Hyppää sisältöön

Iina Tohni, 18, pelasti nuoren naisen hengen pimeällä rannalla Tampereella

Iina Tohni oli kavereidensa kanssa kallioilla viettämässä iltaa, kun he havaitsivat ihmisen kelluvan vedessä. Tohni huomasi, että jotain on vialla.

Tyttö pitelee kädessä pelastuslaitoksen ansiomerkkiä.
Iina Tohni on yksi Pirkanmaan pelastuslaitoksen palkitsemista henkilöistä. Tohnin ripeä ja rohkea toiminta pelasti nuoren tytön hukkumiskuolemalta. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Maria Salovaara
Avaa Yle-sovelluksessa

18-vuotias nokialainen Iina Tohni palkittiin keskiviikkona sankarillisesta toiminnastaan Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilaisuudessa.

Tohni pelasti ihmisen hukkumiskuolemalta Tampereella, Rosendahlin rannassa sijaitsevassa Jalkasaaressa. Tapahtuma-aikaan elokuussa oli pimeää, ja käytännössä maisemasta erottui vain ihmishahmoja.

Tohni oli kavereidensa kanssa kallioilla viettämässä iltaa, kun he havaitsivat ihmisen kelluvan vedessä. Tohnin mukaan paikalla oli paljon väkeä.

– Kaikki vaan tuijottivat vedessä olevaa hahmoa, eikä kukaan tehnyt mitään.

Vedessä olleen kaverit sanoivat, että ”se on vaan uimassa siellä”. Tohni kuitenkin huomasi, että henkilö painuu välillä pinnan alle.

– Ajattelin, että jonkun on tehtävä jotain. Riisuin päällysvaatteet ja lähdin uimaan. Rannalta soitettiin samaan aikaan apua.

Tohni sai nuoren naisen pelastettua hukkumiselta ja kannatteli tätä veden pinnalla, kunnes ensiapu saapui veneellä paikalle.

– En ole hyvä uimari. Mutta tuli sellainen vaisto, että nyt on tehtävä jotain.

Tilanteen jälkeen Tohni kertoo olleensa helpottunut, vaikka hän jännittikin sitä, miten pelastetulle lopulta käy.

– Juttelin tästä vielä kavereiden kanssa ja aamulla äidin kanssa. Hän oli tosi ylpeä.

Lippalakit odottavat pöydällä, kun pelastuslaitoksen palkitsemat nuoret pojat poseeraavat palkintojen kanssa.
Kaikkia onnettomuuksissa hyvin toimineita kansalaisia ei pelastuslaitos pysty huomioimaan, sillä usein he eivät itse ilmoittaudu pelastuslaitokselle. Nyt paikalle kutsutuista osa oli pelastuslaitoksen tilannetta johtaneiden pelastusviranomaisten ehdottamia. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Rauhallinen ja johdonmukainen

Iina Tohnin äiti Sanna Mattila kertoo olleensa enemmänkin kuin ylpeä.

– Olin pakahtua ylpeydestä! Olin myös helpottunut, että Iinalle ei sattunut mitään, kun yksin kuitenkin lähti vedestä pelastamaan tyttöä.

Mattila kertoo, ettei kotona ollut ennen tätä sen kummemmin käyty läpi, miten vastaavanlaisissa tilanteissa pitäisi toimia.

– Iina vain on sellainen, että hän osaa tositilanteessa toimia johdonmukaisesti ja pysyy rauhallisena.

Äidin mukaan Iina on melko vaatimaton persoona, eikä tee itsestään tai tekemisistään numeroa.

– Mutta kyllä aina muistuttelen, että ole ylpeä itsestäsi. Ja kerron kyllä muillekin, että Iina on pelastanut ihmishengen.

Nopea toiminta pelastaa

Tampereen keskuspaloasemalla järjestetyssä tilaisuudessa palkittiin tänä vuonna 13 henkilöä.

Karoliina Hult tyrehdytti loukkaantuneen naisen verenvuodon omasta huivistaan tehdyllä kiristyssiteellä. Lääkärin arvion mukaan nopeat ensitoimet pelastivat vakavasti loukkaantuneen naisen jalan.

Terhi Markkula kuuli varhain aamulla avunhuutoja ja riensi veden varaan joutuneen miehen avuksi Laukontorilla.

Laura ja Jori Nurmi pelastivat Ratinassa veden varaan joutuneen henkilön. Elvytykseen osallistuivat myös Ida-Anniina Jääskeläinen ja Leo Piironen.

Kämmenniemen alakoululaiset Hugo Hakola, Santtu Kovalainen, Jerry Laurila, Aappo Lukkarinen ja Verneri Väisänen sekä syksyllä kahdeksannen luokan aloittava Miska Piiroinen toimivat nopeasti havaittuaan selällään kelluvan naisen kauempana rannasta. He olivat jo soittamassa hätäkeskukseen, kun huomasivat ohiajavan poliisiveneen. Pojat viittilöivät veneen luokseen ja ohjasivat auttamaan tajutonta naista.

Poikien reipas toiminta Tampereella Kämmenniemen uimarannalla pelasti ihmishengen viime elokuussa. Kuvaus Juha Kokkala / Yle, editointi Marjut Suomi / Yle.

Juttua päivitetty 8.6. kello 9.52: korjattu Sanna Mattilan kertovan, ettei kotona ollut ennen tapausta käyty läpi, kuinka vaaratilanteissa tulisi toimia.

Millaisia ajatuksia artikkeli herättää? Voit kommentoida torstai-iltaan kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle