa.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Pekka Turunen ei pidä todennäköisenä, että muut suuret padot ovat vaarassa Ukrainassa, sillä ne sijaitsevat Ukrainan hallussa olevilla alueilla.

– Se vaatisi kohteelle pääsyn ja räjäyttämisen kohteen sisältä käsin. Kaukaa ammutuilla ohjuksilla tai epäsuoralla tulella vankasti rakennettu pato ei kyllä tuhoudu, Turunen arvioi.

Ydinvoimalat, kuten Zaporižžja, ovat asia erikseen.

– Ydinvoimaloissa tekniikka on herkempää, joten saattaa voida pystyä aiheuttamaan tuhoa yhdelläkin ammuksella, kun se osuu oikeaan kohteeseen, Turunen sanoi.

Voit katsoa A-studion keskiviikon lähetyksen Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle